In een gisteren, dinsdag 7 juni 2022, vrijgegeven jaarrapport meldt het Duitse Bundesamt für Verfassungsschutz (“Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet”, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst) een lichte stijging van het aantal politiek gemotiveerde misdrijven in Duitsland: van 32.924 in 2020 naar 33.476 in 2021, waarbij 2.707 gewelddaden in 2020 en 2.994 in 2021. Er is een toenemend gevaar voor terreur vanuit rechtsextremistische hoek, zo waarschuwen zowel de bevoegde dienst als de bevoegde minister (foto hierboven: betoger in Braunsschweig op 20 februari 2021 en het Jaarrapport 2021 © Recherche-Nord en RV).

“De grootste extremistische bedreiging voor onze democratie blijft rechtsextremisme”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser bij de voorstelling van het jaarrapport 2021. Het aantal rechtsextremistische criminele en geweldsdelicten daalde weliswaar, voor het eerst sinds 2018, tot 20.201. Dat zijn er nog altijd gemiddeld 55 per dag. Het aantal rechtsextremisten is volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst gestegen naar circa 33.900, waarvan een 13.500 bereid zouden zijn geweld te gebruiken. Beide aantallen zijn de hoogste sinds men die categorieën extremisten is beginnen te registreren, en dubbeltellingen (mensen lid van meerdere organisaties) werden hierbij vermeden.

Extremistische muziek en muziekevenementen, zoals bij ons Frontnacht, zijn belangrijk voor de extreemrechtse scene. Ze bieden jongeren “een gemeenschapsgevoel en kracht die hun identiteit creëert. Tegelijkertijd worden via de teksten rechts-extremistische opvattingen, vijandbeelden en ideologische fragmenten verspreid en geconsolideerd”. Met 144 muziekevenementen in 2021 bleef het op een vergelijkbaar niveau als het jaar voordien, maar 2020 en 2021 waren jaren die gepaard gingen met maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In 2019 waren er 341 grotere en kleinere extreemrechtse muziekfestivals en concerten. Gaat men dit jaar terug naar dat niveau? De voorbije twee jaar steeg alvast de productie van extreemrechtse muziekopnames in vergelijking met de pre-coronajaren.

Op weg naar een rechtsextremistisch concert in een zaaltje in Neumünster, 25 september 2021 (foto © Recherche-Nord).

Ook het aantal extreemrechtse betogingen leed onder de maatregelen tegen het coronavirus. Vorig jaar waren het er nog ‘maar’ 88; het jaar voordien waren het er 233, waarvan 9 ingericht door Der Dritte Weg, 17 door Die Rechte, 27 ingericht door de Nationaldemokratische Partei Deutschlands / Junge Nationalisten (NPD en haar jongerenorganisatie JN), en 180 ingericht door neonazi’s (los van de neonazi’s bij Der Dritte Weg, Die Rechte en de NPD/JN) en andere rechtsextremisten. Bij die “andere rechtsextremisten” valt vooral de Identitäre Bewegung Deutschland op, de broer van Schild & Vrienden. Schild & Vrienden die bij ons minder op straat komt nu ‘eindbaas’ Dries Van Langenhove het druk heeft als ‘onafhankelijk’ parlementslid van het Vlaams Belang, als star bij de Kies Dries-video’s en met een mogelijke rechtszaak tegen Schild & Vrienden in Gent.

Andere, nog niet opgesomde, Duitse rechtsextremistische bewegingen zijn uitlopers van internationale groepen zoals Atomwaffen Division Deutschland en Feuerkrieg Division Deutschland. Een niet te onderschatten probleem zijn de chatgroepen op internet met soms enkele duizenden leden “waarin gewelddadige fantasieën zoals oproepen tot marteling en moord aan de orde van de dag zijn”.

Nieuw in het jaarrapport zijn de radicale protesten tegen de coronamaatregelen. Een protestscene waarin “samenzweringsmythen, vaak met elementen van antisemitische wrok” verspreid worden, de legitimiteit van de Duitse staat en overheidsinstellingen fundamenteel in twijfel worden getrokken, de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus als dictatoriaal worden omschreven, en tot verzet tegen de overheidsmaatregelen wordt opgeroepen, incluis het gebruik van geweld tot zelfs moorden.  Het jaarrapport geeft geen cijfer over de omvang van de radicale coronaprotestscene. Kennelijk ontbreekt het aan betrouwbare cijfers, en allicht is er ook een probleem om dubbeltelling met andere extremistische groepen te vermijden.

Betoger tegen de coronamaatregelen in Bremershaven, 1 december 2021, met op zijn jas een zelfklever van het Nederlandse ‘Viruswaarheid’ (foto © Recherche-Nord).

Het aantal potentiële aanhangers van islamitisch terrorisme wordt geschat op een 28.290 mensen, 5.610 minder dan het aantal rechtsextremisten. Het is een lichte daling van het aantal potentiële aanhangers van islamitisch terrorisme, spijts een derde van de Duitse Syriëstrijders de voorbije jaren is teruggekeerd naar Duitsland. In 2021 werd door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst één aanslag vanuit deze groep mensen genoteerd: een 27-jarige Syriër die drie treinreizigers met een mes verwondde.

Het aantal misdrijven dat toegeschreven wordt aan linksextremisten is 6.142 (tegenover 20.201 bij rechtsextremisten, meer dan drie keer zoveel bij rechtsextremisten). Er worden een 10.300 mensen als linksextremisten geïdentificeerd (+ 700 in vergelijking met 2020; tegenover een 33.900 rechtsextremisten, alweer meer dan drie keer zoveel). “De ‘antifascistische strijd’ is een belangrijk actieterrein, vooral voor autonome linksextremisten”, noteert de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst. “Vanuit hun oogpunt is het absoluut noodzakelijk om de strijd tegen ‘fascisten’ en racisten in eigen handen te nemen. Hun acties omvatten vaak misdaden zoals materiële schade, brandstichting of lichamelijk letsel en vormen een bedreiging voor onze democratie.”

Het zou natuurlijk helpen mocht de Duitse overheid het gras voor de voeten van die linksextremisten wegmaaien door rechtsextremisme meer bestrijden. De Duitse overheid doet dat wel met de afkondiging van een tienpuntenplan en grootschalige politieacties, maar er blijft nog veel werk te doen.

Eerbetoon aan de Noorse terrorist Anders Breivik bij een betoging van de Junge Nationalisten op 18 april 2021 in Dresden (foto © Recherche-Nord).
Neonazi’s bij een betoging in Hildesheim, 23 oktober 2021 (foto © Recherche-Nord).