In 2022 publiceerde Antifascista Siempre 148 artikels, 11 meer dan in 2021. Niet al te lange, maar toch stevige verhalen. Geïllustreerd met eigen foto’s (foto hierboven: bijeenkomst van het 8 meicollectief in Breendonk © AFF) of andere foto’s, want beeld doet er ook toe. Wat volgens ons de belangrijkste gebeurtenissen in 2022 waren, kon je hier al lezen. Vandaag presenteren we de top-30 van meest gelezen Antifascista Siempre-artikels in 2022.

Kris Roman (foto © Facebook).

Op 1. Kris Roman, Poetin-fan en vertegenwoordiger Donetsk. Een opsteker voor de man wiens huis in de buurt van Moskou vorig jaar in vlammen opging. Datsja waar Kris Roman documenten bewaarde waarvan hij vond dat het te gevaarlijk was ze in België te bewaren. Op 2. Tomas Boutens’ Project Thule nu ook in West-Vlaanderen. Na een infodag werd een West-Vlaamse Project Thule-afdeling opgericht. Kopstuk Stan Van Meerhaeghe kreeg in oktober ook de leiding van het hele Project Thule. Van Meirhaeghe is net als Boutens een van de veroordeelde leden van het neonazistische BBET. Op 3. Sarah Melis ook op IJzerwake. Toen de organisatrice van betogingen tegen de coronamaatregelen te gast was in De Afspraak deed ze zich voor als een onschuldig muurbloempje. Intussen weten we beter. Het is geen gewoon volk dat naar de IJzerwake trekt. Op 4. Frontnacht: ‘Open brief’ bezorgde burgers uit Ieper. Een sterke ‘Open brief’ waarin het Vredescollectief Ieper aan de hand van de liedteksten duidelijk maakt dat het optreden van de aangekondigde groepen niet wenselijk is. Op 5. Hoe Dries Van Langenhove van standpunt veranderde. Van pleiten voor strengere maatregelen tegen het coronavirus tot deelnemen aan betogingen tegen de coronamaatregelen.

Sarah Melis op de vakbondsbetoging in Brussel op 20 juni 2022 (foto © AFF).

Op 6. Sarah Melis in aanvaring met vakbond. Op een vakbondsbetoging in Brussel probeerde Sarah Melis zieltjes te winnen voor een eigen betoging tegen de coronamaatregelen voor het verplegend personeel. De socialistische vakbond van het verplegend personeel verwittigde haar leden zich niet te laten misleiden. La Melis was woedend. Op 7. Toelating voor Frontnacht spijts neonazi muziekgroepen. Het stadsbestuur van Ieper wachtte niet op onze bespreking van de voor Frontnacht aangekondigde muziekgroepen. Een foute beslissing. Op 8. Voorbije zaterdag: eerste herdenking Jürgen Conings. Niet toevallig door mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen. Op 11 juni 2022 werd een tweede herdenking gehouden als nevenactiviteit van een bijeenkomst van Project Thule in Limburg. Op 9. Foute argumenten voor neonazistische Frontnacht en op 10. Gert Verhulst meteen op de “woke”-toer. De eerste uitzending van een nieuw praatprogramma en meteen moest het n-woord een aantal keren onnodig vallen.

Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ, foto © AFF).

Op 11. Project Thule, Constant Kusters en Volksverzet op de IJzerwake. Zie ook 16. en 28. Op 12. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Rusland wil Oekraïne ‘denazificeren’ maar gedoogt zelf neonazistische milities in Rusland. Op 13. Dries Van Langenhove + Schild & Vrienden, vijf jaar later. Het hele jaar door werd in Gent gediscussieerd wie van Schild & Vrienden voor wat moet verschijnen bij de rechtbank, maar Schild & Vrienden is intussen nog slechts een schim van wat het vijf jaar geleden was. Op 14. Werner Van Steen, de laatste VMO-leider, overleden. Ooit komt er een einde aan. Op 15. VNJ: Zeven maal meer subsidies dan Chiro en scouts. Per lid, wel te verstaan.

Nabilla Ait Daoud (foto © AFF).

Op 16. Nederlanders op IJzerwake vieren verjaardag Adolf Hitler. Zie 11. Op 17. Antwerpse schepen Nabilla Ait Daoud doet Jan Jambonneke. En toen moest een interview in Gazet van Antwerpen nog komen, en de kritiek daarop. Op 18. Schild & Vrienden-sympathisant veroordeeld voor negationisme. De voorzitter van de rechtbank plaatste vraagtekens bij de vermeende intentie om louter grappig te zijn. De veroordeelde ging naar de IJzerwake. “Naar de IJzerwake ga je toch ook niet voor de humor”, oordeelde de rechtbankvoorzitter. Op 19. Verboden in Hongarije, toegelaten in Ieper? Nog een Frontnacht-artikel. Op 20. Filip Dewinter & Filip Brusselmans: grapjassen in Gent. Ongewilde humor.

De affiche van het festival dat uiteindelijk niet kon doorgaan (foto © RV).

Op 21. Eerbetoon voor August Borms in mineur. Het kan niet alle dagen feest zijn aan het graf van een collaborateur. Op 22. Dewinter bij NSV: vlotte babbel tot vraag over Vlaamse jeugd. Het kan niet alle dagen grappig zijn met Dewinter. Op 23. De zwakke verdediging van Frontnacht. Het vijfde Frontnacht-artikel in de top-30 van meest gelezen artikels. In de Vlaamse kranten verschenen 152 artikels over Frontnacht. Het intrekken van de vergunning voor Frontnacht is de best geslaagde antifascistische actie in ons land. Op 24. Kind van de collaboratie Koen Pauli overleden en op 25. Tom Van Grieken en ‘Antifa’. Toch nog iets om mee te lachen.

Project Thule op de IJzerwake in 2022 (foto © VTM Nieuws).

Op 26. “Corona is écht heftige shit. Volgende keer neem ik de prik.” Een neonazi ziet in dat het toch beter is zich te laten vaccineren. Op 27. Nieuw neonaziconcert in Vlaanderen. Volgens niet bevestigde geruchten zou het concert uiteindelijk in het Luikse plaatsvinden. Op 28. IJzerwake liet zich chanteren door ‘Project Thule’. Zie 11 én 27, want de organisator van het jongste neonaziconcert was ook op de IJzerwake. Op 29. Twintig jaar na een racistische moord in Schaarbeek en op 30. ‘Boycot Bobbejaanland’. De familiedag van het Vlaams Belang kon niet verhinderd worden, maar het regende die dag wel pijpenstelen.

Voilà, dat is wat de lezers van Antifascista Siempre het meeste aanklikten. Zoals andere jaren worden artikels over het buitenland minder vaak aangeklikt dan binnenlandse kwesties, alhoewel in Frankrijk en Italië bijvoorbeeld er toch belangrijke ontwikkelingen waren. Antifascista Siempre-artikels werden het voorbije jaar soms overgenomen door Apache en Uitpers.

Voor meer info kon je onder andere terecht in de boeken van Dominique Willaert, Dirk Verhofstadt en Tjen Mampaey (foto’s © RV).