‘Sturm 18’ is enerzijds een Duitse muziekgroep uit de neonazistische scene die al zeven cd’s uitbracht waarin de lof wordt gezongen over fascisten en de fascistische idealen. De ‘18’ in de naam van de groep verwijst naar de eerste en de achtste letter van het alfabet, zijnde de beginletters van Adolf Hitler. ‘Sturm 18’ is anderzijds een Duitse neonazistische groepering die in 2015 werd verboden. Maar zoals het spreekwoord het zegt: het bloed kruipt waar het niet kan gaan, en er kwam een opvolger. Vorige week deed de Duitse politie op twaalf plaatsen huiszoekingen bij mensen die verdacht worden lid te zijn van de opvolger van ‘Sturm 18’. ‘Storm 18’ is een begrip dat vorige week hier opdook in een van de reacties op ons artikel Rechtsextremisten opgepakt bij ‘De grote colère’-betoging. Half februari verschenen de eerste boodschappen van ‘Storm 18’ op Facebook.

‘Sturm 18’ is enerzijds een muziekproject van Jens Brucherseifer die sinds 1993/1994 meedraait in de neonazistische Duitse muziekgroep Sturmwehr. Qua naamkeuze blijft men in dezelfde sfeer hangen: “Sturmwehr”/”Stormweer” en “Sturm”/”Storm”, maar met de toevoeging van 18 aan de naam wordt de bedoeling helemaal duidelijk. “18” verwijst naar de eerste en de achtste letter van het alfabet, de A en H zoals in Adolf Hitler. De hoezen en liedtitels op hun zeven cd’s zeggen ook alles. Op de in Vlaanderen (!) opgenomen cd Komm Zu Uns! uit 1999 hekelt de groep in het nummer ZOG de vermeende Joodse wereldheerschappij. Op de cd Unbelehrbar (2007, foto links hierboven) wordt in het nummer Die Poppenspieler uitgehaald naar de Joden die aan de touwtjes zouden trekken in zakelijke centra zoals New York en Frankfurt am Main. Het nummer R.J.M. op diezelfde cd is een ode aan de Amerikaanse nazi-terrorist Robert Jay Mathews en zijn terroristische organisatie The Order. Op de cd Gott Mit Uns (2010) wordt onder andere de lof gezongen voor Rudolf Hess, door Adolf Hitler aangeduid als zijn plaatsvervanger. Op de cd S.A.B.O.T.A.G.E (2019) wordt de Belgische fascist Leon Degrelle verheerlijkt.

Anderzijds is ‘Sturm 18’ ook een neonazistische groep die in 2001 opgericht werd door Bern Tödter (intussen 45 j.), een van de beruchtste Duitse neonazi’s. In 1993 slaat Tödter, samen met een medeplichtige, een dakloze man dood. In 2000 vindt men bij een huiszoeking bij Tödter een groot wapenarsenaal. De munitie is deels afkomstig uit het Duitse leger. In 2001 richt Tödter de groep ‘Sturm 18’ op die in 2005 door de Duitse overheid als een verboden organisatie wordt gebrandmerkt. Hierna infiltreert Tödter in verschillende ‘kameraadschappen’ en andere verenigingen, wat hij afwisselt met gevangenisstraffen voor onder andere het terroriseren van een Koerdisch gezin en het verkrachten van een 17-jarig meisje. Op 20 april 2012, de verjaardag van Adolf Hitler, richt Tödter de ‘Aryan Defense Jail Crew’ op, een hulporganisatie voor gevangen gezette neonazi’s. Vorig jaar richtte Tödter de ‘Aryan Circle Germany’ (‘Arische Kring Duitsland’) op, maar deze keer keek de Duitse overheid niet de andere kant op. Met huiszoekingen op twaalf plaatsen bij leden van de ’Aryan Circle Germany’ werd vorige week een tweede keer op drie weken tijd een extreemrechtse terreurcel in Duitsland ontmanteld.

Bernd Tödter als Sturm 18-boegbeeld (foto © Hessische Rundfunk).

Van Duitsland nu naar Vlaanderen. Wat maar een kleine stap is gezien de vertaling van ‘Sturm 18’ naar ‘Storm 18’ en nog meer.

Wanneer wij hier de naam van Koen Jennes (49 j., foto rechts helemaal bovenaan) laten vallen, zoals hier en hier en hier, dreigt de man uit Sint-Niklaas ons te komen vinden, waarschuwt hij dat we slapeloze nachten zullen beleven en meer van dat. Niet alle reacties die wij na onze artikels krijgen, worden online gezet. Maar één van de reacties na ons vorig artikel vonden we wel opvallend en werd dan ook gepubliceerd. Koen Jennes: “Aan de schrijver van deze leugens,je gaat slapeloze nachten tegemoet. Tot ….Storm 18”, waarna nog een link volgt naar een YouTube-filmpje van Nonkel Bob die ‘Vrolijke vrienden’ zingt. Soms is Koen Jennes een grapjas. Maar wij kennen Koen Jennes ook anders.

Als man die bij de zware rellen is na de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018 in Brussel; als man die na een bijeenkomst met de voor zijn BBET-activiteiten veroordeelde neonazi Tomas Boutens op de Grote Markt in Antwerpen op 7 juli 2019 de alternatieve Hitlergroet met drie vingers – ‘Der Kühnengruß’ – uitbrengt; als één van de mensen die na die bijeenkomst op weg naar het Centraal Station staande wordt gehouden door de politie omdat er racistische slogans worden geroepen en de Hitlergroet wordt gebracht; als man die opgepakt wordt bij de verboden ‘Mars op Brussel’ op 15 september 2019; als deelnemer aan de Benefiet- en Kameraadschapsavond van Tomas Boutens op 21 december 2019 in Lebbeke…

Op het Russische sociale mediakanaal VKontakte laat Koen Jennes zich ook kennen. Amper een half jaar geleden plaatste hij er onder andere nog twee portretten van Adolf Hitler met de boodschap “Kill all the muslims”. Voorts een portret van Rudolf Hess en een YouTube filmpje van de Duitse neonazistische muziekgroep Landser die een eerbetoon brengt aan de man die door Adolf Hitler is aangeduid als zijn plaatsvervanger. Koen Jennes waarschuwt op VKontakte met het oog op de ‘Mars op Brussel’ op 15 september 2019: “Aan alle grootpraters van antifa kom naar Brussel op 15 september en jullie slapen eeuwig”.

Koen Jennes (in een wit T-shirt, met rood omkaderd en vlak voor hem Peter Samson en Lieven Vanleuven) brengt op de Grote Markt in Antwerpen op 7 juli 2019 met drie gestrekte vingers de verboden alternatieve Hitlergroet ‘Der Kühnengruß’ (foto © Facebook); Adolf Hitler en Rudolf Hess op de Russische VKontakte-pagina van Koen Jennes (foto © VKontakte). De foto helemaal bovenaan rechts werd eveneens op VKontakte geplaatst.

Koen Jennes is één van de mensen die door de politie bij ‘De grote colère’-betoging zondag 1 maart 2020 uit de betoging geplukt werd, administratief aangehouden werd en vier uur lang in een politiecel mocht brommen.

Daar kon Koen Jennes nog eens nadenken over zijn ‘Storm 18’-project. Diezelfde morgen had hij een afbeelding van een man in een hoodie en een baseballknuppel op Facebook gepost met de slogan ‘Storm 18’. Eerder was het onder andere de afbeelding van een dorsvlegel met spiked bal en het opschrift ‘Storm 18’. De jongste afbeelding van ‘Storm 18’ is er eentje van de Turkse president Erdogan die vandaag in Brussel is voor overleg, met daarbij de boodschap “Het zal u (sic) laatste bezoek zijn” naast een witte cirkel die zowel de aanduiding van een persoon als een kogelgat kan suggereren.

Voor zover als bekend is ‘Storm 18’ enkel nog maar een hersenspinsel, geen organisatie. In het wereldje rechts van het Vlaams Belang bestaat al heel wat. Naast groeperingen als de ‘Autonome Nationalisten Vlaanderen’ van Wesly Hendrickx, ‘Right Wing Resistance Vlaanderen’ van Kevin ‘Bubs’ De Graeve en de Zwarte Zon-club van Tomas Boutens, zijn er ook nog initiatieven als ‘S.O.S. Vrijheid en Recht’ van Vanessa Noels, ‘Vlaams Legioen’ van Emmanuel Maris en andere. Er blijft een potentieel van mensen die geen lid zijn van één van de genoemde groeperingen maar wel gelijklopende ideeën hebben, en er zijn kruisbestuivingen tussen groeperingen en initiatieven. Het is afwachten welke plaats ‘Storm 18’ daarbinnen krijgt.

‘Storm 18’-afbeeldingen. Met de voorgeschiedenis in Duitsland erbij, een opvallende naamkeuze voor een project dat er niet vreedzaam uitziet (foto’s © Facebook).