De toelating van het stadsbestuur van Ieper voor de organisatie van Frontnacht, een muziekfestival met groepen die banden hebben met neofascistische organisaties als CasaPound en de neonazistische Hammerskins, ontlokt protest in Ieper. Terecht. En al zeker in een stad die zich profileert als Vredesstad. Groen, partij die zich al in de gemeenteraadszitting van 30 mei had uitgesproken tegen het festival, lanceert een petitie tegen het toelaten van Frontnacht. In Ieper is ook nog een niet-partijgebonden initiatief in de maak.

Banner Frontnacht en door Vlaamse Geuzen aangepaste versie (foto’s © RV en Twitter).

De tekst van de petitie luidt: “De eerste editie van Frontnacht is bedoeld om meer jongeren aan te trekken aan de vooravond van de jaarlijkse IJzerwake op 27 augustus. Dit is al twintig jaar lang een bijeenkomst van radicaal-Vlaams-nationalisten. Ze brengen er hulde aan de Vlaamse frontsoldaten. Het muziekfestival mikt op jongeren die identitair, patriot en rechts zijn.

In oorsprong is de IJzerwake een herdenking: De fundamenten van het hedendaagse Vlaanderen werden gelegd in de loopgraven van de IJzer, waar vele Vlaamse frontsoldaten het leven lieten voor hun volk en hun land. Als nationalist is het belangrijk hen eer te betuigen en stil te staan bij de strijd waar het allemaal begon. Dit staat veraf van de huidige identitaire tendens die extreemrechtse ideeën verwelkomt en ondersteunt, wat weerspiegelt wordt in de keuze van de muziekgroepen. De affiche staat vol met bands die neonazistische en neofascistische linken hebben. Dit roept veel ongerustheid op. Bepaalde teksten zijn opruiend en gevaarlijk. In enkele gevallen wordt zelfs de holocaust ontkend.

Dat er een dreiging is, is door Jordy Sabels, fractieleider van Groen Ieper, aangekaart en wordt bevestigd door het schepencollege. Een aantal groepen die optreden op het festival zou banden hebben met de Hammerskins, een neonazistische beweging. Op basis daarvan heeft de stad advies gevraagd bij het binnenlands bestuur en OCAD. Het negatief advies is niet sluitend en dus mag het festival gewoon doorgaan. Wel met de nodige voorzorg en extra beveiliging. Daarmee bevestigt het stadsbestuur dat het helemaal niet vanzelfsprekend is om bepaalde groepen toe te laten op het festival.

We betreuren dat de stad niet onmiddellijk de aanvraag heeft geweigerd, op ethische grond, zoals eerder al was gebeurd door de burgemeester in Zwijndrecht (link in de tekst door ons gelegd, AS). Dan was er geen juridische tussenkomst geweest waardoor de stad nu tussen hamer en aambeeld zit, met andere woorden ze kunnen geen kant meer op. Wat wij kunnen doen, is het stadsbestuur wakker schudden en als burgers laten weten dat we hier niet voor kiezen. Als ‘menselijke’ burgers staan we open voor verschillende culturen, een superdiverse samenleving, dialoog en democratie. Als Vredesstad kunnen we extreme standpunten en ideologieën niet tolereren en heeft dit festival dan ook geen plaats op ons grondgebied. ‘Ieper vredesstad’ moet meer zijn dan een logo, het is iets wat we in onze kern moeten uitdragen.”

De voor Frontnacht aangekondigde Italiaanse punkrock groep Bronson, op de foto hierboven op een festival ingericht door CasaPound waarvan leider Gianluca Iannone zegt dat “het fascisme vele positieve zaken gerealiseerd heeft” en CasaPound er de erfgenamen van (willen) zijn.” (foto © YouTube).

Bij de tekst van de petitie kunnen kanttekeningen geplaatst worden. Zo herdenkt men bij de IJzerwake niet alleen de Eerste maar regelmatig ook de Tweede Wereldoorlog. En daarbij wordt geen hulde gebracht aan zij die zich verzet hebben tegen het fascisme, maar aan zij die collaboreerden met de nazi’s. Zo is er dit jaar opnieuw een eerbetoon aan August Borms gepland. “Opnieuw” want in 2019 en 2021 werd hij ook al gehuldigd. Elke gelegenheid is goed. Daarnaast is de IJzerwake ook een aantrekkingspool voor neonazi’s, zoals vorig jaar onder andere de nieuwe Nederlandse groep Volksverzet. Deze keer zullen neonazi’s niet alleen op zondag maar al op zaterdag in Steenstrate, gehucht van Ieper, vertoeven.

Zelf zien wij liever een initiatief breder dan van de ene of andere politieke partij. Gelukkig is men daarvoor de nodige contacten aan het leggen in Ieper. Intussen kan de petitie hier ondertekend worden. Elke stem tegen Frontnacht is een stem meer.

Men kan niet verbaasd zijn over de voor Frontnacht aangekondigde groepen als op de IJzerwake regelmatig hulde wordt gebracht, niet aan wie zich verzette tegen de nazi’s maar, aan wie met de nazi’s collaboreerde (op de foto rechts onder andere Staf De Clercq, leider van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) (foto’s © RV en Kafka).
Advertentie