Zaterdag 6 mei 2023 betoogden 500 neonazi’s in de straten van Parijs op initiatief van het zogenaamde Comité du 9-Mai (C9M). Anno 2023 is dit in de praktijk vooral de Groupe Union Défense (GUD), berucht omwille van haar vele gewelddadige acties. De GUD was zeer actief in de jaren zeventig en werd vorig jaar terug erg actief na de ontbinding van het extreemrechtse Bastion Social in 2019 en Zouaves Paris in 2022. De betoging op 6 mei (foto hierboven, met een lid van de ordedienst die een sjaal voor zijn gezicht houdt waarop het logo van de GUD Parijs © Telegram) wekte grote verontwaardiging omdat de veelal gemaskerde neonazi’s mochten paraderen in Parijs, terwijl eerder betogingen tegen de pensioenhervormingsplannen van Emmanuel Macron werden verboden. Volgens de prefect van de Parijse politie was het niet mogelijk de betoging te verbieden. Met het zicht op vijf manifestaties van extreemrechts tot neonazi’s het voorbije weekend gaf (de rechtse) minister van binnenlandse zaken Gérald Darmanin aan hoe je die bijeenkomsten wél kan verbieden. Hierna verbood de prefect van de politie van Parijs een conferentie zaterdag 13 mei en vier betogingen zondag 14 mei 2023.
De betoging op 6 mei 2023 werd georganiseerd ter nagedachtenis van Sébastien Deyzieu die op 7 mei 1994 deelnam aan een betoging ingericht door de GUD en de skinheads van Jeunesses Nationalistes Révolutionnaires (JNR), in 1987 opgericht door Serge ‘Batskin’ Ayoub. De bijnaam ‘Batskin’ is een verwijzing naar een baseballstok die Serge Ayoub regelmatig gebruikte bij fysieke confrontaties met politieke tegenstanders. De JNR werd door de Franse regering in 2013 ontbonden na een gewelddadige confrontatie waarbij de jonge antifascist Clément Méric het leven verloor. De betoging op 7 mei 1994 van de GUD en JNR is gericht tegen het Amerikaans imperialisme… waarvan de betogers de voorbode zien in de landing in Normandië vijftig jaar eerder om Frankrijk en andere landen te bevrijden van de Duitse bezetter (!). De betoging is evenwel verboden. Na confrontaties met de politie worden 107 would-be betogers opgepakt. Sébastien Deyzieu, militant van het extreemrechtse l’Œuvre Française, probeert te ontsnappen aan de politie door een appartementsgebouw binnen te vluchten, en maakt een dodelijke val van ergens tussen de vierde en vijfde verdieping van het gebouw. Sindsdien organiseert het zogenaamde Comité du 9-Mai elk jaar een betoging. Op 9 mei 1994 werd de eerste betoging ter nagedachtenis aan Sébastien Deyzieu ingericht, vandaar de naam van het comité. De betoging dit jaar werd besloten met een concert met drie neonazistische muziekgroepen.
Een week later volgen in Parijs traditioneel meerdere bijeenkomsten en betogingen van extreemrechts tot neonazi’s ter ere van de Franse heldin Jeanne d’Arc (ca. 1412 – 1431). Voorbije zaterdag 13 mei begon het met een bijeenkomst onder de titel La France en danger (“Frankrijk in gevaar”) opgezet door het extreemrechtse koningsgezinde Action Française die een 200-tal mensen bijeenbracht. De bijeenkomst was aanvankelijk verboden, maar de administratieve rechtbank schorste het verbod. Een tegenbetoging verzamelde volgens Mediapart maar iets meer dan 200 mensen. Nochtans zijn er vele redenen om zich ongerust te maken. Raphaël Arnault, woordvoerder van de Jeune Garde antifasciste, wijst erop dat de militanten van Action Française niet alleen royalisten zijn. Een van hun oud-leden werd in 2021 veroordeeld tot negen jaar cel voor het plannen van gewelddadige acties tegen moskeeën en toenmalig regeringswoordvoerder Christophe Castaner en de linkse partijleider Jean-Luc Mélenchon. Vorige week maakte Politis bekend dat er andermaal plannen waren voor een aanslag op Jean-Luc Mélenchon… terwijl Mélenchon hiervan niet verwittigd werd door de Franse veiligheidsdiensten. De plannen werden beraamd door een groep die zich WaffenKraft noemt. Vier leden ervan, waaronder een politieman, moeten vanaf 19 juni verschijnen voor het hof van assisen in Parijs. Nog vorige week nam de burgemeester van Saint-Brevin-les-Pins (Loire-Atlantique), Yannick Morez, ontslag nadat zijn huis in brand werd gestoken, hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich gunstig uitsprak over het openen van een opvangcentrum voor asielzoekers in zijn gemeente, en hij geen enkele blijk van steun van de Franse regering kreeg.

De rechtbank schorste ook het verbod voor het extreemrechtse koningsgezinde Action Française om zondagmorgen 14 mei in stoet naar het standbeeld in Parijs van Jeanne d’Arc te trekken. Een 500-tal mensen daagden hiervoor op, gezien de spandoeken blijkbaar uit alle hoeken van Frankrijk komend. Yvan Benedetti zou met zijn groep Les Nationalistes ook naar het standbeeld van Jeanne d’Arc trekken, maar kreeg daarvoor een verbod aan zijn broek gesmeerd dat door de rechtbank bevestigd werd. De Raad van State heeft in een rechtszaak tegen de ‘komiek’ Dieudonné M’bala M’bala in 2014 geoordeeld dat het geoorloofd is iets te verbieden als er een risico bestaat op het plegen van een misdrijf, het ondermijnen van de waarden van de Republiek of de nationale cohesie, met name door ontkenning van de Holocaust of het aanzetten tot haat. En Yvan Benedetti is nog maar vorig jaar september veroordeeld tot een geldboete van 10.000 euro omdat hij de 6.000.000 dode Joden ingevolge de Holocaust/Shoah omschreef als een “verzonnen getal”, “gebaseerd op verzinsels”, geïnspireerd door “zionistische propaganda”. Samen met Yvan Benedetti was onder andere ook Hervé Van Laethem van het Belgische extreemrechtse Nation aangekondigd als spreker aan het standbeeld van Jeanne d’Arc. Gezien het verbod op betogen werd dan maar met enkele tientallen over het voetpad naar het standbeeld van Jeanne d’Arc gestapt, waar blijkbaar alleen Yvan Benedetti een toespraak afstak.
De organisatoren van twee andere verboden betogingen hebben het verbod niet aangevochten bij de rechtbank. Na een bericht in de krant Libération verbood de prefect van de Parijse politie alsnog een conferentie van Yvan Benedetti en een internationaal gezelschap zaterdag 13 mei. Een conferentie met onder andere nostalgici naar de Spaanse generaal Franco en ultranationalistische Bulgaren die hadden deelgenomen aan de betoging op 6 mei. Maar het verbod werd pas afgeleverd toen de conferentie gedaan was. De politie van Parijs laat geen goede indruk achter: op 6 mei neonazi’s laten paraderen in de Franse hoofdstad; dan op aansporen van de minister van binnenlandse zaken vijf extreemrechtse tot neonazistische bijeenkomsten verbieden, waarvan er drie aangevochten worden bij de rechtbank en twee de toetsing met de wet niet doorstaan; een bijeenkomst vergeten te verbieden; en intussen wel met bruut geweld inhakken op betogers tegen de pensioenhervormingsplannen van Emmanuel Macron tot en met protest met ‘potten en pannen’ tegen de pensioenhervormingsplannen verbieden…


