Volgens een mededeling van IJzerwake-voorzitter Wim De Wit heeft de stad Ieper toestemming gegeven om aan de vooravond van de IJzerwake, zaterdag 27 augustus 2022, “een muziekfestival met identitaire en nationalistische groepen en zangers uit binnen- en buitenland” in te richten. Het is natuurlijk maar wat je “identitaire en nationalistische groepen” noemt. Vooraf zei schepen Diego Desladryl (Open Ieper, een lokale variant van Open VLD): “Als zou blijken dat er optredens gepland zijn die rechtstreeks gelinkt zijn aan neonazistische netwerken of banden hebben met neofascistische organisaties, en er dan ook een risico is dat de openbare orde wordt verstoord, dan zullen wij die organisatie weigeren en niet vergunnen.” Voorbije zondag kregen we het commentaar van een muziekspecialist over de aangekondigde groepen.

Bovenaan de affiche voor Frontnacht staat de Italiaanse groep Bronson, niet te verwarren met een gelijknamige Australisch-Amerikaanse electro dance groep en een Australische metalcore groep. Dé Bronson op Frontnacht is een punkrock groep die gelieerd is aan het neofascistische CasaPound. Aanvankelijk een kraakpand in Rome waar rechtsextremisten introkken, vervolgens een beweging in Italië die vanuit meerdere huizen in Italië werkt, met Blocco Studentesco een eigen scholieren- en studentengroep heeft, en bij verkiezingen zich vruchteloos kandidaat stelt. In een interview met het Italiaanse weekblad L’Espresso verklaarde CasaPound-leider Gianluca Iannone: “Wij eisen de vrijheid op om te zeggen dat het fascisme vele positieve zaken gerealiseerd heeft, en wij willen er de erfgenamen van zijn.” Op meerdere cd’s van Bronson wordt CasaPound bedankt. Bronson speelde onder andere ter gelegenheid van een mars van 5.000 neofascisten op 7 januari 2018 die afgesloten werd met een toespraak in militaristische stijl van Gianluca Iannone, de Italiaanse fascistische slogan Presente en de fascistengroet door Iannone en de duizenden aanwezigen. Als Bronson in 2018 het album Brucia uitbrengt, is een van de op de hoes getekende figuren Gianluca Iannone in een T-shirt van zijn muziekgroep Zetazeroalfa. Een video toont een nummer uit het album Brucia gespeeld op een festival ingericht door CasaPound, terwijl er ook opnames zijn aan het gebouw van CasaPound in Rome.

CasaPound-aanhangers brengen de fascistengroet (beter te zien in de video van la Reppublica), en de cd Brucia (foto © la Reppublica en RV).

Op Brucia staat onder andere het nummer Samurai d’Occidente dat opgedragen is aan de Franse extreemrechtse historicus en essayist Dominique Venner die op 21 mei 2013 zelfmoord pleegde aan het altaar in de kathedraal Notre-Dame de Parijs door zich door het hoofd te schieten. Enkele uren eerder schreef hij nog een bericht op zijn website waarin hij verwees naar het homohuwelijk dat recent goedgekeurd werd in Frankrijk en waarvan hij een hevige tegenstander was. Vorig jaar gaf Bronson op het internet het nummer Impero vrij, een cover van de groep Intolleranza. De video ervan toont permanent het Palazzo della Civiltà Italiana, een gebouw in Rome dat verwijst naar het regime van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. Niet alleen in bouwstijl. Op alle zijden van het gebouw staat een deel van de toespraak die Mussolini op 2 oktober 1935 hield. Datzelfde gebouw is ook in de achtergrond te zien in een video van Bronson voor Lo spirito di Roma.

Screenshot uit een officiële video van Bronson, met op de achtergrond het zogenaamde Palazzo della Civiltà Italiana met aan de vier zijden bovenaan een fragment uit een toespraak van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini (screenschot © YouTube).

Op de voorgrond kennelijk sympathisanten van CasaPound, getuige een aantal van de T-shirts. In de clip zie je ook een gitarist een T-shirt van Blind Justice dragen, een groep uit het Blood & Honour-circuit. De man speelde vroeger nog bij Blind Justice dat op 16 januari 2010 als voorprogramma van een beruchte Russische groep optrad in… een koeienstal in Poperinge. Hoe zeer Bronson in de neofascistische hoek zit, blijkt ook uit de sympathie waarmee het Duitse Der Dritte Weg vorig jaar nog een interview met Bronson publiceerde. Volgens het Duitse Staatsbureau voor de bescherming van de grondwet (zeg maar: de Staatsveiligheid) komt “het rechts-extremistische tot neonazistische karakter” van  Der Dritte Weg “tot uiting in tal van uitlatingen van de partij. Het wordt gekenmerkt door ideologisch fanatisme en staat vijandig tegenover zowel de vrije democratische basisorde als de westerse moderniteit als geheel.”

Het neonazistische Der Dritte Weg interviewt Bronson (foto © RV).

Over ‘Phil (von Flak)’ schreven wij eerder al omdat in 2011 al eens geprobeerd is Flak in Vlaanderen te laten optreden, maar dit optreden na wijs beraad afgelast werd. In 2016 kreeg ‘Phil (von Flak)’, zanger Philipp Neumann, een inreisverbod voor Zwitserland om te verhinderen dat hij daar zou optreden. In het nummer Nuremberg Erwache, op de cd Feuertaufe, roept de groep in verdekte termen op tot nationaalsocialisme. Volgens de tekst wordt Duitsland al zestig jaar door een vreemde mogendheid bezet. Deze bezettingsmacht zorgt voor verraad, leed en dictatuur. “Wir stehen hier Mann für Mann, Nationaler Sozialismus oder Untergang!” Verderop in de tekst zingt men dat de tijd zal komen waarin alle leugenaars zullen gaan rennen, en het volk zal opstaan om alle verraders op te hangen. Met verraders worden degene bedoeld die Duitsland in hun ogen knechten en ten gronde zullen richten (lees: Joden en communisten).

In het nummer Doppelblitz verheerlijkt Flak de SS die zij zien als strijders voor een nieuwe wereld. Op een live album, dat via diverse internetfora gratis ter verspreiding is aangeboden, zingt Flak tegen Joden, onder andere in het nummer Z.O.G., wat staat voor Zionist Occupied Government. Op hetzelfde album staat ook een antisemitisch lied waarin wordt opgeroepen om Joden te slachten. De tekst in het nummer Blut muß fließen (“Bloed moet vloeien”) eindigt op Sieg Heil’s. In het daaropvolgende nummer zingt Flak dat Adolf Hitler de Nobelprijs moet krijgen. Ook ziet men graag dat de rode vlag met het hakenkruis wordt gehesen. Wanneer de zanger het nummer Zwei Millionen aankondigt, maakt het publiek grapjes over het getal zes miljoen, het aantal Joodse slachtoffers van het naziregime.

Phil (von Flak) op een concert ingericht door de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Toen de NPD nog vertegenwoordigd was in het Europees Parlement wilde het Vlaams Belang niet samen met de NPD in een gezamenlijke fractie omdat de NPD volgens het Vlaams Belang té rechts is. Phil (von Flak) trad onder andere op om een verkiezingscampagne van de NPD te lanceren (screenshot © YouTube).

Philipp Neumann trad eerder op voor de Hammerskins, de grootste en gewelddadigste Amerikaanse skinheadbende met enkele afdelingen in Europa. Zoals ook zijn vriend Harm-Jan Smit die op de Frontnacht-affiche staat onder de naam ‘Flatlander’. Een Nederlandse neonazi uit Groningen die inmiddels in Duitsland woont. In Nederland toonde hij zich onder andere met het Kameraadschap Noord-Nederland (KNNL) dat ontstaan is als een onderdeel van het neonazistisch Blood & Honour-netwerk. KNNL is volgens de Anne Frank Stichting “uitgesproken nationaalsocialistisch” en leden ervan waren betrokken bij ernstige geweldsincidenten. Intussen is Harm-Jan Smit volop lid van de Hammerskins. Voor een verzamel-cd gaf hij het nummer H.F.F.H. vrij, wat staat voor ‘Hammerskins Forever, Forever Hammerskins’. Vooraleer hij met zijn soloproject Flatlander begon, speelde Harm-Jan Smit bij de National Socialist Hardcore-groep Blindfolded, samen met een ander Hammerskins-lid en een Crew 38-lid. Crew 38 is een groep neonazi’s die zich verwant voelen met de Hammerskins maar nog geen Hammerskin (mogen) zijn.

Op 8 februari 2020 trad Flatlander op in Hongarije, op de Day of Honour die door Hongaarse neonazi’s is uitgeroepen als dag om de ‘helden van nazi-Duitsland’ te herdenken (foto helemaal bovenaan © recherche-nord). Op 15 april 2020 verschijnt de cd van Flatlander M.M.X.X. waarop onder andere het nummer Ode to a dying people. Het is een cover van de Canadese groep RAHOWA (wat staat voor Racial Holy War), een nummer over het uitsterven van het blanke ras en de strijd om het blanke ras niet ten onder te laten gaan. “Blanke man, vecht de strijd tot aan het graf.” Tien dagen later, op 25 april 2020, laat Harm-Jan Smit via een YouTube-kanaal een live stream horen waarbij hij met zijn gitaar enkele deuntjes van neonazistische groepen brengt, samen met een ode aan de Hammerskins. In de achtergrond staat een afbeelding van Rudolf Hess, door Adolf Hitler benoemd als zijn plaatsvervanger.

Toen De Standaard op 25 mei 2022 als eerste een artikel publiceerde over de voor Frontnacht aangekondigde groepen, werd vanuit sympathisanten van Frontnacht gerepliceerd dat dit “nepnieuws” was. De reden? De afgebeelde zanger van Bronson is niet langer lid van de groep. Kort na een optreden in Argentinië in 2017 is de toenmalige zanger inderdaad vervangen door een andere, maar voor de rest is er geen sikkepit veranderd. Dat bewijzen de feiten die hierboven werden aangehaald van na 2017. Ieper profileert zich als Vredesstad. Er is dan ook geen enkele reden om bovenstaande groepen een podium te bieden. Schepen Diego Desmadryl konden wij gisterenavond niet meer bereiken voor commentaar.

Harm-Jan Smit, alias Flatlander, op de tweede rij als eerste van rechts, achter een spandoek van Landstorm Nederland die even later van naam veranderde en zich de Nederlandse afdeling van Racial Volunteer Force (RVF) noemde. Een Blood & Honour-afsplitsing die ook in Vlaanderen aanhangers heeft, die op Facebook al lieten weten naar Frontnacht te gaan (foto © Kafka).