Jordan Bardella (27 j.), die samenwoont met een nicht van Marine Le Pen, is voorbije zaterdag 5 november 2022 verkozen tot voorzitter van het Rassemblement National (RN). Hij volgt Marine Le Pen op die 10 jaar lang voorzitter was, eerst van het Front National (FN) in opvolging van haar vader Jean-Marie Le Pen, daarna van het Rassemblement National (RN) (foto hierboven: Jordan Bardella en Marine Le Pen op het RN-verkiezingscongres voorbije zaterdag © Facebook). Het waren de RN-leden die zich mochten uitspreken over wie de volgende RN-voorzitter zou worden. Bardella haalde het met 84,8 % van de stemmen tegen 15,2 % voor Louis Aliot die tien jaar lang de levenspartner was van Marine Le Pen. Voorzittersverkiezingen bij het FN/RN blijven altijd een familieaangelegenheid.

Jordan Bardella was interim-voorzitter van het Rassemblement National (RN) nadat Marine Le Pen eerder dit jaar kandidaat was om Frans president te worden en, na de parlementsverkiezingen dit jaar, fractieleidster werd van een 89-koppige groep RN-parlementsleden. Maar veel meer dan over de opvolging van Marine Le Pen was er de voorbije dagen in Frankrijk ophef over de tussenkomst van een van de RN-parlementsleden. Donderdag 3 november 2022 vroeg Carlos Martens Bilongo, parlementslid voor La France insoumise (de partij van de radicaallinkse Jean-Luc Mélenchon) aandacht voor het lot van de migranten die op zee als drenkelingen opgepikt worden en vervolgens vastzitten omdat de boten waarmee ze gered werden dikwijls niet mogen aanmeren in een Italiaanse haven. “Qu’il(s) retourne(nt) en Afrique!”, riep iemand vanuit het parlementair halfrond. “Dat hij terugkeert naar Afrika!” of “Dat zij terugkeren naar Afrika!”. Het zorgde voor opschudding want de spreker, parlementslid Carlos Martens Bilongo, is in Frankrijk geboren uit ouders die afkomstig zijn uit Congo en Angola.

De meeste parlementsleden interpreteerden het als dat Carlos Martens Bilongo moet ‘terugkeren’ naar Afrika. Vanuit het RN – want de roeper was een van hen – werd gezegd dat het moest verstaan worden als: dat de bootvluchtelingen moeten terugkeren naar Afrika als ze hier niet aan land opgevangen worden. De roeper, RN-parlementslid Grégoire de Fournas, is iemand met een obsessie voor de immigratie uit Afrika én de huidskleur. Hij kan ook overdrijven. Als de kampen van transmigranten in 2016 in Calais afgebroken worden en de Franse overheid voorstelt om 300 minderjarigen op te vangen in de streek van de Gironde met haar 1.500.000 inwoners, noemt Grégoire de Fournas dat “een invasie”. En dat is niet alles. Een voormalige medewerkster van De Fournas wijst in de Franse krant Le Monde op zijn “negatieve kijk op vrouwen en homoseksuelen”. Vrijdag besloten alle parlementsleden, met uitzondering van die van het Rassemblement National, dat Grégoire de Fournas 15 dagen lang het Franse parlementsgebouw niet binnen mag, en twee maanden lang slechts de helft van zijn parlementaire wedde krijgt.

Carlos Martens Bilongo bij zijn tussenkomst in het Franse parlement voorbije donderdag, en Grégoire de Fournas (foto’s © VRT NWS en Facebook).

Jordan Bardella verdedigde Grégoire de Fournas die op weg was om… partijwoordvoerder te worden van het Rassemblement National onder Jordan Bardella als nieuwe voorzitter. Andere RN-parlementsleden, en niet de minsten, namen wat afstand van De Fournas. Marine Le Pen zei: “Het was niet fijnzinnig. Ik ben fijnzinniger dan hem”, en ondervoorzitster van het Franse parlement Hélène Laporte: “Het is een uitspraak die ik nooit zou doen.” Jordan Bardella, wiens grootmoeder langs vaderskant in de jaren dertig van Algerije naar Frankrijk migreerde, en wiens moeder in de jaren zestig van Noord-Italië naar Frankrijk migreerde, is van plan om harder op het thema van de immigratie te hameren.

Tezelfdertijd werden zij die zorgden voor een socialer imago voor het Rassemblement National meer dan een bank achteruitgezet. Steeve Briois, burgemeester van Hénin-Beaumont, en Bruno Bilde, die mee bouwde aan het succes van het RN in Hénin-Beaumont en parlementslid is in dezelfde streek, gingen op het congres zaterdag in het midden van de zaal zitten. Tot zaterdag zaten ze doorgaans op de eerste rij naast Marine Le Pen. Steeve Briois, sinds 2014 naast burgemeester van Hénin-Beaumont ook vicevoorzitter van het RN, zetelt niet meer in het hoogste partijorgaan van het RN, het uitvoerend bureau. Hij weigert in het nationaal bureau te zetelen zoals Bardella voorstelt. Bruno Bilde is uit dat nationaal bureau gezet.

In een gesprek met de Franse nieuwszender BFMTV zegt Steeve Briois: “Er is een risico voor her-radicalisering, en dat wil ik niet. Ik wil niet dat in het RN mensen aan de macht komen die geobsedeerd zijn door maar één zaak: de identiteit. Identiteit is belangrijk, maar dat is niet het enige. Er is ook al het overige. Er is het sociale aspect dat behouden moet blijven. Dat is de lijn van de Marine-isten. De twee personen die uit de bestuursorganen zijn gezet, zijn twee Marine-isten, en zij die promotie krijgen zijn tamelijk radicale mensen die in het verleden lid waren van Terre et Peuple (een organisatie die racisme koppelt aan het vergoelijken van geweld, AS) die niet gematigd is.”

Steeve Briois is anders best populair bij de RN-leden en militanten. Bij de verkiezing voor de nationale raad (waarvoor Jordan Bordella, Louis Aliot en Marine Le Pen geen kandidaat waren) kwam Briois als vierde populairste uit de bus. Na vicevoorzitter van het Frans Parlement Sébastien Chenu, de burgemeester van Fréjus David Rachline en de zus van de vorige RN-voorzitter Marie-Caroline Le Pen. Toch wordt Briois opzij gezet door Bardella. Gilles Pennelle, één van de twee Terre et Peuple-leden waar Briois op zinspeelde in het interview met BFMTV, was slechts achtendertigste populairste bij de verkiezing voor de nationale raad.

Steeve Briois: “Identiteit is belangrijk, maar dat is niet het enige. Het sociale moet behouden blijven.” (foto © Facebook).
Advertentie