Zowel in het Vlaams als in het Frans parlement stelde zich vorige week de vraag hoe parlementsleden moeten omgaan met mensen en/of partijen met een aangebrand verleden. Voorbije woensdag 9 november 2022 werd in het Vlaams Parlement met rechtstaande parlementsleden een minuut stilte gehouden voor de op 1 november 2022 op 98-jarige leeftijd overleden Oswald Van Ooteghem. Van 1974 tot 1987 senator voor de Volksunie (VU), en ingevolge van een dubbelmandaat in diezelfde periode ook lid van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap en van de Vlaamse Raad (= de voorlopers van het Vlaams Parlement). Maar Oswald Van Ooteghem is in de eerste plaats bekend als oostfronter. Lid van het Vlaams Legioen, oorlogsverslaggever voor de SS-leiding (kleinere foto hierboven, Van Ooteghem is de man links © Gekleurd verleden) en  officier in het Vlaams jeugdbataljon van de Waffen SS-Division Langemarck.

Oswald Van Ooteghem werd tot drie jaar cel veroordeeld voor collaboratie, waarvan hij echter maar één jaar moest uitzitten. In de jaren vijftig sloot Van Ooteghem zich aan bij de Volksunie (VU) en kwam hij op voor amnestie voor de collaborateurs met het naziregime. Toen de VU uiteenviel in een progressieve en een rechts-conservatieve groep koos hij natuurlijk voor die laatste groep, de N-VA. “Tot zijn laatste jaren was Van Ooteghem ervan overtuigd dat het Hitlerregime misdadig was geweest, dat hij voor een zeer foute zaak had gevochten, maar hij dacht er niet aan zich daarvoor te verontschuldigen”, besluit Walter Pauli (Knack) na een uitgebreid portret.

Bij de huldiging voor Van Ooteghem in het Vlaams Parlement (foto hierboven © Twitter) verlieten alle parlementsleden van Vooruit, Groen en PVDA het parlementair halfrond, met uitzondering van Björn Rzoska en Johan Danen (beiden Groen). Filip Dewinter sneerde op Twitter naar de afwezigen, maar Dewinter, die tot tweemaal toe een vriendschappelijke ontmoeting had met de Syrische president Bashar al-Assad die vaten met gifgas op zijn eigen bevolking liet vallen, is natuurlijk niet goed geplaatst om lessen te geven over respect voor doden.

Siegfried Bracke en Oswald Van Ooteghem op een N-VA-vergadering in Gent in 2012. Karlijn Deene (toen speechschrijfster voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois, nu N-VA-gemeenteraadslid in Gent) bericht op 10 december 2016 over de laatste bijeenkomst van de vriendenkring Sneyssens, vriendenkring van oud-oostfronters, met opa Oswald Van Ooteghem die de joelkaars aansteekt (foto’s © Facebook en Twitter).

In het Frans parlement werden diezelfde dag, woensdag 9 november 2022, de voorstellen ingezameld om voorzitter te kunnen zijn van een aantal werkgroepen. Het Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen met nu Jordan Bardella als voorzitter, claimt het voorzitterschap van de werkgroep over antisemitisme. Verbijstering alom, natuurlijk. Het Front National (FN), dat in 2018 Rassemblement National (RN) werd, is in 1972 opgericht door onder andere oud-collaborateurs. De eerste statuten werden neergelegd door Jean-Marie Le Pen en Pierre Bousquet, oud-officier van de Waffen-SS.

Jean-Marie Le Pen, voorzitter van het FN tot 2011 en erevoorzitter tot 2018, heeft meerdere antisemitische uitspraken gedaan en het collaborerende Vichy-regime verdedigd. Le Pen haalde in 1985 uit naar vier journalisten omdat ze Joods zijn, sprak bij herhaling (1997, 2008 en 2015) over de gaskamers als slechts een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, omschreef in 2005 de Duitse bezetting van Frankrijk als “niet bijzonder inhumaan”, relativeerde de gaskamers in een woordspelletje over een Franse minister (1988) en een Franse zanger (2014), bleef het Vichy-regime verdedigen (2014, 2015), enzovoort.

Marine Le Pen slaat en zalft als het over haar vader Jean-Marie Le Pen gaat. Ze vindt een aantal van zijn uitspraken fout, maar dan vooral in de zin van dat je er nu geen stemmen mee kan winnen. Op het jongste partijcongres, op 5 november 2022, zei ze over het verleden: “Op 16 januari 2011 nam ik het voorzitterschap van onze beweging over met grote eerbied voor de volbrachte taak. (…) Ik heb het met respect ontvangen, met het besef van de opofferingen van het leven, van troost, van onrechtvaardige beschuldigingen die waren geuit door degenen die de weg hadden gebaand, met in de voorhoede Jean-Marie Le Pen.”

Marine en Jean-Marie Le Pen op 1 mei 2013 (foto © Facebook).

Bij de regionale verkiezingen in 2021 werden meerdere verkiezingskandidaten van de lijsten gehaald omwille van antisemitische uitspraken, maar in het partijapparaat van het Rassemblement National blijven mensen als Frédéric Chatillon en Axel Loustau belangrijke functies innemen. Deze oud-leden van de gewelddadige GUD pakken ermee uit dat ze vriendschappelijke banden hebben antisemieten als Alain Soral en de ‘komiek’ Dieudonné. Het volstaat ook niet dat Louis Aliot, vicevoorzitter van het RN en burgemeester van Perpignan, op 13 oktober 2022 Serge en Beate Klarsfeld een ereteken van Perpignan heeft gegeven voor hun strijd tegen de nazi’s en het antisemitisme.

Het RN dat de voorzitter levert voor een werkgroep over antisemitisme? “Dat lijkt op een slechte grap” twitterde Ariel Goldmann die er aan toevoegde te weigeren samenwerken met zo’n werkgroep. Ook de Union des étudiants juifs de France weigert mee te werken aan “het gebruiken van het antisemitisme om extreemrechts te de-demoniseren”. Nog andere Joodse stemmen doorzien het manoeuvre van het RN om voorzitter te worden van de werkgroep over het antisemitisme. Op 7 december 2022 zou beslist worden wie welk voorzitterschap van de werkgroepen krijgt. Het RN wil ook nog voorzitter worden van de werkgroep over aids.

Manifestatie in Frankrijk tegen het antisemitisme in 2019 (foto © cc. Wikimedia/Thomas Bresson).
Advertentie