Heidelberg, in het zuidwesten van Duitsland, werd voorbije maandag 24 januari 2022 opgeschrikt door een student die gewapend met twee geweren een aula van de universiteit binnenstapte. De 18-jarige student biologie opende het vuur,  verwondde vier mensen en sloeg daarna op de vlucht. Hij werd korte tijd nadien dood aangetroffen. Bij de schietpartij werden vier studenten verwond. Eén van hen, een 23-jarige vrouw, overleed nog dezelfde dag aan haar verwondingen. De politie is ervan overtuigd dat de dader alleen handelde, maar wat weet men nog over hem?

De dader, die zichzelf om het leven bracht vooraleer de politie hem zou kunnen arresteren, kocht een week eerder drie geweren in Oostenrijk. Twee geweren bij een erkende wapenhandelaar; een derde geweer kocht hij bij een particulier. Onderzoek wees uit dat de schutter, Nikolai G., ook over 150 kogels beschikte, maar geen geldige wapenvergunning had. Een taxi bracht Nikolai G. van zijn woonplaats Mannheim naar de universiteitsstad Heidelberg, een twintigtal kilometer verder. De politie onderzoekt aanwijzingen dat de schutter tot 2019 lid was van het rechtsextremistische tot neonazistische Der Dritte Weg (foto hierboven © Pixabay), en dat hij leed aan een langdurige psychische aandoening. Er zijn op sociale media geen aanwijzingen gevonden dat de student na 2019 nog contact had met rechtsextremisten noch dat hij een persoonlijke relatie had met een van de slachtoffers.

Dat de politie zegt dat de dader mogelijk lid was van het rechtsextremistische tot neonazistische Der Dritte Weg, en daarbij kon preciseren dat hij mogelijk tot 2019 lid was, is allicht het gevolg van vijf huiszoekingen die de politie verrichtte. Onder andere bij een voormalige partijvoorzitter van Der Dritte Weg. Bij Der Dritte Weg zegt men dat Nikolai G. in september 2019 de partij contacteerde om lid te worden, maar niet alle nodige contactgegevens verstrekte en zijn lidmaatschap daarom afgewezen werd. De politie verwijst naar een interne lijst waar Nikolai G. op staat, maar bij Der Dritte Weg ontkent men het bestaan van die lijst. Wat dus minstens zeker is, is dat de schutter van Heidelberg lid wilde worden van het neonazistische Der Dritte Weg.

De politie onderzoekt aanwijzingen dat de schutter in Heidelberg tot 2019 lid was van het rechtsextremistisch tot neonazistische Der Dritte Weg. Volgens Der Dritte Weg was hij enkel kandidaat-lid. In elk geval bevestigt dit de hypothese dat hij psychisch ziek was (foto © cc. Wikimedia).

Volgens het Staatsbureau voor de bescherming van de grondwet van Baden-Württenberg (deelstaat waartoe Mannheim en Heidelberg behoren) komt “het rechts-extremistische tot neonazistische karakter” van  Der Dritte Weg “tot uiting in tal van uitlatingen van de partij. Het wordt gekenmerkt door ideologisch fanatisme en staat vijandig tegenover zowel de vrije democratische basisorde als de westerse moderniteit als geheel.” Over de oprichting en het programma van Der Dritte Weg bij de deelstaatverkiezingen schreef Antifascista Siempre al eerder naar aanleiding van de Hängt die Grünen!-affiches van Der Dritte Weg. Volgens bovengenoemd Staatsbureau zou Der Dritte Weg landelijk een 600-tal leden tellen, maar in Baden-Württenberg maar een twintigtal. Je moet dan wel écht psychisch gestoord zijn om lid te willen worden van Der Dritte Weg.

Vorige week dinsdag 18 januari 2022 betoogden in Regen (Beieren) een 500-tal mensen volgens de politie, een 800-tal volgens de organisatoren, tegen de coronamaatregelen. De leden van Der Dritte Weg hadden hun slogan Das System ist gefährlicher als Corona meegebracht (“Het Systeem (versta: de overheid die maatregelen oplegt en ‘lobbyist is voor de farmaceutische industrie’) is gevaarlijker dan corona”). De een twintigtal leden tellende groep van Tomas Boutens’ Project Thule die bij de coronabetoging vorige zondag 23 januari 2022 in Brussel was, had in Brussel als slogan mee: Wij zijn gezond. De staat is ziek. Dat klinkt hetzelfde als bij Der Dritte Weg.

Links: Spandoek tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen op 18 januari 2022 in Regen (Beieren, Duitsland), met als kleinere foto een affiche van Der Dritte Weg met dezelfde slogan: ‘Het Systeem is gevaarlijker dan corona’. Rechts: De Project Thule-groep bij de betoging tegen de coronamaatregelen op 23 januari 2022 in Brussel, met als slogan vooraan: ‘Wij zijn gezond. De staat is ziek’ (foto’s © Der Dritte Weg en Facebook).