Sam Van Rooy, Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadsfractieleider voor Vlaams Belang, trapte na de wedstrijd Frankrijk – Marokko vorige week, door de Fransen gewonnen met 2-0, er weer eens goed naast. Hij tweette: “De Fransen in België vormen de grootste groep buitenlanders (…). Voor zover geweten heeft daarvan niemand zich vanavond schuldig gemaakt aan geweld en vernielingen.” Inderdaad, er waren geen rellen op initiatief van Fransen in België, maar in Frankrijk sloeg de vlam in de pan in meerdere Franse steden… door extreemrechtse Franse bendes (foto hierboven: Montpellier © Telegram). Men kon er niet naast kijken, in Frankrijk was het voorpaginanieuws.

Woensdagavond 14 december 2020 kwamen in Frankrijk tienduizenden voetbalsupporters op straat om de overwinning van hun voetbalploeg te vieren. Ook Fransen van Marokkaanse afkomst. Ze supporterden dan wel voor Marokko dat de wedstrijd verloor, maar ze zijn evenzeer Fransen en vierden met evenveel plezier de overwinning van “Les Bleus”. Maar de voetbalvreugde werd verstoord door een aantal rechtsextremisten.

In Lyon trokken een zestigtal extreemrechtse jongeren naar het centrum van de stad waar ze voorbijgangers van Maghrebijnse afkomst aanvielen, intussen “Blue blanc rouge, la France aux Français” (“Blauw wit rood, Frankrijk voor de Fransen”) roepend. De politie gebruikte traangas om de groep uit elkaar te drijven, maar die zette haar weg verder. Vuilnisbakken werden in brand gestoken, stenen werden naar de politie gegooid. In Lyon is er een groep van een driehonderdtal extreemrechtse jongeren die voor onveiligheid zorgt, komend van de door de Franse regering ontbonden groepen Bastion Social (ontbonden in 2019) en het Franse voorbeeld van Schild & Vrienden Génération Identitaire (ontbonden in 2021). Nochtans is al herhaaldelijk aangeklaagd dat die groepen feitelijk terug actief zijn en bijeenkomen in hun voormalige lokalen.

Extreemrechtse militanten tonen in Annecy een Marokkaanse vlag die ze veroverd hebben, na een avond waarop geslagen en gestampt werd op niet-blanken (foto © Telegram).

In Parijs was het van hetzelfde. Brandstichtingen, gooien van projectielen, vechtpartijen… Volgens de Franse krant Le Figaro wilden veertig extreemrechtse jongeren met verboden wapens naar de Champs-Élysées trekken. Volgens Le Parisien heeft de politie zevenenveertig extreemrechtse jongeren aangehouden, waaronder vijftien Fiche S-militanten (Fiche S = gezochte personen, AS) behorend tot de gewelddadige studentenvereniging Groupe Union Défense (GUD), Génération Identitaire en de in januari dit jaar ontbonden Les Zouaves Paris. Aanhangers van Éric Zemmours partij Reconquête maakten een Marokkaanse vlag buit, vertrappelden de vlag en maakten de Kühnengruss. Een alternatieve Hitlergroet die in Duitsland verboden is en onlangs in ons land leidde tot een veroordeling. Eén van de ‘feestvierders’ is inmiddels geschorst als lid van Reconquête. Van de andere betrokkenen zegt men niet te weten wie ze zijn, en er niet naar op zoek te gaan.

In Montpellier verstoorden extreemrechtse militanten een rustige bijeenkomst waarbij ze mensen van Maghrebijnse afkomst viseerden. Wanneer een auto in een file vastzit en een groep jongeren de Franse vlag die aan het raam hangt wegtrekken, rijdt de autobestuurder aan hoge snelheid weg waarbij hij een veertienjarige jongen overrijdt die dezelfde avond in een ziekenhuis overlijdt aan zijn verwondingen. De auto wordt later op de avond teruggevonden, de autobestuurder is op de vlucht geslagen. In Nice werd jacht gemaakt op mensen van Maghrebijnse afkomst, scanderend “Dehors les Arabes” (“Arabieren buiten”) en “On est chez nous” (letterlijk: “Wij zijn thuis”, te begrijpen als: “Wij zijn hier de baas”).

Extreemrechtse jongeren op stap in Nice (foto © Telegram).

Allemaal zaken waar het Vlaams Belang en haar zusterpartijen over klagen als het gaat om jongeren van Marokkaanse afkomst, maar nu over zwijgen. De nieuwe voorzitter van het Rassemblement National (RN) Jordan Bardella klaagde wel over gewonde politieagenten en beschadigde winkels na de wedstrijd Marokko – Portugal. Maar veroordeelde niet de exploten van de extreemrechtse stoottroepen na de wedstrijd Frankrijk – Marokko. Ook van Marine Le Pen kwam er geen woord van afkeuring na de rellen voorbije woensdag. Libération (foto helemaal bovenaan © RV) stipte dit ook aan, en wees voorbije vrijdag “op de overweldigende verantwoordelijkheid van de leiders van extreemrechts” bij de incidenten woensdagavond. “Te beginnen met Éric Zemmour die al geruime tijd de haat aanwakkert tegen al wie niet blank is. Maar ook Marine Le Pen en Jordan Bardella die, zelfs al hebben ze hun taal opgepoetst, voortdurend wijzen op de buitenlanders als de bron van alle kwalen van het land.”

Na de wedstrijden met de Marokkaanse voetbalploeg en de rellen die erop in ons land volgden met jongeren van Marokkaanse afkomst, maakte Tom Van Grieken ervan dat er een “Marokkanenprobleem” is. Een begrip dat snel verspreid geraakte en vorige week ook door Sam Van Rooy werd gebruikt (“Beelden uit #Borgerokko, een district van #Antwerpistan. Burgemeester De Wever is meer bezig met afgeven op het Vlaams Belang dan met het #Marokkanenprobleem in zijn stad”). Is er na de rellen in Frankrijk nu ook een “Fransenprobleem”? Of is het toch absurd de verwerpelijke handelingen van een minderheid te veralgemenen tot een ganse bevolkingsgroep?

Sam Van Rooy ziet een “Marokkanenprobleem” maar als extreemrechtse Franse jongeren na een voetbalwedstrijd evenzeer keet schoppen, en bovendien jacht maken op niet-blanken, is Van Rooy daar blind voor (foto © YouTube).