Het is sinds 2019 geleden, maar aanstaande donderdag 25 april 2024 komt de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) nog eens op straat voor een betoging. Vlaamse staat, jeugd staat paraat! is het motto van de betoging dat met gotische letters wordt aangekondigd (zie de affiche hieronder). Een eeuwenoud lettertype dat in nazi-Duitsland onderdeel vormde van de Duitse identiteit. Sindsdien is het lettertype in onbruik geraakt. Enkel de NSV! gebruikt het nog. Het zegt veel over de identiteit van de NSV!.

De NSV! koketteert vanaf haar oprichting in 1976 met nazi-Duitsland. Naast grijze petten dragen NSV!-ers ook een zwart-wit-rood lint. “Wit en rood van de Antwerpse stadskleuren en zwart van de Vlaamse vlag”, legde toenmalig nationale voorzitter Dennis Bels in 2016 uit in ’t Pallieterke. Waarom enkel het zwart van de Vlaamse vlag en niet het geel erbij verduidelijkte hij niet. Nochtans wezen anderen er al op dat zwart-wit-rood ook de kleuren van nazi-Duitsland zijn, terwijl het Týr-runeteken rechts onderaan het NSV-wapenschild in nazi-Duitsland gebruikt werd als kenteken van de Reichsführerschulen, de opleidingskampen van de paramilitaire Sturmabteilung (SA). Als om kwaadaardige interpretaties uit te lokken heette het NSV!-ledenblad een tijdlang Signaal, wat ook de titel is van het meest verspreide nazi-propagandablad.

Dennis Bels is intussen leraar én Vlaams Belang-medewerker voor het thema onderwijs. Met en vóór Bels zijn veel NSV!’ers terechtgekomen bij het Vlaams Belang: Tom Van Grieken en zijn voorgangers als Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke en Bruno Valkeniers, Filip Dewinter, Barbara Bonte (tweede op de Vlaams Belang-lijst voor de Europese verkiezingen), Marijke Dillen, Ortwin Depoortere, Stefaan Sintobin, Jan Penris, Hans Verreyt en nog vele anderen. De lijnen tussen NSV! en Vlaams Belang zijn soms heel kort. Vlaams Belang-personeelslid Jeroen Bolckmans was bij zijn Vlaams Belang-personeelslid worden nog nationaal voorzitter van NSV!. De jongste jaren wordt evenwel vooral in de vijver van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gevist naar personeel.

Aankondiging van de NSV!-betoging, niet toevallig in hetzelfde lettertype als in nazi-Duitsland populair was (foto’s © RV).

NSV!-Leuven heeft intussen de radicaliteit van KVHV-Gent enkele jaren geleden overgenomen met lezingen waarvoor ze controversiële sprekers uitnodigt zoals Thaïs d’Escufon, de woordvoerster van het door de Franse regering ontbonden Génération Identitaire, Martin Sellner enkele maanden vooraleer hij in heel Duitsland massale protestbetogingen uitlokt met zijn plan om 2.000.000 vreemdelingen en ‘niet-geassimileerde’ Duitsers te deporteren, en Dries Van Langenhove die vooraf zei over “regeneratieve landbouw” te zullen spreken, maar eens binnen in het ter beschikking gestelde universiteitslokaal zijn gebruikelijke tirade tegen links en diversiteit afstak. Over regeneratieve landbouw sprak hij zo goed als niet. De KU Leuven besliste hierna klacht in te dienen tegen Dries Van Langenhove en de NSV!, na de misleiding om een lokaal te krijgen, tot einde 2025 niet langer toegang te verlenen tot universiteitslokalen. De Leuvense studentenkoepel Loko heeft de erkenning van de NSV! ingetrokken. Daaruit volgde dat NSV!-Leuven ook bij de stad Leuven niet langer terecht kan voor allerlei faciliteiten.

De redenen om met NSV! te betogen zijn geschreven op maat van het Vlaams Belang. Men haalt uit naar België als “failed state”. Altijd grappig: Vlaams-nationalisten die om iets te omschrijven een woord uit een vreemde taal nodig hebben. “In Antwerpen klinken de granaten en geweerschoten van de mocromaffia”, luidt het vervolgens. De burgemeester van die stad is nochtans de populairste Vlaams-nationalistische politicus, wat is dan de meerwaarde van het Vlaams-nationalisme? “Onze regimepolitici? Die weigeren in te grijpen om de veiligheid van onze mensen te garanderen.” Serieus? Weigeren ze in te grijpen, of is er nog een ander probleem? “Vanuit Wallonië plukt de corrupte PS Vlaanderen bovendien kaal”, dat mocht natuurlijk niet ontbreken. Zoals ook: “De omvolking is een feit geworden” en een uithaal naar de rechters. Om dan te besluiten: “De Vlaamse jeugd is echter vastbesloten haar toekomst op te eisen. We zijn ons vertrouwen in de machthebbers verloren. Het is tijd voor een nationalistische wind en verandering van het regime. Vlaamse onafhankelijkheid is het enige antwoord op het falende, Belgische status quo. Tijd om onze toekomst in eigen handen te nemen.”

Dat bij de verkiezingen in 2019 zelfs bij de Vlaams Belang-kiezers maar 8,2 % belang hecht aan de staatshervorming is een feit dat NSV! negeert. Het dichtst in de buurt van de wensdroom van de NSV! komt een peiling vorige week van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS met 40,2 % die “op termijn” Vlaanderen onafhankelijk wil maken, terwijl 50,5 % tegenstander is. Liefst 34,6 % is radicaal tegenstander van een Vlaamse staat en slechts 22,9 % is radicaal voorstander (= minder dan de helft van de kiezers van Vlaams Belang én N-VA in de jongste kiespeiling van diezelfde media). Maar volgens experten is deze peiling over de staatshervorming om meerdere redenen niet wetenschappelijk. Door de manier waarop de respondenten moesten antwoorden en hoe dat achteraf geïnterpreteerd werd, en door de vraagstelling.

De vorige NSV!-betoging in Antwerpen (2017, foto © AFF).

Heel anders klinkt het bij de tegenbetogers (zie de affiche helemaal bovenaan © RV) . Na gewezen te hebben op het geweld dat regelmatig uitgaat van NSV!’ers en hun sympathisanten roepen ze op: “In Antwerpen willen we met een betoging een stem geven aan al wie ingaat tegen de dreiging van extreemrechts. NSV beweert dat ‘de Vlaamse jeugd’ aan hun kant staat, met een grotere tegenbetoging halen we dat argument onderuit. Tegenover de haat van extreemrechts plaatsen we een krachtige boodschap van solidariteit. Daarmee gaan we ook in tegen de voedingsbodem van het Vlaams Belang: een maatschappij waar steeds meer mensen uit de boot vallen en we bang worden gemaakt van elkaar.” Het parcours van de betoging – met vertrek om 19 uur op de Dageraadplaats in Antwerpen – garandeert dat er geen confrontatie is met de NSV!-betogers.

Die NSV!-betogers krijgen alvast vanuit Nederland versterking van Geuzenbond, een groep die zoals NSV! een plaats wil verwerven aan de universiteiten en tussendoor gevechtstrainingen organiseert zoals Schild & Vrienden. Achter de banier van de Geuzenbond schuilen overigens leden van de nog extremistischer Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV). Hun kopstuk Daan Meershoek was eerder al op de NSV-meeting in Leuven op 21 april 2023 met Martin Sellner. Voorpost komt naar gewoonte ook naar de NSV!-betoging. Project Thule was op de laatste NSV!-betoging in Leuven. Dit jaar hoogstwaarschijnlijk ook in Antwerpen. Op de August Bormsherdenking zondag 14 april 2024 in Merksem (Antwerpen) waren Tomas Boutens & Co alvast aanwezig. Naast Filip Dewinter en Michel Cardon, politiek secretaris van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Tom Van Grieken, NSV-praeses in 2009-2011. Toen ze het nog niet nodig hadden een uitroepteken achter hun letterwoord te plaatsen (foto ©  AFF).