Op sociale media en op plakborden en -zuilen van Limburg tot West-Vlaanderen is de promotiecampagne gestart voor Frontnacht, een muziekfestival met groepen uit het neonazistisch circuit aan de vooravond van de IJzerwake. Met Bronson wordt op sociale media meteen geadverteerd met een groep ontstaan bij en nog steeds verbonden met het Italiaanse neofascistische CasaPound. De organisatoren van Frontnacht proberen dit te verkopen als “identitaire muziek”. Het is een uitdrukking die meer verhult dan onthult (foto hierboven: de banner voor Frontnacht en een screenshot uit de clip voor de aankondiging van Bronson © RV).

In de promotieclip voor Frontnacht is een zeven seconden durend fragment uit een videoclip van Bronson verwerkt, waarbij we in het midden een zanger zien met een T-shirt van Blocco Studentesco, de Italiaanse studentenorganisatie van CasaPound. Als logo gebruikt Blocco Studentesco een bliksemschicht in een zwarte cirkel, naar het voorbeeld van de begin jaren dertig door Britse fascist Oswald Mosley opgerichte British Union of Fascists. Ook moederorganisatie CasaPound schuwt de verwijzingen naar het fascisme niet. Toen een journalist van het Italiaanse blad L’ Espresso in 2012 opmerkte dat het Italiaanse fascisme een dictatuur was, antwoordde CasaPound-leider Gianluca Iannone: “Dat is één mening. Volgens ons was er toen meer vrije meningsuiting dan nu. In elk geval eisen wij de vrijheid op om te zeggen dat het fascisme vele positieve zaken gerealiseerd heeft, en wij willen er de erfgenamen van zijn.”

Zes jaar later, in 2018, herhaalde toenmalig CasaPound-kopstuk Simone Di Stefano: “Wij zijn de erfgenamen van het Italiaanse fascisme, zoals de Movimento Sociale Italiano (MSI, neofascistische partij opgericht in 1946 maar in de loop van de jaren minder radicaal geworden, AS) vóór ons was.” Di Stefano kreeg er applaus voor op een CasaPound-meeting. Ook bij Voorpost weten ze dat ze zich bij CasaPound zelf (neo)fascisten noemen. Op 31 januari 2013 richtte Voorpost in café De Klokke in Duffel een infoavond in over CasaPound. In haar verslag schreef Voorpost: “Het was een interessante kennismaking met de beweging in kwestie, waarbij we toch wel willen beklemtonen dat we het inhoudelijk niet helemaal eens zijn met CasaPound. CasaPound noemt zich fascistisch, wat Voorpost uiteraard niet is (…)” (Revolte, maart-april 2013, blz. 12).

Beeld uit een clip van Bronson dat de Frontnacht-organisatoren niet tonen: Bronson-fans die zingen bij een gebouw in Rome waarop langs elke kant bovenaan een fragment staat uit een toespraak van Benito Mussolini (foto © YouTube).

Spijts Voorpost zegt geen (neo)fascisten te zijn zoals CasaPound, maakt Voorpost einde deze maand het terrein en podium klaar om de CasaPound-groep Bronson te laten spelen op de Frontnacht-weide. Voor wie de hele clip van Bronson gezien heeft waaruit de Frontnacht-organisatoren zeven seconden selecteerden, valt het op dat men niet dezelfde zingende massa toont tegen de achtergrond van het Palazzo della Civiltà Italiana. Een gebouw in Rome dat verwijst naar het regime van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. Op alle zijden van het gebouw staat een deel van de toespraak die Mussolini op 2 oktober 1935 hield. Al even duidelijk is het refrein in het tweede nummer op de debuutplaat van Bronson (2014): “Nel mio cuore ho un sogno: soltanto bandiera nera!” (“In mijn hart heb ik een droom: alleen maar de zwarte vlag!”)

Bronson: “In mijn hart heb ik een droom: alleen maar de zwarte vlag!”

Intussen blijkt dat de aangekondigde ‘artiesten’ als Bronson, Phil (von Flak), Flatlander… één pot nat is. We wisten al dat Phil (von Flak), echte naam: Philipp Neumann, en Flatlander, echte naam: Harm-Jan Smit, goede vrienden zijn die elkaar bij de productie van hun platen bijstaan. Nu is ook een foto van Phil (von Flak) opgedoken waarin Philipp Neumann zingt in een T-shirt van… Bronson. Voor Harm-Jan Smit is Frontnacht nog eens de gelegenheid om op een podium te staan. Zowat de laatste keer dat hij live kon spelen was op de Day of Honour ingericht door Hongaarse neonazi’s op 8 februari 2020. En toen kwamen de coronajaren, en dit jaar heeft de Hongaarse overheid de Day of Honour verboden. Wij zijn geen fan van Viktor Orbán, maar op dit punt toont Hongarije meer verstand en moed dan het Ieperse stadsbestuur en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

“Er zijn geen wettelijke redenen om dit evenement te verbieden”, zegt men bij het stadsbestuur van Ieper. En: “De organisatoren hebben ons verzekerd dat ze ervoor zullen zorgen dat er geen ontoelaatbare dingen worden getoond en geen onaanvaardbare teksten worden gezongen.” Thorsten Hindrichs, expert op het gebied van de Europese extreemrechtse muziekscène, van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz (Duitsland) is niet gerustgesteld. Aan Bellingcat zegt hij: “Ik denk dat het naïef is om te geloven dat Europese neonazistische bendes minder gevaarlijk zijn, alleen maar omdat ze beloven een keer krijt te eten”, verwijzend naar een Duits sprookje waarin een wolf krijt eet om zijn stem te verzachten en zo een ​​groep kinderen die alleen thuis zijn te verleiden om de deur te openen. “Integendeel,” zegt Hindrichs, “door Frontnacht op deze manier te laten plaatsvinden, werkt men mee aan de strategie om extreemrechts te normaliseren.”

Phil (von Flak) in een T-shirt van Bronson, en Flatlander houdt zich klaar voor zijn optreden bij de Day of Honour ingericht door Hongaarse neonazi’s in 2020. Dit jaar is de manifestatie verboden door de Hongaarse overheid (foto’s © Facebook en recherche-nord).
Advertentie