Volgens ene ‘Jan Borluut’ die opriep om op 15 september 2019 een ‘Mars op Brussel’ te houden omdat het Vlaams Belang niet opgenomen wordt in de volgende Vlaamse regering, was er, spijts het Vlaams Belang zich distantieerde van dit initiatief, “een zeer grote wil (…) bij een deel van het Volk om op straat te komen”. Gisteren bleek dat dat Volk (met hoofdletter) zich beperkt tot enkele tientallen mensen. Omdat de betoging uiteindelijk verboden werd, pakte de politie 51 mensen op die duidelijk naar Brussel waren gekomen om er deel te nemen aan de ‘Mars op Brussel’. Tomas Boutens, de feitelijke organisator, omschrijft de ‘Mars’ ondanks alles als “een succes”.

Om 14 uur was er op het Spanjeplein in Brussel, waar men zou samenkomen voor de manifestatie, niemand te zien buiten buurtbewoners, toeristen en politieagenten. Op dat ogenblik had de politie in de omgeving van het treinstation Brussel-Noord al zes mensen administratief aangehouden omdat ze banden hebben met extreemrechts en op weg leken naar de verboden ‘Mars op Brussel’. In de omgeving van het Spanjeplein, aan de Grasmarkt enzomeer, werden nog eens een veertigtal mensen opgepakt. “Ze waren op weg naar het Spanjeplein. Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort”, zei politiewoordvoerster Ilse Van de keere. Later werd nog een groepje querulanten opgepakt aan de Bergstraat.

Door toedoen van de politie was het heel moeilijk om foto’s te nemen van het aanhouden van mensen. Op vraag van de politie zijn bij de meeste media daarenboven niet alleen de gezichten van de politieagenten onherkenbaar gemaakt, maar ook die van de opgepakte betogers dan wel die gearresteerden zonder hun hoofd in beeld gebracht. Uit screenshots blijkt toch dat bijvoorbeeld Andy Hendrickx, Antwerpenaar actief bij de Autonome Nationalisten Vlaanderen, een van de aangehouden mensen is (foto bovenaan dit artikel). Grappig is dat Bruzz het gezicht van Koen Jennes uit Sint-Niklaas niet blurde omdat die met zijn smartphone ongestoord de gearresteerden aan het filmen was, terwijl hijzelf een van de mensen is die aangehouden werd. Koen Jennes is iemand die vindt dat betogingen met een Voorpost-ordedienst te mak verlopen om impact te hebben.

Screenshot © Het journaal, 15 september 2019. De aangehouden man met het ‘FCK ISIS’-T-shirt is Peter Samson uit Sint-Niklaas.

Op de laatste foto die De Morgen online publiceerde, is een lid te herkennen van de nieuwe club rond de neonazi Tomas Boutens. Te herkennen aan de Zwarte Zon op een gele achtergrond, met een Vlaamse Leeuw in het midden, die hij rechts bovenaan zijn jas draagt. Voor de liefhebbers: er bestaan daar twee varianten van. Eén met het Zwarte Zon-gedeelte op een grijze achtergrond, en één op een gele achtergrond. Verkoopprijs: 10 euro. Toen de hoofden nog niet geblurd waren, herkenden we ook nog bij de aangehouden mensen een lid van Right Wing Resistance Vlaanderen. Volgens VRT NWS werd bij een van de aangehouden mensen een bivakmuts aangetroffen. Commentaar van de VRT-reporter: “In dit stralende nazomerweer niet onmiddellijk een noodzakelijk kledingstuk tegen de kou.”

Tomas Boutens – die eveneens werd aangehouden, blijkbaar in het laatste groepje dat opgepakt werd – postte in de nacht van zondag 15 op maandag 16 september 2019 een reactie op Facebook: “De ‘Mars Op Brussel’ gisteren was, alles welbeschouwd, een succes. Dit hoewel de geplande statische manifestatie niet heeft kunnen doorgaan. Echter, gezien de zeer moeilijke omstandigheden was de opkomst onverwacht hoog. Ondanks volgehouden lastercampagne, verboden allerhande en uit de lucht gegrepen doemscenario’s, hebben toch een groot aantal Vlaamse betogers zich naar Brussel begeven om een signaal te geven. Iedereen die die stap zette, wist dat enkele uren vrijheidsberoving daarvoor wellicht de te betalen prijs zou zijn. Een offer dat velen graag brachten.”

“(…) Gisteren plaatsten wij kalme, vastberaden burgerlijke ongehoorzaamheid tegenover blinde repressie. Wij danken allen die niet toegaven aan vertwijfeling en lankmoedigheid, maar de tegen hen in het werk gestelde repressie trotseerden. Vanuit ons rechtvaardigheidsstreven roepen wij ook iedereen op die in het kader van deze aktie (sic) een GAS-boete zou ontvangen om deze niet te betalen, doch contact op te nemen met de organisatoren ten einde gezamenlijk juridische stappen te zetten om deze aan te vechten. Wij danken nogmaals alle zonen en dochters van Vlaanderen die ons vandaag vervuld hebben een warme, broederlijke solidariteit, die ons trots alles hoop geeft voor de toekomst.”

De boodschap van Tomas Boutens werd op Facebook onder andere gedeeld door een Limburgse militante van Voorpost. Overigens werd niet iedereen die voor de ‘Mars’ was gekomen opgepakt. Zo was er een duo uit de kuststreek dat met een foto toonde hoe ze toezagen op de arrestatie van hun kameraden. Maar ook met deze vrienden erbij bleef de manifestatie beperkt tot enkele tientallen manifestanten die écht willen dat het Vlaams Belang in de volgende Vlaamse regering wordt opgenomen. Stemmen voor het Vlaams Belang willen mensen nog wel. En zeker nu Bart De Wever, met twee maanden gesprekken over de Vlaamse regeringsvorming, het Vlaams Belang gepromoveerd heeft tot een potentiële regeringspartij. Maar ervoor op straat komen… ?

Links: Koen Jennes filmt ongestoord zijn mede-gearresteerden (Screenshot © Bruzz). Rechts: Toekijken op hoe kameraden gearresteerd worden door de Brusselse politie (Foto © Facebook).
Arrestatiefiche van Tomas Boutens (Foto © Facebook).

De geplande antifascistische betoging werd eveneens door burgemeester Philippe Close (PS) verboden. Er werd dan maar een meeting gehouden in een vakbondslokaal, waarna toch nog met 150 mensen op straat gemanifesteerd werd met als eindbestemming de Congreskolom in Brussel.