Volgens de affiche voor de betoging tegen de coronamaatregelen gisteren, zondag 23 januari 2022, zou in Brussel “1 ploeg van 1 miljoen” mensen betogen. Dat werd wel even anders, spijts de internationale mobilisatie die wél sterk was. Organisator Tom Meert – die een hele reeks antivaxers en complotdenkers als internationale sprekers had bijeengetrommeld – milderde daags tevoren de verwachting tot 100.000 betogers, maar kreeg er uiteindelijk maar 50.000 bijeen. Waaronder het hele spectrum van extreemrechts in Vlaanderen (zie het einde van het artikel hieronder). Sommige fervente extreemrechtse tegenstanders van de coronamaatregelen zien uiteindelijk in dat ze verkeerd bezig zijn. Marcel Hoogstra (55 j.) bijvoorbeeld. Hij is al vele jaren actief in de rechtsextremistische scene. Begin jaren negentig was hij lid van de Ku Klux Klan (KKK) en richtte hij een Nederlandse KKK-afdeling op. Nadien was hij actief in nog meerdere andere rechtsextremistische groeperingen. Op Facebook is de Nederlander bevriend met een aantal bekende namen uit de Vlaamse rechtsextremistische scene. Zoals de meeste rechtsextremisten en vooral kiezers van extreemrechtse partijen was hij tegen de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Nu het coronavirus hem en zijn echtgenote te pakken heeft gekregen, piept hij wel anders (foto hierboven © cc.Pixabay).

Begin jaren negentig richt Marcel Hoogstra een Nederlandse tak op van de Ku Klux Klan (KKK). Binnen de KKK is zijn naam Great Titan (“Grote Titaan”, “Titaan” is een woord uit de Griekse mythologie dat duidt op een geweldig krachtige persoon). Er worden enkele kruisverbrandingen en bijeenkomsten gehouden, maar de opkomst is nooit echt groot. In extreemrechtse kringen wordt schamper gelachen met de KKK-poppenkast. In 1996 trekt Hoogstra zich terug uit de KKK omdat zijn vriendin het niet ziet zitten. De Nederlandse KKK-afdeling wordt opgeheven. In diezelfde periode wordt Hoogstra lid van CP’86, een voortzetting van de extreemrechtse Centrumpartij. In 1994 is Hoogstra bij de gemeenteraadsverkiezingen in Spijkenisse (Zuid-Holland) lijsttrekker voor CP’86. Hij wordt verkozen en zal in de gemeenteraad uithalen naar drugsgebruikers en vluchtelingen, en stemmen tegen projecten die racisme en discriminatie moeten bestrijden. In 1996 stapt Hoogstra op bij CP’86 en richt hij Volksnationalisten Nederland (VNN) op.

In die periode is Hoogstra regelmatig in het buitenland. Zo is hij in 1996 op een kameraadschapsavond van Voorpost en op de IJzerbedevaart in ons land, en in 1997 op de Landesparteitag van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In eigen land vergaat het Hoogstra minder goed. Hij richt nog wel een nieuwe partij op, maar electoraal slaat dit geen deuk in een pakje boter. Naast zijn partijactiviteiten is Hoogstra ook actief als ‘beveiliger’ van extreemrechtse manifestaties. Samen met zijn compagnon de route Marc de Boer richt hij het beveiligingsbedrijf Rijnmond Risico Beheersing (RRB) op, maar krijgt er geen vergunning voor wegens eerdere veroordelingen. Onder andere voor verboden wapenbezit. Vanaf einde jaren negentig schrijft Hoogstra onder een pseudoniem over Links en antifascisten in het partijblad van de extreemrechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP). Daarnaast is hij hoofdredacteur van het NNP-partijblad Barricade.

Marcel Hoogstra (rechts op de foto, met zonnebril) in 2003 bij een betoging van Nieuw Rechts, een extreemrechtse afsplitsing van Leefbaar Rotterdam (foto © Kafka).

Marcel Hoogstra is de grote man achter de schermen bij de NNP, maar hij neemt geen bestuursfunctie bij de NNP op omdat dat zou kunnen gezien worden als een voortzetting van zijn bestuursfunctie bij de inmiddels verboden CP’86. Verboden omwille van het oproepen en aanzetten tot discriminatie van en geweld tegen allochtonen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam in 2002 staat Hoogstra als vijfde op de NNP-lijst. Lijsttrekker is Florens van der Kooi die inmiddels actieleider is van Voorpost Nederland. De NNP haalt niet eens 1 % van de stemmen. De grote winnaar bij deze verkiezingen is Leefbaar Rotterdam met als lijsttrekker Pim Fortuyn die anderhalve maand later vermoord wordt.

Marcel Hoogstra verdwijnt hierna uit de actieve politiek en maakt zich verdienstelijker dan ooit voor extreemrechts als ondernemer in de steigerbouw en andere zaken die werk verschaft aan een hele reeks rechtsextremisten. Welke werkgever wil een getatoeëerde naziskinhead met een strafblad-als-een-telefoonboek en een wapenobsessie aan een job helpen of bijvoorbeeld de actieleider van Voorpost Nederland en diens nog beruchtere broer in dienst nemen? Marcel Hoogstra doet het. Hij ondersteunt op die manier zijn collega’s rechtsextremisten beter dan hij deed als actieve rechtsextremist. Na meer dan dertig jaar is Hoogstra einde vorig jaar gestopt met de steigerbouw; nu verhuurt hij luxe campers. De jongste jaren liet Hoogstra zijn sympathie blijken voor Erkenbrand, een soort Schild & Vrienden maar dan voor intellectuelen.

De extreemrechtse bagger die Marcel Hoogstra haast dagelijks op Facebook zet, werd op 8 januari 2022 onderbroken door de boodschap: “WTF; Corona is écht heftige shit mijn vrouw en ik zijn al 10 dagen helemaal kapot. Eerst volgende gelegenheid neem ik die prik…”. Het is bekend dat rechtsextremisten en vooral kiezers van extreemrechtse partijen tegen vaccinatie en andere maatregelen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Na het bekend maken dat hij en zijn echtgenote fel ziek zijn door het coronavirus, en zich bij de eerstvolgende gelegenheid zullen laten vaccineren, reageerden meer dan vijftig mensen met een commentaar. In meerderheid negatief op het voornemen van Marcel Hoogstra om zich nu toch te laten vaccineren.

Facebookpost respectievelijk op 3 en 8 januari 2022 (foto’s © Facebook).

Onder de Facebookvrienden van Marcel Hoogstra vinden we enkele illustere Vlamingen. Tomas Boutens bijvoorbeeld (veroordeeld leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) en nu spilfiguur van Project Thule); Rob Verreycken (altijd de extreme rand opzoekend, van bij het Vlaams Belang tot als adviseur in het Europees Parlement, met als nieuwste hobby: Project Yggdrasil Waasland); Bart Vanpachtenbeke (voorzitter Voorpost); Kristof De Smet (voormalig woordvoerder van Pegida Vlaanderen en in zijn jonge jaren gesignaleerd op café samen met Tomas Boutens), Kevin Roos (ex-Voorpost, ex-motorclub Sons of Flanders en bij de betogingen in Brussel tegen de coronamaatregelen meerdere keren administratief aangehouden)…

Een voorbeeld voor hen allen geeft nu na schade en schande toe dat het beter is zich te vaccineren tegen het coronavirus. Beter berouw na de zonde dan halsstarrig fout blijven.

Organisator Tom Meert beloofde daags vóór de betoging: “We zullen idioten weren”, maar Feniks Vlaanderen mocht gisteren prominent mee opstappen. Tegen de vaccinatieplicht (tot daar aan toe), tegen de vaccinatiepas (een vaccinatiepas is niet zalig makend, maar helpt wel zij die een groter gevaar zijn voor ieders gezondheid te scheiden), tegen maskerplicht en tegen lockdown (dus alle maatregelen loslaten, hoeveel doden dit ook veroorzaakt). Tom Meert en Europeans United scheurden zich af van andere organisatoren nadat bleek dat de zogezegde apolitieke betoging van 21 november 2021 achter de schermen eigenlijk door extreemrechts op poten was gezet. Maar wie zien we in de backstageruimte bij het podium, achter de nadarbarelen die de organisatoren afscheiden van de deelnemers aan de betoging gisteren? Dries Goethals (Katholiek Forum, Viruswaanzin, deelnemer aan de IJzerwake in 2021…) (foto’s © RésistanceS).
Het hele spectrum van extreemrechts in België was vertegenwoordigd op de betoging tegen de coronamaatregelen gisteren, zondag 23 januari 2022, in Brussel. Met langs Vlaamse kant: het Vlaams Belang met onder andere de parlementsleden Filip Dewinter, Dries Van Langenhove (foto links), Chris Janssens, Filip Brusselmans, Ortwin Depoortere, Wouter Vermeersch, Bob De Brabandere, Dominique Sneppe, Nathalie Dewulf en Suzy Wouters. Voorts Nick Van Mieghem en andere Voorpost-leden. Luc Vermeulen bleef thuis nadat hij… positief getest is op corona. Verder naar rechts: ‘freelance rechtsen’ als Dany “Gott mit uns” Tournoy (foto rechts), Peter Samson en anderen. Nationale Beweging’ster Carrera Neefs en Tomas Boutens met Project Thule die een nieuwe spandoek had laten maken met als slogan: ‘Wij zijn gezond. De staat is ziek’ (foto’s © Facebook en Twitter).