Na vorige week onderzocht te hebben wat de gevolgen zijn van de opname van rechts-radicale partijen in regeringen (Oostenrijk, Italië) dan wel regeringen op poten zetten met gedoogsteun van rechts-radicale partijen (Denemarken, Nederland) onderzoekt Knack deze week of het Vlaams Belang veranderd is. Een zin in het artikel die ons natuurlijk opviel, is: “Wel komt het VB vandaag minder in opspraak door neonazistische leden of mandatarissen met losse handjes. De jaren zeventig, tachtig en negentig, toen Vlaams Blokkers zoals Roeland Raes, Xavier Buisseret en Roeland van Walleghem zich geregeld in de kijker werkten met veroordelingen wegens geweld en negationisme, waren goudmijnen voor Blokbuster, het Anti-Fascistisch Front (AFF) en Blokwatch. Toch is die tijd niet helemaal voorbij.”

Na vooraf de maat genomen te hebben van het Vlaams Belang (politicoloog Cas Mudde: “Dat Tom Van Grieken toch als gematigd geldt, zegt veel meer over de evolutie van de samenleving en de media dan over mogelijke veranderingen binnen het VB”) en van een aantal figuren binnen het Vlaams Belang zoals Dries Van Langenhove en zijn vele Schild & Vrienden-leden bij het Vlaams Belang (de rechtse opiniemaker Joshua Livestro: “Dat clubje omarmt geweld, dweept met de lichaamscultuur… Enfin, alles wat je al bij Benito Mussolini vond ook”), geeft Knack enkele voorbeelden van dat “die tijd” niet helemaal voorbij is.

Knack: “Achter Van Grieken stond, tijdens zijn overwinningsspeech op 26 mei 2019, bodyguard Jimmy C. Die trad Van Griekens oproep om ‘groots te zijn in de overwinning’ daags nadien al met de voeten door op Facebook Groen-voorzitster Meyrem Almaci ‘onkruid’ te noemen en werd begin juni van dit jaar veroordeeld voor ‘het creëren van een digitaal kader waarbij het ventileren van racistische meningen wordt uitgelokt en/of aangemoedigd’. En voor de lokale verkiezingen van 2018 moest Van Grieken een tuchtprocedure opstarten tegen vijftien kandidaten nadat Het Laatste Nieuws had gepubliceerd hoe zij zich op sociale media positief uitlieten over Adolf Hitler, de Waffen SS Divisie Langemarck of Tomas Boutens, de wegens het beramen van moordaanslagen op onder meer Dewinter en Dyab Abou Jahjah veroordeelde ex-leider van de extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw.” Knack geeft nog meer voorbeelden, maar we beperken ons tot deze twee voorbeelden.

Na dit artikel in Het Laatste Nieuws op 2 oktober 2018, enkele dagen vóór de gemeenteraadsverkiezingen, kondigde het Vlaams Belang meteen tuchtonderzoeken aan (foto © RV).

Jimmy C. is niet zomaar een bodyguard, hij is ‘kringleider’ van Voorpost in het Waasland en de Denderstreek. Bij elke manifestatie waar het Vlaams Belang een ordedienst opstelt, zijn dat de mensen van Voorpost die voor de gelegenheid een Vlaams Belang-hesje aantrekken. En Jimmy C. is daar steevast bij. Dat hij niet op een Vlaams Belang-verkiezingslijst staat, is vooral omdat hij officieel in een andere gemeente, zelfs in een andere provincie, woont dan waar hij werkelijk woont. Van de vijftien waar Het Laatste Nieuws, en nu Knack, naar verwijst, zijn er zes verkozen als gemeenteraadslid.

Het Laatste Nieuws, 16 oktober 2018: “In Vilvoorde kan Jurgen Van Duyse in de gemeenteraad blijven zetelen voor Vlaams Belang. Hij scoorde als lijsttrekker wel een pak minder dan de bekendere Filip De Man zes jaar geleden, maar dat hij op Facebook steun betuigde aan de NSDAP – de partij van Adolf Hitler – belette hem niet om verkozen te raken. Ook de twee andere lijsttrekkers van wie wij twee weken geleden nazi-sympathieën onthulden, losten de verwachtingen in en raakten verkozen: Alexandra Remory in Geraardsbergen en Patrick Van Den Bosch in Zemst. In Dendermonde verzilvert Ilse Annemans haar derde plaats op de lijst met een gemeenteraadszetel, hoewel ze vóór de verkiezingen al ontslag moest nemen als plaatselijk voorzitster door een steunbetuiging aan Hitler. In Denderleeuw, waar Vlaams Belang de grootste partij is geworden, werd Joris Vercammen verkozen. En in Beerse, waar de partij uit het niets drie zetels behaalt, gaat één van die zitjes naar Patrick Otten. Zij bleken allebei bewonderaars van Tomas Boutens, een extreemrechtse terrorist die moorddadige aanslagen plande.”

“Of zij alle zes voor Vlaams Belang kunnen zetelen, hangt af van de tuchtonderzoeken die de partij tegen hen is gestart”, vervolgde de krant. “’Wij verwerpen iedere vorm van sympathie voor het nazisme’, zo klonk het (…) na onze onthullingen. Die onderzoeken worden ten laatste volgende week afgerond, vernamen we gisteren. Vraag is of het resultaat van de zes daar een invloed op heeft – want als de partij hen buitenzet, kunnen ze als onafhankelijken naar de gemeenteraad trekken en is Vlaams Belang daar overal een zitje kwijt.”

Het resultaat van de tuchtonderzoeken was dat alvast alle verkozenen onder de vlag van het Vlaams Belang mochten blijven. Jurgen Van Duysse – die zich geout had als een sympathisant van Hitlers NSDAP – werd zelfs Vlaams Belang-lijstduwer bij de eerstvolgende nationale verkiezingen. Ilse Annemans – tweede van rechts op de tweede foto, die Hitler-afbeeldingen ‘likete’ – kon gemeenteraadslid worden in Dendermonde (foto’s © RV en Facebook).

Jurgen Van Duyse zetelt intussen als onafhankelijk gemeenteraadslid in Vilvoorde, maar dat heeft niets te maken met kwalijk genomen sympathieën voor de NSDAP want bij de verkiezingen op 26 mei 2019 was hij nog lijstduwer op de Vlaams Belang-lijst voor het Vlaams Parlement in de kieskring Vlaams-Brabant. De vijf andere verkozenen zijn nog altijd gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang. Volgens toenmalig partijwoordvoerder Klaas Slootmans heeft Ilse Annemans haar fout, het ‘liken’ van Hitler-afbeeldingen enzomeer, erkend “en tegelijk beloofd om dit niet meer te doen.”  Vandaar dat ze, onder het oog van haar fractieleidster Barbara Pas, op 2 januari 2019 probleemloos haar eed als nieuw gemeenteraadslid in Dendermonde kon afleggen. Ilse Annemans was anders op 12 juli 2020 nog op het eerste etentje van een nieuwe Vlaams Belang-afdeling in Oost-Vlaanderen waar twee notoire verzamelaars van nazi-memorabilia mee aan tafel waren. Ilse Annemans poseerde voor de foto’s van de ene en poseerde samen met de andere.

En er is nog één uit het Het Laatste Nieuws-artikel die namens het Vlaams Belang in een gemeenteraad zetelt. Omdat de tweede op de Vlaams Belang-lijst, een vrouw, haar mandaat als verkozene niet opnam, zetelt in de gemeenteraad van Buggenhout nu ook Joris Verhaegen. Hij werd in Het Laatste Nieuws gesignaleerd voor zijn ‘like’ aan ‘De Nationalist’, een Facebookpagina van Nederlandse neonazi’s die steevast een verjaardagskaars posten bij de verjaardag van Adolf Hitler en verder regelmatig Vlaamse neonazi’s te gast hebben in hun kroeg in Ravenstein.

Tom Van Grieken hoedt zich er wel voor met het Vlaams Belang aan te sluiten bij door neonazi’s ingerichte manifestaties, zoals de Mars op Brussel, of zwaar door neonazi’s geïnfiltreerde manifestaties, zoals de tweede bijeenkomst van S.O.S. Democratie. En wanneer er beelden verschijnen van een nazigroet, zoals met de Limburgse kandidate voor de verkiezingen op 26 mei 2019 Katrina Langlet, wordt betrokkene volgens Van Grieken “per direct” uit de partij gezet. Het belette niet dat Langlet nog meewerkte aan de verkiezingscampagne in Limburg en dat Tom Van Grieken nog voor een foto met la Langlet poseerde (foto helemaal bovenaan © Facebook). Maar bij het Vlaams Belang worden vaker tuchtonderzoeken aangekondigd dan er tuchtsancties worden uitgesproken.

Hoe onschuldig is het liken van een Facebookpagina als die Facebookpagina steevast een verjaardagskaars post op de geboortedag van Adolf Hitler, en staat voor een kroeg waar neonazi’s uit Nederland en Vlaanderen verzamelen? (foto’s © Facebook)