Merv Schields was van half tot einde jaren tachtig basgitarist bij Skrewdriver (foto hierboven v.l.n.r. zanger-gitarist Ian Stuart Donaldson, oprichter van Skrewdriver en oprichter van het internationaal neonazistisch netwerk Blood & Honour, drummer John Burnley en basgitarist Merv Schields © RV). Skrewdriver is een groep die voor neonazi’s dezelfde status heeft als The Beatles, Bob Marley of Coldplay voor anderen. Vorige week, woensdag 19 januari 2022, werd Merv Schields lichaam gecremeerd nadat hij op 1 januari 2022 aan de gevolgen van corona overleed. Volgens Schields is corona een “Lefty Jewish Plot” (een “links joods complot”). Hij weigerde dan ook om zich te laten vaccineren.

Skrewdriver werd in de tweede helft van de jaren zeventig in Blackpool, in het noordwesten van Engeland, opgericht door Ian Stuart Donaldson nadat Donaldson een optreden van The Sex Pistols zag. Aanvankelijk bracht Skrewdriver muziek voor punkers, maar die wisselde men snel in voor een publiek van skinheads. In 1979 ging de groep uit elkaar. De teksten waren tot dan niet expliciet white supremacist. Dat veranderde in 1982 als Ian Stuart Donaldson de groep heropricht. De andere oorspronkelijke bandleden zijn er niet meer bij. Met de single White Power en de lp Hail the New Dawn (1984) wordt de nieuwe richting duidelijk. Merv Schields vervoegt in 1986 als basgitarist de groep, en is te horen op drie Skrewdriver-platen: White Rider (1987), After the Fire (1988) en Warlord (1989).

Skrewdriver treedt veel op bij concerten aangeboden door het neofascistische National Front. Met die concerten wordt veel geld verdiend, en van veel geld komt al eens gesjoemel en ruzie. Vandaar dat Ian Stuart Donaldson in 1987 besluit een eigen organisatie op te richten: Blood & Honour. De naam werd ontleend aan de slogan van de Hitlerjugend Blut und Ehre. Op 24 september 1993 overlijdt Ian Stuart Donaldson bij een auto-ongeluk. Het inrichten en/of bijwonen van een Ian Stuart Donaldson-memorial wordt hierna een vaste prik op de concertkalender van neonazi’s. Einde jaren tachtig of begin jaren negentig verlaat Merv Schields Skrewdriver, maar hij blijft de politieke opvattingen van de groep trouw. Hij gaat regelmatig naar Blood & Honour-concerten, en speelt onder andere bij een andere groep uit het Blood & Honour-circuit, Brutal Attack.

De drie Skrewdriver-platen waar Merv Schields aan meewerkte: White Rider (1987, het titelnummer verwijst naar de Ku Klux Klan), After the Fire (1988, met op de cover drie berkenkruisen die verwijzen naar de oostfrontstrijders) en Warlord (1989, met op het tekstblad een verwijzing naar Blood & Honour) (foto’s © RV).

Merv Schields blijft geloven in een land waar enkel blanken wonen. Blanken met rechtse opvattingen. Op een recente foto draagt hij een T-shirt met de slogan Kill a Commie for Mommy (vrij vertaald: “Doodt een communist voor mama”). Schields heeft een hartkwaal, en weigert zich te laten vaccineren omdat corona volgens hem een “links joods complot” is. In december 2021 wordt Schields omwille van een gezondheidsprobleem opgenomen in een ziekenhuis. Hij geraakt besmet met het coronavirus, wat zijn gezondheidsprobleem verergert. Op 1 januari 2021 overlijdt hij. Hij is achteraan in de vijftig jaar oud, en laat twee kinderen na. Wegens de coronamaatregelen zijn in het uitvaartcentrum in Coleraine (Noord-Ierland) enkel de naaste familie toegelaten. In normale omstandigheden zouden allicht vele neonazi’s naar Coleraine zijn afgezakt.

Skrewdriver, waarschijnlijk nog mét Merv Schields, is eenmaal aangekondigd voor een concert in ons land. Op 11 november 1989 zou de groep optreden bij een concert ingericht door de Belgische divisie van Blood & Honour. Het meetingpoint, waar je het adres van en de route naar de concertzaal zou krijgen, was een café in Puurs. In die tijd had je nog politici met – excusez le mot – ballen aan hun lijf. Provinciegouverneur Andries Kinsbergen en minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback verhinderen dat het concert van Skrewdriver, met Brutal Attack als tweede op de affiche, kan doorgaan. De rijkswacht sluit Puurs af voor de buitenwereld zodat geen enkele neonazi Puurs binnen kan. In die tijd zijn er nog geen mobiele telefoons en sociale media zodat de neonazi’s niet kunnen verwittigd worden om elders te verzamelen.

Grote foto: Ian Stuart Donaldson-memorial in Engeland, met onder andere een stand van Blood & Honour Vlaanderen; kleine foto: Merv Schields. Voor wie meer wil weten over neonaziconcerten: Apache publiceerde daarover twee long reads: Neonaziconcerten in Vlaanderen: “We zijn er nog” en Het 50ste neonaziconcert in Vlaanderen gaat door in Oostkamp (foto’s © Facebook en Blood & Honour UK List).
Advertentie