We mogen ons verheugen dat op één na alle straatnamen verdwenen zijn die verwijzen Cyriel Verschaeve. Voor sommigen blijft deze priester-dichter én notoir collaborateur echter een held. Het Vlaams Historisch Archief van Jan De Beule meldde twee weken geleden enthousiast dat hun antiquariaat is aangevuld met “enkele merkwaardige en zeldzamere publikaties (sic, het moet “publicaties” zijn)” over en van Cyriel Verschaeve. En de Nederlandse neonazi’s van Volksverzet, die sinds de IJzerwake dit jaar ook enkele Vlaamse medestanders hebben, publiceerden foto’s van onder meer een huldiging aan het graf van Cyriel Verschaeve in Alveringem (West-Vlaanderen). Uit een analyse van de foto’s blijkt dat ze daar op 2 november 2021 waren (foto’s hierboven: Cyriel Verschaeve in 1944 en het graf van Verschaeve na het bezoek van Volksverzet © respectievelijk CegeSoma en Volksverzet).

Volksverzet is een eind vorig jaar in Nederlands Limburg opgerichte groepering die in het nationaalsocialisme nog altijd een heilsleer ziet. Hun doel is “de Germaanse landen onder één Nationaal Socialistische vlag te verenigen” en “een einde maken aan de haat en vervolging die ons volk hedendaags moet doorstaan”. Hun 12-puntenprogramma om dat doel te bereiken publiceerden we eerder al. Tot nu toe brachten ze op hun website vooral verslag uit van het gaan plakken van zelfklevers en ophangen van spandoeken, samen met bivakactiviteiten en andere bijeenkomsten. Nadat in Gent een zelfklever van Volksverzet was opgedoken, volgde daarover een vraag in een commissiezitting van de Gentse gemeenteraad. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) antwoordde dat er maar één aanplakking van zo’n zelfklever bekend is, maar ook dat er in Gent een afdeling zou zijn van Volksverzet. Hij zei evenwel niets over de omvang van die afdeling en de opvolging ervan.

Dinsdag 2 november 2021 trok een delegatie van Volksverzet naar Alveringem voor een bezoek aan het graf van Cyriel Verschaeve. Vermoedelijk een groep van drie mensen. Ze lieten er een bloem achter en twee brandende kaarsen waarbij op het glas rond de kaarsen een zelfklever met het logo van Volksverzet was aangebracht. Op 8 en 9 november 2021 werden ook nog de begraafplaats van Ysselsteyn in Nederlands Limburg – waar ook wel eens Carrera Neefs en vader Pieter Neefs naartoe trekken – en andere plaatsen bezocht in het kader van “9 November (…) de dag waarop door mensen over de gehele wereld de gevallen helden van het Nationaal Socialisme herdacht worden”. Volksverzet verduidelijkt: “De datum komt origineel vanuit de beroemde Bierkellerputsch, waarin de NSDAP onder leiding van Adolf Hitler de macht trachtte over te nemen in Duitsland. Hun poging mislukte en resulteerde in 16 dode Nationaal Socialisten (…).” Over de doden die gevallen zijn in confrontatie met die nationaalsocialisten, en de miljoenen doden toen Hitler wél aan de macht kwam, lees je geen kwaad woord bij Volksverzet.

Militanten van Volksverzet bij het graf van Cyriel Verschaeve op 2 november 2021, waarvoor ze een bloem en twee kaarsen met het logo van Volksverzet hadden meegebracht (foto © Volksverzet).

In het crisisjaar 1923 van de Weimarrepubliek met hyperinflatie en politieke onrust plande Adolf Hitler vanuit München een putsch tegen de Reichsregering in Berlijn. In navolging van de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini en zijn ‘Mars op Rome’ wilde Hitler vanuit München Berlijn veroveren. De gehoopte steun van nationaal conservatieve kringen in de politiek en het leger bleef uit. De Beierse Staatspolitie stopte op 9 november 1923 op de Odeonsplatz in München een mars van ongeveer 2.000 putschisten, van wie sommigen gewapend waren. Twintig mensen stierven in de botsing, waaronder zestien putschisten. Ze werden later door Hitler “martelaren van de beweging” genoemd. In het Derde Rijk werd 9 november uitgeroepen tot ‘Herdenkingsdag voor de gevallenen van de beweging’. Volgens de Bayerische Informationsstelle gegen Extremismus hebben rechtsextremisten tegenwoordig de neiging om hun ‘helden’ niet op 9 november maar op 16 maart te herdenken. Dat zullen ze bij Volksverzet nog niet weten.

Volgens dezelfde Beierse bron hebben rechtsextremisten meerdere dagen waarop ze hun ‘helden’ of sommige gebeurtenissen herdenken. 30 januari: Adolf Hitler wordt benoemd tot Reichskanzler; 11 februari: ‘Dag van de Eer’ in Hongarije; 13-15 februari: het bombardement op Dresden; 16 maart: aanvankelijk om de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, later vooral om de slachtoffers bij de Waffen-SS en Wehrmacht te herdenken; 20 maart: lentefeest/’Ostara Festival’; 20 april: geboortedag Adolf Hitler; 1 mei: uiteraard een socialistische feestdag en geen nationaalsocialistische, maar rechtsextremistische ‘autonomen’ willen dan wel eens betogen; 8 mei: niet omdat het de dag is waarin het einde van de Twee Wereldoorlog bezegeld werd, maar omdat die dag twaalf leden van de Waffen SS-divisie Karel de Grote geëxecuteerd werden; 26 mei: overlijden van Albert Leo Schlageter, de ‘eerste soldaat van het Derde Rijk’; 21 juni: zomerzonnewende; 13 juli: ‘Zwarte Kruisen’-dag om de Duitse slachtoffers van allochtone en vreemde daders te herdenken; 20 juli: moordaanslag op Adolf Hitler; 17 augustus: overlijden van Rudolf Hess; 23 september: overlijden van Ian Stuart Donaldson, zanger van Screwdriver en oprichter van het neonazistisch netwerk Blood & Honour; tweede zondag van september: herdenking van zij die uit Duitsland verdreven zijn; eerste zondag van oktober: dag waarop het ‘bloed en bodem’-verhaal gecultiveerd wordt; 9 november: naast herdenkingsdag voor de gevallenen van het nationaalsocialisme, ook de dag waarop de Kristallnacht begon waarbij in 1938 in heel het land Joodse eigendommen vernietigd werden; voorlaatste zondag in november vóór de eerste advent, periode in de aanloop naar Kerstmis: herdenking van de Duitse slachtoffers in de twee wereldoorlogen, niet van de andere slachtoffers in beide oorlogen; 21 december: winterzonnewende en Joelfeest, die bij ons onder andere ook door Voorpost wordt gevierd.

Tot slot, terug naar Volksverzet en de huldiging aan het graf van Verschaeve in Alveringem. Tot wij burgemeester Gerard Liefooghe (GemeentebelangenCD&V) er vragen over stelden, was men in Alveringem naar eigen zeggen niet op de hoogte van de activiteit van Volksverzet. Gerard Liefooghe: “Dit bezoek is onopgemerkt voorbij gegaan. Wij hebben geen weet of indicaties dat het graf een trekpleister is voor om het even wie. Als het proporties zou aannemen die niet aanvaardbaar zijn, zullen we zeker doen wat nodig is. Een verheerlijking past niemand.”

Kevin ‘Bubs’ De Graeve (nu: Right Wing Resistance Vlaanderen) en Tomas Boutens (nu: Project Thule) bij het graf van Cyriel Verschaeve, datum niet bekend (foto © Facebook).
Huldiging in 2012 van de VMO-militanten die met ‘Operatie Brevier’ in 1973 de beenderen van Cyriel Verschaeve uit zijn graf in Solbad Hall (Oostenrijk) meenamen en naar Alveringem brachten. Eerste van links: Jan De Beule (Vlaams Historisch Archief en Nationale Beweging, voorheen N-SA). In de achtergrond ook nog Xavier Buisseret (met bruin jasje, lid van het VMO-commando bij ‘Operatie Brevier’ en later Vlaams Blok-parlementslid) en Luc Vermeulen (ex-VMO, nu: Voorpost) (foto © Facebook).