Met het overlijden van Terry Hall, zanger van The Specials (foto hierboven bij hun optreden in De Roma in 2019, Terry Hall als eerste van rechts © AFF), verliest de muziekwereld niet alleen de frontman van een van de belangrijkste Britse skagroepen. Hiermee verdwijnt ook een boegbeeld uit de strijd tegen het rechtse beleid van de conservatieve regering van Margaret Thatcher in de jaren tachtig, en een boegbeeld in de strijd tegen racisme toen en nu. Terry Hall is zondag 18 december 2020 op 63-jarige leeftijd overleden aan pancreaskanker. Het plan om in de Verenigde Staten een reggaealbum te gaan opnemen, kon hiermee niet doorgaan. Studio en verblijf waren al geregeld.

Terry Hall vervoegt einde jaren zeventig een groep die zich even later The Specials noemt. In een tijd van raciale spanningen, economische somberheid en stedelijke onrust. Met blanke én zwarte muzikanten in één groep, een mengeling van Jamaicaanse ska en Britse punk en new wave brengt The Specials een compleet nieuw geluid, bedacht door toetsenist Jerry Dammers waaraan Terry Hall zijn stem geeft. De eerste single Gangsters wordt in 1979 meteen een hit. Met de uitgestreken zang van Hall die de toon zet, leggen The Specials de ongemakkelijke sfeer van die tijd vast in nummers op hun eerste langspeelplaat als A Message to You Rudy en Too Much Too Young. Bij de opvolger in 1980 More Specials valt het nummer Rat Race op.

Het meest iconische nummer van The Specials is het melancholische, dreigende Ghost Town dat in de zomer van 1981 bovenaan de Britse hitlijst staat. The song Margaret Thatcher wishes was never released schreef de BBC twee dagen geleden. In april waren er rellen geweest in Brixton vanwege een intimidatiecampagne van de Britse politie tegen de zwarte gemeenschap in Zuid-Londen. Op 7 juli 1981 maakt Radio One bekend dat Ghost Town een hit van Michael Jackson bovenaan de hitlijst heeft verdrongen. Diezelfde dag staan de voorpagina’s van de kranten vol met berichten over het gebruik van gasgranaten door de politie. Het helpt niet, want binnen de week zijn er rellen in Liverpool, Londen, Nottingham, Wolverhampton, Leeds… The Specials zorgen voor de soundtrack.

Met het 2 Tone-label brachten The Specials ook groepen als The Selecter en Madness onder de aandacht (foto © Facebook).

Uitgerekend wanneer The Specials Ghost Town gaat brengen in het veelbekeken televisieprogramma Top of The Pops kondigt Terry Hall aan dat hij The Specials gaat verlaten. Hij heeft het moeilijk met de combinatie van sociaal geëngageerde nummers waar geld mee verdiend wordt. Er volgen muzikale uitstappen naar groepen als Fun Boy Three en andere. In 2008 komen The Specials met enkele originele leden terug bijeen. Na een iconische foto van een jonge vrouw van Aziatische afkomst die lachend een rechtsextremist van de English Defence League in de ogen kijkt in 2017 halen The Specials de vrouw mee op het podium bij hun volgende tournee. Saffiyah Khan brengt er een feministische versie van een oude Prince Buster-hit. Nummer dat ook belandt op de cd Encore (2019).

De laatste cd en plaat met Terry Hall is Protest Songs 1924-2012 uit 2021. Een plaat waarvan de titel de inhoud duidelijk weergeeft, hier nummer na nummer besproken. Pauline Black, frontvrouw van die andere 2 Tone-skagroep The Selecter zegt in The Guardian dat er met 2 Tone een verschuiving is gekomen in de houding van jongeren ten opzichte van de samenleving, met een bewustwording van het racisme. Pauline Black: “Nu voeren we nog steeds dezelfde strijd. Maar er zijn wereldwijd vorderingen gemaakt. De #MeToo-beweging had in onze tijd niet kunnen bestaan, en de Black Lives Matter-beweging was een enorme stap in de erkenning van onze aanhoudende sociale ongelijkheden.”

  • De Grote Mister Mix Nix show op Radio Centraal brengt vandaag, donderdag 22 december 2022, tussen 16 en 17 uur een uur lang The Specials-muziek.
Terry Hall bij een van de nummers uit het Protest Songs 1924-2012-album, een nummer uit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging (foto © YouTube).
Advertentie