Het is van 2019 in Leuven geleden, maar gisteren, donderdag 25 april 2024, kwamen de leden en sympathisanten van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) nog eens op straat. Nu in Antwerpen. Zoals dat hoort was er vooraf een tegenbetoging. Die verzamelde om 19 uur aan de Dageraadplaats in Antwerpen en bracht 500 mensen op de been. Veel jongeren, en ook vakbondsmilitanten naast anderen. Dubbel zoveel volk als bij de NSV!-betoging, zo zou blijken. De NSV! zou haar betoging om 20 uur starten, maar het werd 20u30 vooraleer de benen in beweging werden gezet (foto hierboven © AFF). Vooraf werd moed ingedronken in vooral café ’t Waagstuk aan de Stadswaag. Café De Leeuw van Vlaanderen was (weer eens) gesloten.

Een NSV!-betoging kan niet door de straten van een stad stappen zonder dat de betogers worden voorafgegaan door het dreigend geluid van landstrommels (foto © AFF).
Er zal meer beeldmateriaal gepubliceerd worden dan de betoging eigenlijk voorstelde. Met oud-gedienden als Bart Vanpachtenbeke, Nick Van Mieghem, Jonas Naeyaert en Rob Verreycken was er weinig ‘nieuw onder het wolkendek’. Relatief nieuw is Robin Gouwy, voormalig KVHV-praeses in Gent, oud-lid van Schild & Vrienden, redactiechef van het met het Vlaams Belang verbonden V-Nieuws, die vanuit Aalst naar Antwerpen afzakte (foto © AFF).
NSV!-vlaggen uit alle universiteitssteden. Luc Vermeulen (Voorpost, rechtsonder op de foto) houdt een oogje in het zeil (foto © AFF).
Een neutrale waarnemer telde 200 betogers. Grosso modo waren de helft jongeren en de andere helft 50+. Er waren delegaties uit Nederland (Voorpost Nederland, en de Geuzenbond), uit Bretagne (An-Tour-Tan) en Oostenrijk (een oudere heer lid van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) die zich voorstelde aan een aantal Vlaams Belang-lijsttrekkers bij de districtsraadsverkiezingen in Antwerpen, en blij was als een kind met de Vlaamse Leeuwvlag die hij in zijn handen gestopt kreeg). Vlaams Belang-politici als Bart Claes tooiden zich met hun oude NSV!-pet en -lint. Vlaams Belang-parlementslid Hans Verreyt verleende assistentie voor een podiumpje en de geluidsinstallatie, zoals hij dat ook doet voor het Vlaams Belang (foto © AFF).
De korte betoging eindigde aan de Ossenmarkt. De nacht was intussen gevallen. In de duisternis voelen de NSV!’ers zich meer in hun sas (foto © AFF).
De eerste spre(e)k(st)er, Mercina Claesen die de public relations van NSV! voor haar rekening neemt, vroeg zich af, verwijzend naar transgenders, wat het nog betekent om vrouw te zijn. Volgens haar kunnen vrouwen zich enkel veilig voelen in een onafhankelijk Vlaanderen waar er geen plaats is voor de “linkse open grenzen-politiek” (foto © AFF).
De tweede spreker, nationaal vicepraeses Brent Van de Winckel, hekelde de jaarlijkse transfer van “twaalf miljard euro” naar Wallonië “waarmee François kan gaan petanque spelen en Fatima zeven kinderen kan krijgen” (sic). Volgens hem waren ze met 300, en had een politieman hem toevertrouwd dat ze voor het eerst met meer dan “de linksen” waren. #fakenews Volgens hem is confederalisme geen oplossing, enkel de Vlaamse onafhankelijkheid is een oplossing (foto © AFF).
De derde spreker, nationaal praeses oftewel ‘senior seniorum‘ Gaëtan Claeys, haalde er een citaat bij van de linkse auteur en theaterman Bertold Brecht: “Als de regering ontevreden is over het volk, waarom kiest ze dan geen nieuw volk?”. Volgens de spreker wordt Vlaanderen geterroriseerd en gekoloniseerd, en is de NSV!-betoging de start van de bevrijding van Vlaanderen, en van Europa. Tot slot werd achtereenvolgens de eerste strofe gezongen van het Nederlandse Wilhelmus, van de Vlaamse Leeuw, van Die Stem van Suid-Afrika (het volkslied van Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime, sinds de afschaffing van de apartheid in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft men in Zuid-Afrika een ander volkslied), en van het NSV!-clublied. Als het over apartheid gaat, zijn er nochtans betere liederen (foto © AFF).

De politie-in-burger was met veel volk aanwezig, en samen met de Voorpost-ordedienst hield ze in het oog of er vanuit de hogere verdiepingen in de straten die men doorkruiste geen projectielen naar beneden werden gegooid. Wij hebben niets gezien, maar op een zeker moment hoorden wij weer massaal roepen: “Linkse ratten, rol uw matten!”. Toch weer boze buurtbewoners?

Naschrift: Reactie van Gerry Van de Moortel hieronder.