Het protest van de Nederlandse boeren tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering houdt niet alleen aan, in app-groepen wordt openlijk opgeroepen tot geweld. De acties begonnen drie weken geleden toen de regering de plannen bekendmaakte om de uitstoot van stikstof in de landbouw drastisch te verminderen. Meteen verzamelden boze boeren aan het huis van Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof (jawel, dat is de officiële benaming). De weken nadien volgden de acties elkaar in snel tempo op, waarbij de landbouwers het openbare leven almaar meer verstoorden (foto hierboven © cc. Flickr/Kees Torn). Gisteren werden in Nederland de distributiecentra voor de warenhuizen geblokkeerd.

Natuurlijk is er legitieme kritiek mogelijk, in de eerste plaats dat men het stikstofprobleem zo lang heeft laten aanslepen. Men kent het probleem, maar komt niet tot goede oplossingen. Dat geldt voor de boeren, maar ook voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire in Nederland (onterechte fraudeverdenkingen met uitkeringen voor kinderopvang en een streng terugvorderingsbeleid van de overheid, dat bekend is sinds 2017 maar nog altijd niet op een bevredigende manier is opgelost) en geldt voor de Groningers die hun huizen bij aardbevingen omwille van de ondergrondse gasontginning zien scheuren (waarna de regering in 2018 besloot om gasontginning af te bouwen, maar daar recent op terugkwam terwijl het scheuren van huizen verdergaat).

Wat opvalt, is dat ook niet-landbouwers op de kar van het protest springen, en de vraag is maar hoe nobel hun doelstellingen zijn. Voorbije vrijdag werd een 30-jarige man uit Zeist door de politie opgepakt wegens opruiende uitlatingen, het aanzetten tot strafbare feiten bij het boerenprotest. De man was zelf niet werkzaam in de landbouwsector. Eerder werd een 52-jarige man uit Uden om dezelfde reden door de politie aangehouden. Nederlandse waarnemers zien nu de protesten tegen de ‘islamisering’ en de coronamaatregelen uit de actualiteit zijn verdwenen, dezelfde mensen opduiken naast de protesterende boeren. Partijen als het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet surfen mee op het protest.

Heidegebieden kleuren voorlopig nog mooi paars tussen half augustus en half september (foto, niet in Grenspark Kalmthoutse Heide © AFF).

In Vlaanderen is het van hetzelfde. Bij gelegenheid van de Hoevefeesten in Kalmthout trok een plaatselijke Vlaams Belang-delegatie naar daar om steun te betuigen aan de boeren, en liet ze parlementslid Stefaan Sintobin van Brugge naar Kalmthout rijden om in de heidegemeente het standpunt van het Vlaams Belang over de stikstofproblematiek te verduidelijken. In buurgemeente Essen drong het Vlaams Belang aan om als gemeente een negatief advies te geven over de stikstofplannen van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Feit is dat als het stikstof verder zal neerdalen op de natuur, de Kalmthoutse heide en andere natuurgebieden nooit meer zo mooi paars zullen kleuren als typisch is. Met almaar uitbreidende velden pijpenstrootje, een woekerend gras dat de heide verdringt omdat het sterk groeit door stikstof, wordt niet allen de natuur verknoeit, maar is er ook een stijgend brandgevaar waardoor de natuur voor jaren helemaal om zeep dreigt te gaan. Stikstof heeft ook gevolgen voor onze volksgezondheid, maar dat laten wij liever uitleggen door mensen die op dat vlak intelligenter zijn dan wij.

Extreemrechts minimaliseert het probleem. Zoals ReactNieuws: “De natuur is tevreden met veel of weinig stikstof: zit er weinig stikstof in een grond, dan laat de natuur soort A groeien. Komt er meer stikstof in de grond, dan laat de natuur soort B groeien. Is soort A beter of meer waard dan soort B? Natuurlijk niet.” Dat biodiversiteit nodig is, lachen ze bij ReactNieuws weg. Het Vlaams Belang stelt alle hoop in het samenstellen van een wetenschappelijke commissie die instaat voor het onderzoek en de erkenning van innoverende stikstofreducerende technieken. Als wetenschappelijk onderzoek en innoverende technieken ons kunnen helpen, zoveel te beter – maar komt ook het Vlaams Belang niet veel te laat tot die conclusie? Het woord “stikstof” staat niet in de analyse van het Vlaams Belang bij gelegenheid van het opstellen van het verkiezingsprogramma in 2019.

Tomas Boutens, de voor zijn leiding geven aan het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) en andere zaken veroordeeld werd tot vijf jaar cel (deels met uitstel) en intussen Project Thule-groepen heeft opgericht in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen, plaatste gisteren op zijn Facebookpagina een oud huldegedicht aan ‘De boer’ en maakte zich lid van de Nederlandse Facebookgroep Wij steunen de boeren. Als de vos de passie preekt, boer let op uw ganzen.

Tommy Van Look, Vlaams Belang-voorzitter en gemeenteraadslid in Schoten, en goede vriend van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, vraagt de stikstofplannen van de Vlaamse regering te verscheuren. Tomas Boutens sluit zich aan bij de steun voor de Nederlandse boeren (foto’s © Facebook).