Spijts de vooraf aangekondigde regenvlagen betoogden gisteren, zondag 1 maart 2020, duizenden mensen met ‘De grote colère’-betoging ingericht door de PVDA/PTB (foto hierboven © PVDA/PTB). Volgens de politie 5.500 mensen; volgens de organisatoren 10.000. Dat is exact evenveel als zondag 16 december 2018 tijdens de ‘Mars tegen Marrakesh’-betoging op initiatief van Voorpost, Schild & Vrienden, KVHV, NSV en RechtsActueel, én met het Vlaams Belang als belangrijkste aanvoerder voor het voetvolk bij de betoging. Anders dan bij de ‘Mars tegen Marrakesh’ kwam het op het einde van ‘De grote colère’-betoging niet tot rellen met de politie, en dat had een reden.

Dat volk vanuit de extreemrechtse tot neonazistische hoek opduikt bij grote vakbondsbetogingen zijn we intussen gewoon. Op de allereerste grote vakbondsbetoging tegen de regering-Michel, woensdag 6 november 2014, werd de aanwezigheid opgemerkt van de Nederlanders Eite Homan en Karl-Jan Walle. De eerste is al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw actief in de Nederlandse neonaziscene; de tweede maakte zijn rentree in de Nederlandse neonazistische scene met een eigen groep ‘Folksfahne 18’ – ‘18’ is een codegetal voor Adolf Hitler – en met het op 4 mei 2006 bekladden van een oorlogsmonument met een hakenkruis en de tekst Wir sind Zurück (“Wij zijn terug”). Na de vakbondsbetoging in 2014 waren er ernstige rellen. Karl-Jan Walle hield er een nat pak aan over na de tussenkomst van een waterkanon.

Twee jaar later, dinsdag 24 mei 2016, is Karl-Jan Walle weer van de partij op een nationale vakbondsbetoging in Brussel. Nu in het gezelschap van Roy Matthijsse die vanaf 2005 meeloopt in alle mogelijke betogingen van extreemrechtse tot neonazistische groeperingen in Nederland en Vlaanderen. Bij de betoging in 2016 is Karl-Jan Walle actief met het neerhalen van de op het einde van de betoging opgestelde verplaatsbare toiletten, door Walle en anderen gebruikt als barricade tegenover de aan de overkant opgestelde politie. Eite Homan, Karl-Jan Walle en Roy Matthijsse zijn lid van de Nederlandse ‘Vrije Nationalisten Noord Brabant’. Op hun website verschijnt sinds 1 juni 2009 geen nieuws meer, maar leden van de ‘Vrije Nationalisten Noord Brabant’ sloten zich vorig jaar nog aan bij het protest van de Gele Hesjes in Brussel.

Twee Nederlandse neonazi’s aan het einde van een grote vakbondsbetoging in Brussel op 24 mei 2016, waarbij de man met een gezichtsmasker – Karl-Jan Walle – meehielp toiletten neer te kantelen als barricade tegenover de politie (foto’s © AFF).

Na de negatieve ervaringen op het einde van grote vakbondsbetogingen in Brussel veranderde de vakbondsleiding van tactiek en liet ze donderdag 29 september 2016 het groot podium eerder aan het begin van de betoging plaatsen, aan het einde van de Kruidtuinlaan vooraleer de betogers de betogingsroute naar het Zuid verderzetten via de Pachecolaan. Dat zorgde voor het wegblijven van rellen, het werkloos toezien van Eite Homan en Karl-Jan Walle die andermaal in Brussel waren, maar belette niet dat we vlak voor het podium nog Andy Hoornaert zagen passeren. Een West-Vlaming vaste klant op extreemrechtse tot neonazistische manifestaties in binnen- en buitenland (Nederland, Duitsland…). Op 21 juni 2017 is hij overleden na een verkeersongeval.

Iemand anders die het aandurft om zich te begeven tussen de rode kameraden is Nick Van Mieghem. Havenarbeider in Gent, maar vooral ook actieleider van Voorpost in Vlaanderen. Hij was aanwezig op de ABVV-betoging voor de versterking van de sociale zekerheid op dinsdag 28 januari 2020 in Brussel. Van Mieghem ging er aan de haal met een aantal flyers voor ‘De grote colère’-betoging. Het was niet de eerste keer dat hij flyers wegnam om ze te doen verdwijnen. Eerder postte hij op Facebook hoe hij een aantal programmafolders van het jaarlijks ‘Festival van de Gelijkheid’ in Gent demonstratief in een vuilnisbak gooit.

Voorpost-actieleider Nick Van Mieghem (foto links © AFF) bekwaamt zich in het meepakken en weggooien van flyers voor linkse manifestaties (foto’s rechts © Facebook). Het ‘verdelen’ van programmabrochures voor het ‘Festival van de Gelijkheid’ is voor hem synoniem met die programma- brochures in een vuilnisbak werpen. ‘Gelijkheid’, daar gruwt men van bij Voorpost.

De politie was voorbereid op de komst van figuren uit de extreemrechtse tot neonazistische scene naar ‘De grote colère’-betoging gisteren in Brussel. Velen onder hen werden opgepakt bij de rellen na de ‘Mars tegen Marrakesh’ in Brussel in 2018; anderen bij de ‘Mars op Brussel’ op 15 september 2019 uit onvrede omdat het Vlaams Belang niet is opgenomen in de nieuwe Vlaamse regering.

Sommigen deden hun best om niet herkend te worden. Sven Lemmens bijvoorbeeld, wiens bovenkant van het hoofd helemaal vol getatoeëerd is met heidense en andere symboliek, had een blauwe muts stevig over het hoofd getrokken. Maar gedrag verraadt. Zo is op een filmpje te zien hoe hij gisteren in Brussel de alternatieve Hitlergroet ‘Der Kühnengruß’ maakt. Koen Jennes had zijn camouflagejas met daarop een Zwarte Zon-patch thuisgelaten, maar op zijn blote handen waren nog altijd een Keltisch kruis aan de rechterhand en een Odal-runeteken aan de linkerhand zichtbaar.

Voorts waren er nog een aantal mensen zoals Andy Hendrickx van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en leden van de Zwarte Zon-clan rond Tomas Boutens wiens gezichten in het geheugen gegrift zijn van een aantal politiemensen. En dan zijn er nog Vanessa Noels en haar vrienden van de Facebookpagina ‘S.O.S. Recht en Vrijheid’ (de opvolger van ‘S.O.S. Democratie’ die zich verzet tegen het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang), en je hebt een staalkaart van wie zich allemaal ter extreem rechterzijde in Brussel aan het voorbereiden was om naar ‘De grote colère’-betoging te trekken.

Het verschil tussen Antwerpen en Brussel. Links: Andy Hendrickx (Autonome Nationalisten Vlaanderen) als spreker op een door burgemeester Bart De Wever (N-VA) toegelaten 1 mei-manifestatie van extreemrechtse tot neonazistische organisaties in 2017; rechts: Andy Hendrickx als één van de aangehoudenen bij de door burgemeester Philippe Close (PS) verboden ‘Mars op Brussel’ in 2019 (foto © RésistanceS), gisteren opnieuw administratief aangehouden bij ‘De grote colère’-betoging in Brussel.

Een groepje van een tiental rechtsextremisten tot neonazi’s werd bij aankomst in het Centraal Station meteen gespot en ‘begeleid’ door de spoorwegpolitie. Toen ze zich in de buurt van het Centraal Station en de startplaats van ‘De grote colère’-betoging bleven ophouden, werd hen duidelijk gemaakt dat ze niet welkom waren. Ze dropen af om zich later aan de kop van ‘De grote colère’-betoging te proberen tussen te voegen. Toen een van hen, Andy Hendrickx, een moslima met een hoofddoek lastig viel, was dit het sein voor de politie om in te grijpen. De Brusselse politie antwoordde (nog) niet op onze vragen over het aantal aangehouden rechtsextremisten. Het waren er in elk geval meerderen.

De vrienden bleven drie tot vier uur administratief aangehouden, en moesten bij hun vrijlating het grondgebied van Brussel onmiddellijk verlaten. Een kuisploeg moest aanrukken omwille van de toestand waarin een van de politiecellen werd achtergelaten.