Voorbije week maandag schreven wij hier over de deelnemers aan de betoging in Brussel tegen de coronapas zondag 21 november 2021: “Het is duidelijk dat een aantal onder hen niet de bedoeling heeft om vreedzaam in Brussel te betogen (zie de screenshots hieronder). De politie is maar beter voorbereid dat het niet een heruitgave wordt van de rellen bij de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018.” De organisatoren verzekerden dat het niet zover zou komen. In hun Facebookgroep schreven ze zaterdag: “Laat morgen met zijn allen zien dat verbinding beter werkt dan de polarisatie die onze politieke elite wil verwezenlijken. (…) Ik wil bij deze iedereen vragen om de richtlijnen van de stewards te volgen die te herkennen zijn aan de blauwe hesjes (…). Dat is de beste garantie dat alles veilig verloopt voor iedereen. (…) Wij bouwen samen onze vrijheid terug op.” Het werd de vrijheid om vernielingen aan te richten (foto hierboven © VTM Nieuws).

Bij de virusbom gisteren in Brussel – anders kan je het niet noemen wanneer duizenden mensen waaronder niet-gevaccineerden zonder mondmasker samentroepen – waren er volgens de politie 35.000 betogers, volgens een van de organisatoren 50.000 à 60.000. Het was een bont allegaartje, waaronder enkele advocaten die eerder tot de linkerzijde worden gerekend, vrouwen met een hoofddoek en andere vreemde eenden in de bijt. Want naast een massa mensen die ons niet bekend zijn, zagen we ook heel wat rechtsextremisten. Van Voorpost- tot Project Thule-leden en nog anderen. Andy Hendrickx bijvoorbeeld, de man van de alternatieve Hitlergroet in Antwerpen tot Oostende. Er waren ook Nederlanders, onder andere de in Rotterdam wonende Ben van der Kooi. Bij beelden van de confrontaties met de politie was altijd wel een Vlaamse Leeuwvlag te zien. Pieter Vanderwee, een man die vroeger actief was in rechtsextremistische kringen maar daar intussen afstand van heeft genomen, grapte op Twitter dat je best geen drinkspelletje speelt, telkens iets drinken als je een Vlaamse Leeuwvlag in beeld ziet komen. Een nieuwe trend bij rechtsextremisten is gasmaskers meebrengen naar een betoging. Verontrustend is dat rechtsextremisten uit verschillende organisaties en delen van het land dit doen. Hilarisch is dat rechtsextremisten in Brussel met een gas- of ander masker rondlopen, en terug thuis daarvan onder eigen naam of bekend pseudoniem een selfie online zetten op sociale media.

Een nieuwe trend bij rechtsextremisten is gasmaskers meebrengen naar een betoging. Verontrustend is dat rechtsextremisten uit verschillende organisaties en delen van het land dit doen.

De organisatoren van de betoging gisteren in Brussel waren verwittigd dat de kans op rellen groot was, en dat rechtsextremisten als vliegen aangetrokken door een pot confituur naar Brussel zouden komen. De organisatoren weigerden zich te distantiëren van rechtsextremisten. Het idee dat je rellen kan vermijden met wat mensen in blauwe hesjes is als hopen dat een huis in karton blijft staan bij een stormwind. Dries Van Langenhove zette over de ‘Mars tegen coronapas’ op sociale media: “Ik zal er zijn. We zijn het verplicht aan onze voorouders en onze nakomelingen om onze vrijheid niet uit handen te geven.” Gezwollen taalgebruik om zoveel mogelijk mensen naar de betoging te lokken. Als medeorganisator van de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018 heeft hij het al meegemaakt dat zo’n betoging ontspoort in rellen in gang gestoken door voetbalhooligans en rechtsextremisten (Tomas Boutens richtte voor hen nog een Benefiet- en Kameraadschapsavond in). Heeft Van Langenhove iets gedaan om herhaling te vermijden? Neen, Non, No, Nein.

Voorpost-zelfklever tegen de ‘pestmaatregelen’ en één van de vele keren dat een Vlaamse Leeuwvlag werd opgemerkt in de buurt van rellen, zie ook volgende illustraties (foto’s © Facebook).

Wat een verschil met de lessen die de vakbonden trokken na de rellen bij een betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de regering-Michel in 2014. Na afloop van de betoging waren er rellen waarbij onder andere een auto omver werd gekeerd. Vooral oranje jassen van havenarbeiders vielen op tussen het gewoel. RésistanceS en AFF-Verzet hebben toen ook Nederlandse neonazi’s gespot bij de rellen. Er volgde in 2016 nog een betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront die eindigde met rellen, maar deze keer veel kleiner in omvang. Maar weer met betrokkenheid van Nederlandse neonazi’s. De andere betogingen van het gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de regering-Michel kenden geen ontsporingen. Onder andere door het podium voor de toespraken aan het begin van het betogingsparcours te plaatsen en niet meer op het einde, en de betogers haast automatisch naar het treinstation van Brussel-Zuid en de verzamelplaats van de autobussen te leiden.

Wat een verschil met de lessen die de vakbonden trokken na de rellen bij een betoging.

Zo verstandig als de vakbonden zijn, is men niet bij Viruswaanzin & Co. Van Dries Van Langenhove en het Vlaams Belang moet men ook niet het nodige verstand verwachten. De balans is: veel schade aan openbare en private gebouwen en voertuigen; drie politieagenten en één betoger zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht; 45 mensen zijn aangehouden, maar dat aantal kan de volgende dagen nog oplopen na analyse van de videobeelden. Na een rustige Black Lives Matter-bijeenkomst op 7 juni 2020 in Brussel bekritiseerden Vlaams Belang en N-VA de bijeenkomst omwille van de kans op verdere verspreiding van het coronavirus. Doen zij hetzelfde na de woelige betoging gisteren? Terwijl er nu een acuut probleem is met verzorgend personeel dat na maanden van overwerk moet afhaken, overbezetting van ziekenhuisbedden door niet-gevaccineerden en mensen wiens operatie voor kanker enzomeer moet uitgesteld worden.

De kop van de betoging, met op de spandoek ‘Samen voor vrijheid’ (foto © Facebook).
Verontwaardiging, en een al even serieuze ironische tweet (foto’s © Twitter).