Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is een man die de splinter in andermans oog ziet, maar niet de balk in het eigen oog. In De Ochtend op Radio 1, zaterdag 22 januari 2022, werd Tom Van Grieken voor de voeten geworpen dat er ’s anderendaags in Brussel een betoging zou zijn waar antivaxers aan deelnemen, en ook mensen van Vlaams Belang. Wat is het partijstandpunt over die betoging? Van Grieken legt uit dat zijn partij het eens is met het standpunt: tegen de coronapas, en tegen de verplichte vaccinatie. Maar er zijn ook nog andere standpunten waarvoor men opkomt. Tom Van Grieken: “Ik weet evengoed dat er wel eens rare snuiters tussen lopen, linkse hippies en dergelijke meer.” Dries Van Langenhove loopt daar bijna hand-in-hand, merkt interviewer Michaël Van Droogenbroeck op. Tom Van Grieken: “Ik denk niet dat Dries Van Langenhove hand-in-hand loopt met linkse hippies.”

Tja. Als je als “rare snuiters” enkel “linkse hippies en dergelijke meer” ziet, heb je een probleem. Zonder ons uit te spreken over “linkse hippies en dergelijke meer”, “rare snuiters” zijn óók de kwieten van Feniks Vlaanderen die voor de betoging op 21 november 2021 officieel enkel tegen de coronapas waren, maar op de betoging voorbije zondag 23 januari 2022 op hun spandoek duidelijk maakten onder andere ook tegen de mondmaskerplicht te zijn. “Rare snuiters” zijn zeker en vast ook de antivaxers en complotdenkers die als sprekers op het podium van vorige zondag uitgenodigd waren. “Rare snuiters” zijn ook het hele zooitje van halve en hele neonazi’s die meeliepen in de betoging. Maar dat benoemt Tom Van Grieken niet, daar heeft hij blijkbaar geen probleem mee.  

Waar heeft Tom Van Grieken wél een probleem mee? Met de “Antifa-terrroristen en ieder stuk tuig dat vandaag heeft meegedaan aan de gewelddadige rellen in #Brussel”. Van Grieken voegt er een screenshot bij van relschoppers die met een ‘Antifa-vlag’ zwaaien (foto rechts helemaal bovenaan © Twitter). Dat er ook met een Vlaamse Leeuw-vlag gezwaaid wordt wanneer de politie met een waterkanon in actie is (foto links helemaal bovenaan © Twitter) zal Van Grieken ook wel gezien hebben, maar maakt hem niet ongerust. Het is nochtans Eigen Volk dat met het waterkanon geviseerd wordt.

Deze ‘Antifa-vlag’, met rood als overheersende kleur, dragen wij wél een warm hart toe wanneer ze opgemerkt wordt – zoals op de foto – bij protest tegen neofascisten die een vakbondslokaal in Rome binnenvielen. Antifascisten moeten niet mee opstappen in een betoging waar extreemrechts en nog dwazer voor mobiliseert (foto © AFF).

‘Antifa’ is een verzamelnaam voor antifascisten, de voorbije jaren vooral door Donald Trump gebezigd als scheldnaam. Maar vooreerst is er binnen de groep antifascisten een grote diversiteit, zijn er verschillende politieke gezindheden zoals je die ook had bij het verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Daarenboven doet elke groep autonoom wat de groep het beste lijkt. De ‘Antifa-vlag’ die Van Grieken in het oog kreeg, is er een van Franse anarchisten uit de streek van Elzas-Lotharingen. Streek die tijdens de Tweede Wereldoorlog overigens bezet werd door nazi-Duitsland. Dat het anarchisten zijn is af te leiden uit de rood-zwarte omkadering van de zwart-rode vlaggen in het midden, en dat de vlag eerst meegedragen werd achter een spandoek waarop de Russische anarchist Michail Bakoenin geciteerd wordt. Vertaald: “Waar de staat begint, eindigt de individuele vrijheid en omgekeerd”. Uit een discussie die Vlaamse Geuzen online zette, blijkt dat de Franse anarchisten de strijd tegen de coronamaatregelen zien als een onderdeel van de strijd tegen de kapitalistische dictatuur, en er niet voor terugdeinzen om die strijd te leveren zij-aan-zij met neonazi’s. Dat laatste is iets wat onder andere Duitse antifascisten sterk bekritiseren. Wij trouwens ook.

De aangerichte vernielingen zijn schandalig en verwerpelijk, zoals ook de fysieke aanval op de politieagenten. Volgens een doorgaans goed geïnformeerde bron zijn de Franse anarchisten niet als eersten begonnen met de vernielingen. Volgens ‘ArbiterOfTweets’ Rien Emmery zijn zij wél begonnen. Wat het ook is, de rellen en vernielingen zijn niet goed te praten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zijn er bij de 250 aangehouden betogers 239 administratief, 11 gerechtelijk) “mensen bij (die) banden hebben met extreemrechts, met extreemlinks, er waren er zelfs bij die speciaal vanuit het buitenland naar Brussel waren gekomen”. De minister verduidelijkt dat ook extreemrechts bij de rellen betrokken was. Ook dát mag en moet gezegd worden.

Organisator Tom Meert zei voorbije zaterdag 22 januari 2022 in Het Laatste Nieuws: “Er lopen zondag 250 tot 300 eigen stewards mee en nog eens 120 van gespecialiseerde groepen, zoals de Nederlandse Veteranen. Dat zijn oudgedienden uit het leger die situaties kunnen ontmijnen.” Op de opmerking dat de oproep om te betogen gedeeld wordt in groepen van hooligans antwoordde Tom Meert: “ Ik heb intussen wel geleerd hoe ik een manifestatie beter kan voorbereiden. Ik heb een veiligheidsplan, dat ik niet helemaal uit de doeken kan doen. Ik kan je wel meegeven dat we op kritieke punten vaste stewards opstellen. En voor noodgevallen hou ik twee eigen ambulances achter de hand.” Die oud-militairen, leden van ‘In het gelid voor Vrijheid’, stonden met hun paracommandojasjes gewoon te keuvelen toen de rellen volop bezig waren. Ze deden niet de moeite om betogers te beletten de relschoppers te vervoegen. Wat heb je er dan aan?

JT 19h30, het Journal télévisé van de RTBF, bracht gisteren de aanwezigheid van extreemrechts op de betoging voorbije zondag 23 januari 2022 in beeld. Zoals met de Antwerpenaar die op de screenshot omcirkeld werd, eerder al opgevallen met een portret van Adolf Hitler in de hand op weg naar een Joelfeest in 2015, man die vorig jaar op 20 april – de geboortedag van Adolf Hitler – op Facebook nog postte: “Gelukkige verjaardag aan mijn favoriete nonkel!”. Wat meteen geliket werd door een andere Hitler-vereerder (foto © RTBF/JT 19h30).

P.S. ReactNieuws laat in een hilarisch artikeltje uitschijnen dat de hierboven genoemde Franse anarchisten vergelijkbaar zijn met het Anti-Fascistisch Front (AFF) uit Antwerpen, en signaleert dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lid is van de AFF-Facebookgroep. Het eerste klopt niet; het tweede wisten wij niet.