Wij hebben niet de gewoonte om hier over huwelijken te berichten, maar als het gaat om boegbeelden van extreemrechts in Frankrijk en Italië die samen in het huwelijksbootje stappen, is dat natuurlijk anders. Op 11 september 2021 zijn Marion Maréchal, kleindochter van Jean-Marie Le Pen en voormalig parlementslid voor het Front National (FN), en Vincenzo Sofo, Europarlementslid voor Fratelli d’Italia, met elkaar gehuwd. Marion Maréchal heeft zich uit de actieve politiek teruggetrokken om een extreemrechtse denktank te leiden, maar wordt als dé belofte gezien om vroeg of laat Marine Le Pen op te volgen. Tenminste als ze tegen dan niet rijdt voor Éric Zemmour (foto’s hierboven: Marion Maréchal © cc. Flickr/Gage Skidmore; Vincenzo Sofo © Facebook).

Marion Maréchal (31 j.) is een dochter van Yann Le Pen, de tweede van de drie dochters van Jean-Marie Le Pen. Wanneer Marion twee jaar oud is, erkent Samuel Maréchal haar als zijn kind. Nog eens twee jaar later huwen de ouders, maar intussen zijn ze uit de echt gescheiden. Marine Le Pen, zus van Yann Le Pen, is bijgevolg een tante van Marion die aanvankelijk publiek de naam Marion Maréchal-Le Pen draagt. Intussen heeft ze die verwijzing naar Le Pen laten vallen. In 2012 wordt ze als enige FN’er verkozen voor het Frans parlement. Met haar 22 jaar is ze het jongste parlementslid ooit. Ze krijgt in het parlement wel het gezelschap van Gilbert Collard die aanzien wordt als een FN-verkozene, maar pas in 2017 formeel lid wordt van het FN. Na de Franse presidentsverkiezingen in 2017 trekt Marion Maréchal zich terug uit de actieve politiek en sindsdien leidt ze de extreemrechtse denktank en school Institut de Sciences Sociales, Economiques et Politiques. Waar ze nu politiek staat, is niet in een paar zinnen uit te leggen. Laat ons het houden bij: katholiek-conservatief, met standpunten (over het homohuwelijk, over George Floyd…) die voor Marine Le Pen te ver gaan.

In 2014 huwt Marion Maréchal met bedrijfsleider Matthieu Decosse. Twee jaar later gaat het koppel al uit elkaar. In datzelfde jaar 2016 ontmoet Marion Maréchal voor het eerst Vincenzo Sofo (nu 34 j.) die dan actief is bij de Italiaanse Lega Nord. Tevoren was hij leider van een extreemrechtse studentenorganisatie in Milaan en medeoprichter van het politiek discussieforum Il Talebano (“De Taliban”). In 2019 wordt Sofo verkozen tot Europees parlementslid op een lijst van de Lega in Zuid-Italië. Hij mocht zich niet kandidaat stellen in Milaan, want daar liep hij voor de voeten van Lega-leider Matteo Salvini. Het is wel pas nadat de Britten de Europese Unie op 1 februari 2020 verlaten, en er voor sommige landen een paar plaatsen meer vrijkomen in het Europees Parlement, dat Sofo er effectief kan zetelen. In februari 2021 stapt Vincenzo Sofo op bij de Lega nadat die partij besluit toe te treden tot de huidige Italiaanse regering onder leiding van de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi. Vincenzo Sofo stapt over naar Fratelli d’Italia, erfgenamen van het Italiaanse fascisme. Vorige maand de populairste Italiaanse partij, deze maand de tweede populairste.

Filip Dewinter geeft Marion Maréchal (toen nog: Marion Maréchal-Le Pen) duiding over de Vlaams Belang-militanten in 2013 (foto © Facebook).

Marion Maréchal en Vincenzo Sofo huwen op 11 september 2021 in Saint-Cloud, in de buurt van Parijs. Aanvankelijk wilden ze in Italië trouwen, maar omwille van de coronamaatregelen moeten de plannen gewijzigd worden. Tante Marine Le Pen is niet op het huwelijksfeest omdat diezelfde datum al lang is vastgelegd voor de opening van het nieuw politiek jaar voor het Rassemblement National (RN), de opvolger van het Front National (FN). Het komt voor de tante en nicht goed uit, want tussen die twee botert het politiek niet meer goed. Marine Le Pen verstuurt vanuit Fréjus wél nog een tweet om haar nicht te feliciteren met haar huwelijk. Marion Maréchal brengt uit haar vorig huwelijk een 7-jarige dochter mee.

Het was ’t Pallieterke dat ons deze week wees op het huwelijk van Marion Maréchal en Vincenzo Sofo, met als commentaar: “Het huwelijk Sofo-Maréchal zou wel eens een nieuwe start voor rechts kunnen betekenen. Beiden zijn of waren actief bezig met een denktank, en rechtse strategieën en ideeën. Wat beiden ook verbindt, is de visie dat het populisme als politieke stroming niet zal zorgen voor de politieke omslag waar zovelen in West-Europa op hopen. Volgens de beide echtelingen moet populistisch rechts zich verbinden met strekkingen binnen conservatief rechts om de macht eindelijk in handen te krijgen.

Het zal ervan afhangen hoe die “strekkingen binnen conservatief rechts” evolueren. Wij zien alleszins een Marion Maréchal die zich op meerdere punten rechtser opstelt dan Marine Le Pen, en Vincenzo Sofo die de Lega – zusterpartij van het Rassemblement National van Marine Le Pen – verlaten heeft en nu actief is bij een partij rechts van de Lega. Als Marion en Vincenzo elkaar opjutten, gaan ze nog meer naar rechts uitwijken. Of zorgt de liefde voor een verzachting van de zeden en gedachten? On verra. We zullen zien.

In 2016 nog op campagne voor Marine Le Pen; in 2021 in de ‘boekskes’, met als ondertitel op de cover: “Het bewijs dat er geen grenzen zijn voor de liefde”  (foto’s © RV).