Het jaar 2022 (foto hierboven © cc. Freepik) loopt naar haar einde toe. Het is het jaar waarin Rusland Oekraïne binnenviel: steden, dorpen en levens verwoestte en… rechtsextremisten plots moesten terugkomen op hun liefde voor Vladimir Poetin (Filip Dewinter: “Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist. Ik heb me dus vergist.” Zoals Dyab Abou Jahjah in hetzelfde dubbelinterview opmerkt is Poetin natuurlijk niet geëvolueerd. Hij is juist trouw gebleven aan zijn autocratische, conservatieve en identitaire idealen waar Dewinter affiniteit mee heeft). Andere rechtsextremisten blijven koppig Poetin verdedigen (Thierry Baudet: “Ik hoop dat Rusland wint. Ik vind het fantastisch dat er iemand zoals Poetin is.”).

2022 is ook het jaar waarin het Vlaams Belang hoge toppen blijft scheren in de opiniepeilingen. Bij de laatste opiniepeiling van VTM/Het Laatste Nieuws haalde het Vlaams Belang 25,5 % van de kiesintenties en werd voorzitter Tom Van Grieken de derde meest genoemde politicus na de vraag ‘Door wie voelt u zich vandaag het best vertegenwoordigd?’. Zelfs in Humo’s Pop Poll staat Tom Van Grieken op 3 in de categorie ‘Beste politicus/politica’. Op de opiniepeiling van VTM/Het Laatste Nieuws is veel kritiek mogelijk (het is een internetpeiling, er is de foutenmarge, opiniepeilingen zitten er wel eens meer naast…), maar de sterke score van het Vlaams Belang is een constante sinds de verkiezingen op 26 mei 2019. Met politici die de retoriek van het Vlaams Belang overnemen, media die het Vlaams Belang en haar napraters een megafoon aanreiken, en regeringen die klungelen en onvoldoende tegemoet komen aan de sociale noden, is er niet veel hoop op beterschap. Met in diezelfde VTM/HLN-opiniepeiling 22 % van de stemmen voor de N-VA en weinigen die Bart De Wever geloven als hij spreekt over een ‘Chinese muur’ tussen N-VA en Vlaams Belang, wenkt een geel-zwarte toekomst waarin het zwart overheerst. Tenzij men alsnog een sterke tegenbeweging kan uitbouwen.

Gelukkig is 2022 ook het jaar van het opnieuw mobiliseren tegen extreemrechts. In het voorjaar werd de 8 meicoalitie opgericht die als voornaamste eis heeft: het van 8 mei, einde van de Tweede Wereldoorlog, het verslaan van het fascisme, terug een wettelijke feestdag maken. Een eis die aanzet tot nadenken over extreemrechts nu. Daarom steunt het Vlaams Belang niet de eis van ‘8 mei: wettelijke feestdag’. De 8 meicoalitie wordt wél gesteund door de vakbonden die zelf ook initiatieven nemen tegen extreemrechts en de verrechtsing. Zowel ACV als ABVV. Zondag 7 mei 2023 richt de 8 meicoalitie opnieuw een nationale bijeenkomst in Breendonk in; maandag 8 mei is het aan lokale comités om ook plaatselijk een activiteit op te zetten. We zien ook de aandacht voor de mensen in het Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog toenemen. Met 2024 in het vooruitzicht – exact tachtig jaar na de bevrijding – gaat dit nog verder toenemen. Intussen mobiliseren studenten en anderen opnieuw tegen extreemrechtse bijeenkomsten zoals de Omvolking-lezingen van Filip Dewinter in Kessel-Lo (Leuven), Antwerpen en Gent.

Eerst vergunning gekregen om het festival te organiseren, maar na verzet en grondige analyse van de liedteksten van de aangekondigde muziekgroepen toch niet toegestaan in Vredesstad Ieper (foto © RV).

De best geslaagde antifascistische actie in 2022 is het niet doorgaan van Frontnacht. Het was – ere wie ere toekomst – De Standaard die op 25 mei 2022 als eerste berichtte welke neonazi muziekgroepen men aan de vooravond van de IJzerwake wilde laten optreden op de IJzerwake-weide. Antifascista Siempre was op de hoogte van de plannen, maar wilde er later mee uitpakken. Het artikel van De Standaard  was een schot in de roos: de organisatoren (Rob Verreycken & Co) wezen erop dat de zanger op een foto in de krant intussen niet meer optreedt met de Italiaanse punkgroep Bronson, maar verder kon men niets tegen het artikel inbrengen. Toch gaf ‘Vredesstad’ Ieper toelating om het festival te organiseren, al zou ze wel naar bijkomende informatie zoeken over de aangekondigde muziekgroepen. In Ieper kwamen de tegenstanders van het festival bijeen om de teksten van de aangekondigde groepen te analyseren. Antifascista Siempre bezorgde hen digitaal alle muziek op de cd’s van de aangekondigde groepen, de cd-hoezen en de liedteksten zoals in sommige van die cd’s meegegeven. Dat resulteerde in een Open Brief met argumenten waar het stadsbestuur niet naast kon kijken, waarna Frontnacht dan toch geen vergunning kreeg voor het organiseren van haar foute avond. Te meer men zich tot in het buitenland negatief uitsprak over Frontnacht. Bravo voor de mensen van het vredescollectief in Ieper; fijn dat onze muziekspecialist ons opnieuw accurate informatie kon bezorgen.

Antifascista Siempre-artikels kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

Niet het belangrijkste, maar we onthouden ook dat in 2022 een rechtsextremist veroordeeld werd voor Der Kühnengruß waarbij duim, wijsvinger en middelvinger gestrekt worden om de W te vormen van “Widerstand”. In Duitsland verboden als alternatieve Hitlergroet geïntroduceerd door de Duitse neonazi Michael Kühnen, en nu ook in ons land bestraft. In het vonnis van de rechtbank in Brugge wordt tweemaal verwezen naar Antifascista Siempre: naar een artikel met een foto van Der Kühnengruß bij de ‘Mars tegen Straffeloosheid’ in 2020 in Oostende, en naar een ander artikel over het bij vorige betogingen administratief aanhouden van de rechtsextremist. Antifascista Siempre-artikels kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

  • Volgende week maandag 2 januari 2023 presenteren we, naar goede gewoonte, de top-30 van het voorbije jaar meest gelezen Antifascista Siempre-artikels.
Betogers naar aanleiding van de Omvolking-lezing van Filip Dewinter in Gent (foto © Blokbuster/Liesbeth).
Advertentie