Zaterdag 8 augustus 2020 is er een trek- en duwpartij tussen Brusselse jongeren en de politie aan het strand van Blankenberge, waar de vrije strandruimte klein is geworden door enerzijds het oprukkende water en anderzijds de strandbars en andere zaken die op datzelfde strand uitgebaat worden. Enkele jongeren worden opgepakt door de politie, en alvast een van hen kreeg begin dit jaar een celstraf van vijf maanden met uitstel en een geldboete. Omdat die Brusselse jongeren veelal allochtonen zijn, voelen rechtsextremisten de noodzaak om een ‘Mars tegen straffeloosheid’ op te zetten op zondag 30 augustus 2020.

Volgens de politie daagden voor die Mars in Oostende een 300-tal betogers op. Anderen spreken van méér betogers. Nog volgens de politie werd alles “nauwlettend in de gaten” gehouden, en is de betoging zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Dat blijkt toch anders als de VRT ’s avonds beelden van de betoging toont waarin te horen is dat er “Islamieten = parasieten” gescandeerd werd, en Antifascista Siempre een foto toont van Andy H. die de alternatieve Hitlergroet Der Kühnengruß brengt op de zeedijk van Oostende (foto hierboven © Facebook).

Duim, wijsvinger en middelvinger gestrekt, de andere vingers naar binnen gebracht, waarmee de letter W wordt gevormd. De beginletter van “Widerstand” (“Weerstand”). Een alternatieve Hitlergroet geïntroduceerd door de Duitse neonazi Michael Kühnen en in Duitsland een verboden gebaar omdat het gebruikt wordt als alternatief voor de eveneens verboden klassieke Hitlergroet.

Bij de foto in het Antifascista Siempre-artikel stond als insert een foto van Andy H. op weg naar een joelfeest van de Autonome Nationalisten op 26 december 2015. Andy H. houdt daarbij een ingekaderde foto van Adolf Hitler vast. Foto die later op de dag belandt aan de boekenstand van de Autonome Nationalisten die hun joelfeest in het Luikse houden.

De politie opent een onderzoek naar Der Kühnengruß in Oostende, te meer het bij Andy H. een vaste gewoonte is geworden. Toen de als leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) veroordeelde Tomas Boutens op 7 juli 2019 een lezing hield in het bovenzaaltje van café Den Bengel in Antwerpen, gingen Boutens en de aanwezigen nadien voor een foto poseren op de Grote Markt in Antwerpen. Ook toen had Andy H. een kramp in de vingers.

Andy H. (in rood omkaderd) en andere maken de Kühnengruß na een lezing van Tomas Boutens (Boutens staat aan de Project Thule-vlag links op de foto, vlak naast een andere man die de Kühnengruß maakt) (foto © Facebook).

Andy H. wordt meermaals verhoord over zijn Kühnengruß. Hij beweert telkens de omstreden betekenis ervan niet te kennen, enkel maar de letter W te hebben willen vormen als teken dat hij weerstand biedt tegen alles wat hem niet aanstaat. Met meermaals hierover verhoord zijn, zou men kunnen denken dat Andy H. intussen weet welke kwalijke connotatie er vast hangt aan Der Kühnengruß. Maar hij blijft het gebaar brengen. Wat natuurlijk niet verbaast als je ook geen scrupules hebt om met een portret van Adolf Hitler te poseren, en op 20 april 2021 (de verjaardag van Adolf Hitler) op Facebook post: “Gelukkige verjaardag aan mijn favoriete nonkel!”.

Unia stelt zich burgerlijke partij bij de rechtszaak tegen Andy H. en argumenteert dat men nazisymbolen en -groeten niet mag bagatelliseren. Die nazigroeten zijn met de wet tegen racisme strafbaar als aanzetten tot haat en geweld jegens een groep of gemeenschap. Op de rechtbankzitting in Brugge waar Andy H. en Unia gehoord worden, vraagt het Openbaar Ministerie vier maanden cel voor de man die uitgerekend op een ‘Mars tegen straffeloosheid’ het omstreden gebaar stelt.

De rechtbank in Brugge veroordeelt Andy H. (44 j.) uit Deurne (Antwerpen) voor zijn Kühnengruß, maar de strafmaat is milder dan geëist door het Openbaar Ministerie. Bij het gisteren, dinsdag 8 november 2022, in Brugge uitgesproken vonnis kreeg Andy H. een geldboete van 800 euro, waarvan de helft met uitstel. Als Andy H. die boete niet betaalt, hangt hem alsnog een maand gevangenisstraf boven het hoofd. Aan Unia moet Andy H. een schadevergoeding van 250 euro betalen.

In haar Jaarverslag 2019 maakte Unia duidelijk dat er alsmaar minder schroom is om de Hitlergroet en het hakenkruis te tonen (illustratie © Unia).
Ook in 2022 hebben sommigen weinig schroom om de Hitlergroet te maken. Op de foto: Andy .H. die op 12 juni 2022 in Brussel nog eens de Kühnengruß maakt, terwijl achter hem iemand de klassieke Hitlergroet maakt (foto © Facebook).