Gelukkig is er niet alle dagen nieuws van het extreemrechtse front, maar bij de jaarwisseling 2022-2023 werd al om middernacht op de Nederlandse commerciële televisieomroep RTL4 “Vrolijk blank 2023” en de neonazistische slogan “We must secure the existence of our people and a future for white children” getoond (foto hierboven © RTL4) zoals die tien minuten lang geprojecteerd werd op een pyloon van de Erasmusbrug in Rotterdam (Nederland). “Omdat de beelden nogal schokkerig zijn, denken we dat ze zijn geprojecteerd vanaf een boot”, zegt een woordvoerder van de politie. De actievoerders hebben zich intussen bekend gemaakt als Nederlandse en Duitse activisten van de White Lives Matter-beweging. Een beweging die ook in Vlaanderen volgelingen heeft.

Vanwege de harde wind werd het vuurwerk vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam afgelast, maar de overige festiviteiten gingen wel door zoals het aftelmoment dat live op televisie werd uitgezonden, een optreden van de Nederlands-Dominicaanse zanger Rolf Sanchez en een toespraak van burgemeester  Ahmed Aboutaleb. Om klokslag 00.00 uur werd er onder andere “Vrolijk blank 2023” geprojecteerd op de zijkant van de brug, gevolgd door de neonazistische slogan “We must secure the existence of our people an de future for white children” (“We moeten het bestaan ​​van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen”). Die uit veertien woorden bestaande slogan is bedacht door de Amerikaanse neonazi David Lane, een van de oprichters van de blanke supremacistische terreurorganisatie The Order die in de Verenigde Staten actief was tussen september 1983 en december 1984.

Voor zijn rol bij de misdaden van The Order werd Lane veroordeeld tot opeenvolgende straffen van in totaal 190 jaar, waarvan 20 jaar voor afpersing, 20 jaar voor samenzwering en 150 jaar voor het schenden van de burgerrechten van Alan Berg, een Joodse presentator van een talkshow op de radio die op 18 juni 1984 werd vermoord. Alan Berg werd op de oprit van zijn huis in Denver doodgeschoten door drie leden van The Order. David Lane bestuurde de vluchtauto van de drie neonazi’s en had een grote rol bij de planning van de moord. Terwijl hij in de gevangenis zit, schrijft David Lane boeken en artikelen over de demografische en sociaal-politieke status van de blanken voor nationalistische tijdschriften en websites. Veertig jaar vóór Filip Dewinter zijn Omvolkingsboek publiceert.

Projectie in Rotterdam en White Lives Matter-sticker (adres door ons onzichtbaar gemaakt) in Gent (foto’s © Telegram).

David Lane start in 1995 vanuit de gevangenis, samen met zijn echtgenote en de blanke heidense nationalist Ron McVan, een eigen uitgeverij op onder de naam 14 Word Press. Inmiddels bestaat die uitgeverij niet meer, maar de ‘veertien woorden’ en het getal 14 al dan niet in de combinatie 14/88 (waarbij 88 een verwijzing is naar “Heil Hitler”) behoren intussen tot de standaardcodes van neonazi’s. David Lane sterft op 28 mei 2007 in de federale gevangenis van de Amerikaanse staat Indiana. Op 30 juni 2007 houden blanke supremacisten herdenkingsbetogingen voor David Lane in steden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne.

Dat de ideeën van David Lane niet dood en begraven zijn bewijst Brenton Tarrant die op 15 maart 2019 bij een raid op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) 51 moslims doodde. Tarrant liet zich inspireren door de ‘veertien woorden’ van David Lane en schilderde op het geweer waarmee hij zijn dodelijke raid uitvoerde tot tweemaal toe het cijfer 14. Ook Payton Gendron, die op 14 mei 2022 tien zwarten doodschoot in Buffalo (New York, Verenigde Staten), had het getal 14 op zijn geweer staan.

De actie in Rotterdam is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse en de Duitse activisten van White Lives Matter. De White Lives Matter-beweging is in april 2021 ontstaan in de Verenigde Staten en heeft ook Vlaamse aanhangers. Aanleiding is de Black Lives Matter-beweging, maar er is een fundamenteel verschil met White Lives Matter. Black Lives Matter is een emancipatorische beweging, ontstaan vanuit de vaststelling dat in de Verenigde Staten zwarten veel sneller dan blanken het slachtoffer zijn van nodeloos politiegeweld tot en met het doodschieten. Racisme dat we ook terugvinden in het onderwijs, de huisvesting en andere sectoren in de samenleving die er toe doen. White Lives Matter is daarentegen gelanceerd door Amerikaanse neonazi’s en wil een dominant blanke wereld met volgens hun officiële handleiding “minstens 99 % van de bevolking (…) genetisch blanke mensen (dit wil zeggen: Arische, van Europese Kaukasische afkomst)”. Dat wordt moeilijk om te bereiken, zelfs enkel al in Europa, of je moet teruggrijpen naar de methodes die Adolf Hitler eerder gebruikte.

Het geweer waarmee Brenton Tarrant 51 moslims doodde in Christchurch (Nieuw-Zeeland), met tot tweemaal toe een verwijzing naar de ‘veertien woorden’ van David Lane (foto © RV).

Jong Forum voor Democratie (JFVD) reageerde in een tweet op de projecties in Rotterdam met: “Mooi! Rotterdam begint het nieuwe jaar in ieder geval goed.” Op het jongste galabal van Jong Forum voor Democratie op 10 december 2022 was een vijfkoppige delegatie van Schild & Vrienden aanwezig. We schreven toen: “Chique kledij, decadent gedrag op het feest”, maar ook eens uitgefeest is er walgelijk gedrag. Schild & Vrienden-delegatielid Jonathan Diels is ook actief bij Vlaams Belang Jongeren (VBJ), waar sommige VBJ’ers in bijberoep ook White Lives Matter-stickers gaan plakken. Het ideologisch verwantschap is groot.

ReactNieuws publiceerde al drie artikels over de stunt in Rotterdam en presteert het daarbij om geen enkele keer te verwijzen naar de beladen geschiedenis van de slogan over het veiligstellen van de toekomst van de blanke kinderen. De rechtsextremist en voetbalhooligan Peter Samson uit Sint-Niklaas deelde op Facebook een HLN-bericht over de projectie in Rotterdam, en Antwerps N-VA-provincieraadslid Eric Janssens gaf op Facebook een like na de opmerking “Waarom is dit (de titel ‘Racistische teksten te zien op Erasmusbrug in Rotterdam tijdens jaarwisseling’, AS) volgens die idiote journalist racistisch?”. Het antwoord kan men hierboven lezen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is inmiddels tot de conclusie gekomen dat de getoonde slogans strafbaar zijn. “Op basis van de context waarin de uitlatingen zijn gedaan en de samenhang daarvan meent het Openbaar Ministerie dat er sprake is van discriminatie. De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen.”

De jongste White Lives Matter-sticker (adres door ons onzichtbaar gemaakt). Bemerk de ‘14’ bij de afgebeelde bokser en de ongetwijfeld blanke vrouw rechts die enkel mag aanleunen bij de blanke mannen (foto © Telegram).