Gisterenavond, zondag 10 november 2019, was de Britse skagroep The Specials in De Roma in Borgerhout. Groep van hits als Gangsters, A Message to You, Rudy en andere én zijprojecten als The Special AKA met het geweldige Free Nelson Mandela. Mee op het podium met The Specials: Saffiyah Khan (foto hierboven), de vrouw van een op sociale media massaal gedeelde foto van toen zij bij een betoging in Birmingham in 2017 oog in oog stond met een kopstuk van de extreemrechtse English Defence League. Zij: vriendelijk lachend; hij: woedend.

Voor De Roma was het de laatste van de drie grootste Britse skagroepen die ze in huis haalden, na Madness en The Selecter. Bij het optreden van Madness in De Roma was warempel Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken onder de toeschouwers. Of de Vlaams Belang-voorzitter er zondag opnieuw bij was, betwijfelen we. Het zou bizar zijn gezien de protestborden die op het podium stonden waaronder ”Remain” (“Blijven”, dé slogan van zij die Groot-Brittannië  in de Europese Unie willen houden) en “Fight ignorance, not immigrants” (“Vecht tegen onwetendheid, niet tegen immigranten“). Of nog een van de nummers op de jongste cd van The Specials, B.L.M. (“Black Lives Matter”, “Zwarte levens zijn belangrijk”).

Protestborden als decor, waaronder ook het bekende in een vuilnisbak smijten van een swastika als symbool om komaf te maken met neonazi’s. Het is eens wat anders dan we gewoon zijn op concerten (foto © AFF).

Bovendien stond ook  Saffiyah Khan op het podium met The Specials. Een jonge vrouw die bekend geraakte door een iconische foto van de manier waarop ze Ian Crossland van de extreemrechtse English Defence League in de ogen kijkt bij een betoging op 8 april 2017 in haar woonplaats Birmingham.

De English Defence League (EDL) is een extreemrechtse anti-islamorganisatie opgericht door Tommy Robinson, een man die intussen actief is als zelfstandig journalist-activist en in maart nog naar Merksem werd gehaald voor een meeting van het Vlaams Belang Antwerpen. Vlak vóór hij tot negen maanden gevangenisstraf werd veroordeeld voor het niet naleven van de regels rond verslaggeving over rechtszaken in Engeland.

Aanleiding voor de EDL-betoging is ene Khalid Masood die aan de Westminster-brug in Londen inrijdt op een groep mensen en vervolgens een politieagent aan het parlementsgebouw vlakbij neersteekt. Vijf mensen sterven door zijn terreurdaad, en er zijn nog enkele tientallen gewonden.

Typisch beeld van een English Defence League-betoging (foto © cc. Flickr/Gavin Lynn).

Volgens Vice bestond de EDL-betoging in Birmingham voor het grootste deel uit mannen die bier dronken en boos riepen naar halalbeenhouwerijen. Als Ian Crossland en een twintigtal EDL-leden een vrouw met een hoofddoek in de gaten krijgen, dreigt het uit de hand te lopen. De politie grijpt niet in, en dan stapt Saffiyah Khan naar voren tot vlak voor de neus van Ian Crossland.

Volgens Ian Crossland kreeg hij het aan de stok met een “smerige, ongewassen, linkse schoonmaakster” omdat ze een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen verstoorde. Zelfs voormalig EDL-leider Tommy Robinson gaf toe dat dit onzin was. Ian Crossland voegde er nog aan toe: “Ze heeft geluk dat ze haar tanden nog heeft.

Een foto van de confrontatie tussen Saffiyah Khan en Ian Crossland werd duizenden keren gedeeld op sociale media, onder andere door de bekende Britse journalist en televisiepresentator Piers Morgan getweet. Foto’s van dezelfde situatie genomen vanuit een andere hoek, en een foto als Saffiyah Khan weggeleid wordt door de politie, tonen dat Saffiyah Khan op het ogenblik van de feiten een T-shirt van The Specials droeg.

The Specials, met de basgitarist even uit beeld (foto © AFF).

The Specials bezorgen Saffiyah Khan meteen een ticket voor hun volgend concert, Saffiyah Khan wordt geïnterviewd voor de televisie en andere media, wordt door Jeremy Corbyn op het podium verwelkomd bij een partijmeeting in Birmingham, wordt als Vrouw van het Jaar uitgeroepen door een magazine van stylisten…

Saffiyah Khan, die vooraan in de twintig is en familiale banden heeft in Bosnië en Pakistan, wordt door The Specials uitgenodigd een nummer te schrijven en te zingen/declameren voor hun cd Encore. De eerste cd van The Specials met nieuw materiaal sinds 37 jaar. Het wordt een bewerking van het vrouwonvriendelijke Ten Commandments van Prince Buster, oervader van de skamuziek.

In welke mate Prince Buster het meende met zijn vrouwonvriendelijke songtekst is maar de vraag, want er kwam als tweede kant op dezelfde single ook een Ten Commandments from Woman to Man van Prince & Princess Buster uit. In elk geval maakte Saffiyah Khan een eigentijdse versie waarin ze uithaalt naar mannen die willen bepalen wat vrouwen moeten doen (“Besef je niet dat je alleen jezelf voor schut zet als je vraagt: ‘Waarom draag je geen make-up?’”) en wat vrouwen moeten laten (“Je zult een meisje niet vertellen dat ze het verdiende (verkracht te worden, AS) omdat haar rok te kort was.”).

Saffiyah Khan haalt uit naar mannen die willen bepalen wat vrouwen moeten doen (“Besef je niet dat je alleen jezelf voor schut zet als je vraagt: ‘Waarom draag je geen make-up?’”) en wat vrouwen moeten laten (“Je zult een meisje niet vertellen dat ze het verdiende (verkracht te worden, AS) omdat haar rok te kort was.”).

Het concert in De Roma was gelijklopend aan dat in de Ancienne Belgique. Saffiyah Khan bracht niet haar 10 Commandments Of I Saffiyah Khan, maar wel het meest energieke nummer van de hele set – waarvoor ze ook nog eens ging zingen te midden van het publiek – en het laatste bisnummer samen met The Specials. Bij het buitengaan aan De Roma stond Saffiyah Khan klaar om geld in te zamelen voor de vluchtelingen in Bosnië.

Het publiek in De Roma bij het optreden van The Selecter featuring Saffiyah Khan (foto © AFF).