Na een trek- en duwpartij tussen Brusselse jongeren en de politie aan het strand van Blankenberge zaterdag 8 augustus 2020, met als zwaarste wapenfeit dat er met een parasol werd gegooid, vond volk uit de extreemrechtse tot neonazistische hoek dat het gedaan moest zijn met de ‘straffeloosheid’. Het daarop volgend weekend, zaterdag 15 en zondag 16 augustus, verzamelden ze met enkele tientallen aan de kust, ’s zaterdags in Blankenberge, ’s zondags in Oostende. Zondag 30 augustus zou het vervolg komen, waarbij mensen die eerder getwijfeld hadden nu ook naar de kust zouden trekken.

Volgens de politie waren ze met 270 die rond 13 uur verzamelden aan het station van Oostende (foto hierboven © VRT/Het journaal 30 augustus 2020). Aan de VRT-televisie verklaarde initiatiefnemer Luk De Gent uit Aalst: “We hebben niets met politiek te maken. We zijn extreemlinks noch extreemrechts. Het is gewoon om aan de ordediensten en de mensen te laten zien dat ze niet alleen staan en we er ook staan. Als het moet kunnen we onszelf mobiliseren en komen we af.” Nochtans heeft – voor zover ons bekend – niemand aan de kust gevraagd om op de zeedijk in Oostende te komen betogen, en gold er trouwens een samenscholingsverbod.

Volgens de Krant van West-Vlaanderen was de politie tevreden over de “zonder incidenten” verlopen betoging die ze “nauwlettend in de gaten” hield. Dat de betogers de afstandsregels in acht namen, is natuurlijk een lachertje. En niet iedereen had een mondmasker op, nochtans tot 1 september verplicht aan de kust. Benieuwd of vanuit N-VA, Vlaams Belang, ’t Pallieterke enzomeer nu evenveel kritiek komt op het niet respecteren van de coronamaatregelen als na de Black Lives Matter-manifestatie op zondag 7 juni in Brussel.

Het viel meerdere media (VRT/Het journaal, Het Laatste Nieuws… ) op dat er op de betoging in Oostende racistische en haatdragende taal werd gescandeerd, en met name: “Islamieten = Parasieten”. Andere slogans kwamen uit het klassieke extreemrechtse repertoire: “Eigen Volk Eerst!” en “Linkse ratten, rol uw matten”. Op Facebook ontspon zich gisterenavond een discussie: kritiek op de islam moet toch kunnen, islamofobie is toch niet strafbaar… Kritiek op de islam moet inderdaad kunnen, zoals kritiek op elke godsdienst. En islamofobie is inderdaad niet strafbaar. Maar wat hier gekeeld werd, is ronduit racisme. Zelfs het Vlaams Blok vond dit twintig jaar geleden te gortig. Toen de 1 mei-optochten van het Vlaams Blok in 2000 in Antwerpen en 2001 in Mechelen ontsierd werden door Vlaams Blokkers die “Islamieten = Parasieten” scandeerden, stopte het Vlaams Blok met dergelijke 1 mei-optochten en werden de 1 mei-manifestaties vervangen door ‘gezinsdagen’ (in 2002 en 2003) en kleinere bijeenkomsten (in 2004, 2005…).

“Islamieten = parasieten”. Zelfs voor het Vlaams Blok te gortig. Nadat dit gescandeerd werd op 1 mei-optochten van het Vlaams Blok in 2000 en 2001, schakelde het Vlaams Blok op 1 mei over naar ‘gezinsdagen’ en kleinere manifestaties (foto © VRT/Het journaal 30 augustus 2020).

Heeft de Oostendse politie die alles “nauwlettend in de gaten” hield, genoteerd wie de aanstokers waren om “Islamieten = Parasieten” te scanderen? En heeft diezelfde Oostendse politie genoteerd wie er allemaal de Hitlergroet uitbracht? Tot nader orde nog altijd strafbaar in ons land.

Op de foto hieronder zie je Andy Hendrickx uit Antwerpen die met drie vingers gespreid de alternatieve Hitlergroet ‘Der Kühnengruß’ maakt. De drie vingers gespreid verbeelden de letter W van “Widerstand” (= “Weerstand”). Een alternatieve Hitlergroet geïntroduceerd door de Duitse neonazistische leider Michael Kühnen en in Duitsland verboden. In Vlaanderen werd ‘Der Kühnengruß’ voor het eerst opgemerkt begin vorig jaar bij het neonazistische Right Wing Resistance Vlaanderen. Toen een aantal mensen op 7 juli 2019, na een lezing van de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) Tomas Boutens, op de Grote Markt in Antwerpen ‘Der Kühnengruß’ maakten, werden ze de maanden nadien een voor een daarover verhoord door de Antwerpse politie. Of er nog een verder gevolg aan komt, is niet bekend.

Grote foto: Andy Hendrickx maakt op de zeedijk in Oostende met drie gestrekte vingers de alternatieve Hitlergroet ‘Der Kühnengruß’. Kleine foto: Andy Hendrickx toonde zich eerder al als een fan van Adolf Hitler (foto’s © Facebook).
Op 7 juli 2019, na een lezing van de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) Tomas Boutens, werd op de Grote Markt in Antwerpen ook al ‘Der Kühnengruß’ gedemonstreerd. Iedereen die men hiervoor kon identificeren, moest het later uitleggen in een politiekantoor. Tomas Boutens vooraan links bij een Zwarte Zon-vlag, intussen bekend als onderdeel van het ‘Project Thule’; in het midden bij de vlag van de Autonome Nationalisten Vlaanderen: Andy Hendrickx, andermaal met een kramp in zijn vingers (foto © Facebook).

Een ‘mars tegen straffeloosheid’ met een pak deelnemers die rondlopen met een strafblad – een ervan verklaarde de dag voordien nog op Facebook: “De mijne begint al in 1991. Véél kleine dommigheden, geen erge dingen vind ik zelf en bijna alles in teken van kort snorretje (= Adolf Hitler, AS).” Gekker moet het niet worden. Maar in Oostende kan veel: racistische kreten, een Hitlergroet… terwijl de politie die alles “nauwlettend in de gaten” hield tevreden is over de “zonder incidenten” verlopen betoging.