In navolging van Vlaams Belang en een resem alt-right websites heeft Forum voor Democratie (FvD), de partij van Thierry Baudet, nu ook een praatprogramma dat via YouTube en andere kanalen wordt uitgezonden. De Nederlandse tegenhanger van VBTV en Toogpraat is Forum voor Democratie Inside dat sinds 4 oktober online is. Volgens Forum voor Democratie “een praatprogramma waarin Thierry Baudet de politiek bespreekt, de waan van de dag, en waar u alle verhalen hoort over wat er achter de schermen allemaal gebeurt”. In de aflevering van voorbije maandag 12 december 2022 verklapte Thierry Baudet dat hij in het geheim bezig is aan de oprichting van Forum voor Democratie Vlaanderen. Nu is het dus niet meer geheim.

Het extreemrechtse Forum voor Democratie (FvD) kan in 2017 met 1,8 % van de stemmen aantreden met haar eerste twee parlementsleden. Thierry Baudet en Theo Hiddema, voormalig advocaat van de weduwe van collaborateur Marinus Rost van Tonningen. Forum voor Democratie heeft al een tumultueuze geschiedenis achter zich, en met het verzet tegen de coronamaatregelen en het aanhangen van complottheorieën werd het alsmaar erger. Nadat FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bedreigde met “Uw tijd komt nog wel, bij de komende tribunalen”, rees de vraag of men niet Forum voor Democratie moet verbieden als gevaar voor de democratie.  FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren zei te hopen “op een revolutionaire beweging waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is.”

De aflevering van voorbije maandag van Forum voor Democratie Inside verzamelde aan een tafel: Thierry Baudet, die behoorlijk in de wind is, en Gideon van Meijeren en Ralf Dekkers. De 34-jarige Gideon van Meijeren is Kamerlid en gemeenteraadslid in Den Haag en provincieraadslid in Zuid-Holland, wat hem samen minstens 171.000 euro/jaar oplevert; de 65-jarige Ralf Dekkers vervangt tijdelijk Kamerlid Simone Kerseboom die op zwangerschaps- en bevallingsverlof is. Kijkers mochten live vragen stellen en Baudet, Van Meijeren en Dekkers lullen er vervolgens 1u48’ over. Hoe hoger de donatie aan Forum voor Democratie, hoe meer kans je maakt om jouw vraag aan bod te zien komen. Forum voor Democratie is niet alleen een politieke partij, het is ook een verdienmodel.

Te zien vanaf 32’ stelt ene Sander De Pauw de vraag: “beste noorderburen: enig idee wat het beste alternatief is voor de stemming in België 2024? wij hebben geen FVD. Veel dank”, en dan volgen drie hartjes in respectievelijk blauw, wit en rood – de kleuren van de Nederlandse vlag, maar dan in de omgekeerde volgorde zoals wie protesteert tegen het Nederlands regeringsbeleid wel eens doet. Thierry Baudet zegt er “een heel leuk en spannend antwoord” op te geven. Thierry Baudet: “Ik heb achter de schermen gesprekken gevoerd. Ik ben bezig om FvD Vlaanderen op te richten.” Er volgt een klein applausje. Gideon van Meijeren zegt het fantastisch te vinden. Thierry Baudet glundert (foto helemaal bovenaan © YouTube) en zegt: “Hoe cool is dat?!”

Forum voor Democratie Inside belooft verhalen over wat er achter de schermen allemaal gebeurt, maar zwijgt over de feestjes in de FvD-lokalen in de Tweede Kamer (te vergelijken met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers) waar flessen drank achterblijven, overal sigarettenpeuken liggen, slapende FvD’ers worden aangetroffen en rotzooi wordt achtergelaten. De beveiligingsdienst van de Tweede Kamer klaagt ook over een rode loper die FvD in de gang bij hun lokalen legde en aanleiding is tot struikelen van mensen (foto’s © RV).

Baudet verwijst naar de volgens hem zeven miljoen Nederlands sprekende mensen in Vlaanderen (het zijn er een paar honderdduizenden minder, AS) waarmee Nederland heel wat geschiedenis, cultuur en traditie deelt. Baudet komt “onwijs graag” in Vlaanderen en gelooft dat er “ruimte is voor een FvD”. Baudet: “Wij zijn zo uniek. Ik heb vrienden bij Vlaams Belang. Dries Van Langenhove: een fantastische kerel. Sam Van Rooy: fantastische kerel. Tom Van Grieken: hele goede vent. Ik heb heel veel waardering voor Vlaams Belang, maar Vlaams Belang is toch wel een beetje PVV (de partij van Geert Wilders, AS). FvD is uniek omdat wij het niet alleen hebben over immigratie en soevereiniteit, wat belangrijke dingen zijn. Wij gaan veel dieper en veel breder. Wij maken ook een maatschappelijke beweging, wij hebben onze app (met adressen van ondernemers die zich bekendmaken als  FvD-sympathisant, AS) die ook in Vlaanderen moet werken. Wij agenderen fundamenteler klimaatissues, World Economic Forum… Over corona zijn wij fundamenteel anders dan PVV en Vlaams Belang. Maar ook nu, wat je ziet in de Oekraïne-situatie (Baudet is een hevige Poetin-fan, AS) doen wij anders…”

Gideon van Meijeren beaamt dat Forum voor Democratie fundamenteel anders is en verwijst naar een lezing die hij een paar weken geleden in Vlaanderen heeft gegeven. Gideon van Meijeren: “Ik dacht dat ik deze mensen eerst even moest uitleggen waar Forum voor Democratie voor staat, maar ze volgen alles op de voet. Ze zijn razend enthousiast over ons. Ik kreeg van iedereen de vraag: waarom kan ik in Vlaanderen niet op FvD stemmen? Ze willen heel graag een Forum voor Democratie oprichten, en als wij kunnen ondersteunen zou dat heel goed zijn.” Ralf Dekkers wijst erop dat “België toch heel erg buitenland is”. “Dat heb ik in de zaken ontdekt”, zegt Ralf Dekkers die carrière maakte bij de Rabobank en daar eindigde als lid van de raad van bestuur. Thierry Baudet vertelt dan over een tourneetje in Vlaanderen om zijn eerste boek, vijftien jaar geleden, te presenteren. En Filip Dewinter die ineens zes boeken kocht. “En cash betaalde, dat vind ik ook heel leuk”. Waarna Baudet zegt dat als FvD Vlaanderen een succes wordt, hij ook FvD wil oprichten in Zuid-Afrika en Suriname.

In de clubs van complotdenkers en tegenstanders van de corona- en vaccinatiemaatregelen zal Forum voor Democratie in Vlaanderen een aantal medestanders vinden (het was trouwens bij één van die clubs dat Gideon van Meijeren zijn lezing in Vlaanderen gaf, AS), en een groep van vijf Schild & Vrienden-leden was zaterdag 10 december 2022 op een feest van Jong Forum voor Democratie in een kasteel in Woerden (chique kledij, decadent gedrag op het feest). Onder die vijf ‘Schild & Vrienden-leden’: Jonathan Diels die actief is in de Schild & Vrienden-afsplitsing Feniks, die naar voren kwam bij de betogingen tegen de coronamaatregelen, en verder actief is bij de Vlaams Belang Jongeren en het Vlaams Belang in hometown Schoten waar ook Tom Van Grieken woont. Als men daarmee denkt Forum voor Democratie Vlaanderen op te richten? Dat wordt een hopeloze onderneming. Hoe meer stemmen men wegpikt van het Vlaams Belang, hoe beter… maar op Forum voor Democratie Vlaanderen zullen we daarvoor niet veel kunnen rekenen.

Schild & Vrienden-leden op het galabal van Jong Forum voor Democratie in Woerden, zaterdag 10 december 2022 (foto © Telegram, tegen de achtergrond van de uitnodiging voor de avond verplicht in galakledij).

Naschrift, 16 december 2022. Daags na Antifascista Siempre bericht ook De Standaard over het voornemen van Thierry Baudet om Forum voor Democratie Vlaanderen op te richten (zie hieronder). De krant vroeg om een reactie aan Tom Van Grieken. De Vlaams Belang-voorzitter maakt zich, zoals wij dachten, niet ongerust over de komende concurrentie.

De Standaard, 16 december 2022.