Zaterdag 6 mei 2023 betoogden niet alleen 500 neonazi’s door de straten van Parijs, in de ruime omgeving van de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd een European Fight Night ingericht met neonazi’s uit twaalf verschillende landen. De organisatoren uit Hongarije, Duitsland en Frankrijk vatten het samen in drie woorden: “Loyaliteit, Bloed en Zweet” (foto hierboven en de andere foto’s zijn van de organisatoren, andere fotografen waren niet toegelaten).

Met een video opgenomen in de marge van een betoging van rechtsextremisten in Sofia (Bulgarije) werd het vechtsportevenement op meerdere Telegram-kanalen aangekondigd door de drie belangrijkste organisatoren. Vooreerst de Legio Hungaria, een kleine rechtsextremistische Hongaarse groep rond Béla Incze. Hij begon zijn politieke loopbaan als medewerker van een extreemrechts Hongaars parlementslid, en werd in die functie naar verluidt ontslagen na het mishandelen van een politieagent. Legia Hungaria is geen grote groep, maar kon de aandacht trekken door het vernielen van een Joods gemeenschapscentrum (2019), het vernielen van een Black Lives Matter-standbeeld in Boedapest (2021) en aanvallen op journalisten (2023). Een hooggeplaatst lid van Legia Hungaria speelde een sleutelrol bij racistische en homofobe uitingen tijdens wedstrijden van het Hongaars voetbalteam. Tweede organisator is het Duitse Kampf der Nibelungen (KdN), in 2018 organisator van het grootste extreemrechts vechtsportevenement in Europa. In 2019 werd het evenement verboden; in het coronajaar 2020 was er een online-versie met vooraf opgenomen gevechten – waarvan maar de helft kon uitgezonden worden door een inval van de politie. Boegbeeld van KdN is Alexander Deptolla.

Derde organisator is Pride France van Tomasz Szkatulski, een in Polen geboren Franse neonazi. Hij komt voort uit het gewelddadige voetbalhooliganmilieu in Lille (Rijsel). In 2008 zou hij tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld zijn voor het mishandelen van een man van Afrikaanse afkomst met een fietsketting. Szkatulski is een medewerker van de Amerikaanse rechtsextremist Robert Rundo die in maart in Roemenië gearresteerd werd en nu wacht op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De drie organisatoren weigerden elk commentaar aan Bellingcat toen deze onderzoeksgroep een artikel wilde wijden aan het vechtsportevenement op 6 mei 2023. Officieel is Pride France bijvoorbeeld louter een inrichter van vechtsportevenementen, maar er zijn banden met het neonazistisch milieu. Volgens de Duitse staatsveiligheidsdienst zijn de Hammerskins-neonazi’s sinds 2013 betrokken bij de Kampf der Nibelungen-evenementen. De Hammerskins zijn de grootste en gewelddadigste Amerikaanse neonazistische skinheadbende, met vertakkingen in enkele Europese landen. Een paar idolen van de Hammerskins waren geprogrammeerd voor Frontnacht, aan de vooravond van de IJzerwake 2022. Een evenement dat uiteindelijk afgeblazen werd. Bij leden van Legio Hungaria zijn er overlappingen met zowel de Hammerskins als met Blood & Honour/Combat 18.

Op het T-shirt van een toeschouwer: “Tomorrow belongs to us” tegen de achtergrond van een Zwarte Zon. Op de broek van een Franse deelnemer aan de vechtpartijen:“Good night, left side” (foto’s © EFN).

Tegen hun verwachting in ondervonden de organisatoren aanvankelijk geen tegenkanting, maar dat veranderde vlak vóór 6 mei. De Hongaarse politie bestempelde het gevechtsportevenement als een bijeenkomst van neonazi’s, waarna de zaalverhuurder in Boedapest het huurcontract opzegde. De organisatoren keken uit naar een andere locatie, en vonden die op het voetbalveld van het piepkleine Csókakő op 80 km van Boedapest. Volgens een Bulgaars verslag mochten meer dan 200 neonazi’s Duitsland niet verlaten; volgens een Hongaars verslag gingen de Duitse ‘kameraden’ meerdere malen in beroep tegen het verbod om Duitsland te verlaten, en wonnen ze die zaak. Alleszins moesten een paar veranderingen aan het programma doorgevoerd worden. Er waren uiteindelijk 32 deelnemers aan de vechtpartijen, verdeeld over 16 gevechten. Er waren 12 deelnemers uit Hongarije; 6 uit Duitsland; telkens 2 uit Bulgarije, Frankrijk, Griekenland en Italië; en telkens 1 uit Finland, Nederland, Roemenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. De scheidsrechter was een Spanjaard. Er werd gevochten volgens de regels van de Mixed Martial Arts, het Japanse K-1 en het boksen.

Wegens het in laatste instantie veranderen van locatie, inclusief de opbouw van de ring waarbinnen de gevechten geleverd werden en alle andere accommodatie, kon het programma met de vechtsportwedstrijden pas om 16 uur starten in plaats van om 13 uur. Toen de organisatoren begonnen te hopen de wedstrijden voor het donker te kunnen afronden, verschenen circa 200 politieagenten die een voor een de identiteit van de circa 400 aanwezigen controleerden. De laatste twee wedstrijden vonden plaats in de duisternis, alleen de lichten van de kleedkamer en de lichten van een auto verlichtten enigszins de twee laatste vechtpartijen. Naar verluidt was de laatste vechtpartij de beste, de Fransman Tomasz Szkatulski van Pride France tegen een Bulgaar die de aanhangers van voetbalclub Levski Sofia vertegenwoordigde. Szkatulski won de wedstrijd na een beslissing van de scheidsrechter. Napraten na de laatste wedstrijd was er niet meer bij omdat de organisatoren nog enkele uren moesten inpakken op de kille zaterdagavond.

De Duitse antifascistische onderzoeksgroep EXIF-Recherche & Analyse maakte opnames van de wedstrijden en deelnemers met een drone (foto © EXIF-Recherche & Analyse).
Tomasz Szkatulski (foto links © EFN) won de laatste wedstrijd op punten. De fotograaf bedekte met Photoshop de tatoeage op de rechterbovenarm van Szkatulski. Daar staat immers een bliksemschicht-S zoals bij de bekende schrijfwijze van SS als afkorting van Schutzstaffel, paramilitaire organisatie die door de nazi’s beschouwd werd als hun elite-eenheid. De Bulgaarse tegenstander van Szkatulski heeft een volledige bliksemschicht-SS als tatoeage. Dries Van Langenhove (foto rechts © Instagram) verscheen niet. Het watje!