Toen Dries Van Langenhove een account aanmaakte op Telegram waren de eerste twee die hij wilde volgen op Telegram: Martin Sellner, de informele leider van de identitaire jongerengroepen in Europa à la Schild & Vrienden, en Thaïs d’Escufon, starlet bij Génération Identitaire. Op 3 maart 2021 heeft de Franse regering Genération Identitaire ontbonden nadat de organisatie zich in de plaats van de politie begon op te stellen. Thaïs d’Escufon, toen woordvoerster van Génération Identitaire, profileert zich intussen als ‘influencer’ en komt aanstaande woensdag 20 april 2022 een lezing geven bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) in Leuven.

Anne-Thaïs du Tertre – dat is haar werkelijke naam, ‘Thaïs d’Escufon’ is haar artiestennaam – is op 28 augustus 1999 in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk, geboren en bijgevolg 22 jaar oud. Ze groeide op in een katholieke en nationalistische familie. Vader is adviseur in ‘fiscale optimalisatie’; moeder draagt de zorg voor de tien kinderen. Thaïs d’Escufon is eerst een tijdje lid van Action Française, een van de oudste extreemrechtse Franse groepen. Nationalistisch én koningsgezind van inborst. In januari 2018 sluit ze zich aan bij Génération Identitaire. In oktober 2018 bezet Génération Identitaire de lokalen van S.O.S. Méditeranée, een organisatie die zich bekommert om de vluchtelingen die met schamele bootjes Europa proberen te bereiken. Woordvoerster Anaïs Lignier krijgt hierna problemen met politie en justitie. Génération Identitaire schuift dan maar een nieuwe woordvoerster naar voren: Thaïs d’Escufon. Nadat Génération Identitaire in januari 2021 beweert de grensovergang in het Frans-Spaans gebergte te controleren op migranten die illegaal Frankrijk zouden binnenkomen, wordt vanuit de Franse samenleving andermaal gevraagd Génération Identitaire te verbieden. In maart is het zover.

Waar Génération Identitaire over een café en/of sportzaal beschikt, zoals in Lyon, wordt de zaak intussen onder een andere naam verdergezet. Thaïs d’Escufon richt in april ASLA op, een vereniging die klokkenluiders ondersteunt die in Frankrijk vervolgd worden door justitie. De meeste berichten op de website van ASLA gaan over militanten van Génération Identitaire die voor justitie moeten verschijnen. Onder hen Thaïs d’Escufon zelf die in juni 2021 voor de correctionele rechtbank in Toulouse moet verschijnen voor “openbare provocatie tot rassenhaat en openbare beledigingen” bij de actie in de Pyreneeën. In september 2021 wordt Thaïs d’Escufon hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden met uitstel en een boete van 3.000 euro. Thaïs d’Escufon kondigt aan hiertegen in beroep te gaan. In december 2021 haalt Thaïs d’Escufon de media met een klacht die ze neerlegt voor (poging tot) aanranding, seksuele intimidatie en inbraak door een man van Tunesische afkomst. In januari 2022 geraakt bekend dat Thaïs d’Escufon samen met andere extreemrechtse militanten zou acteren in een film over de Middeleeuwen, maar het filmproject wordt een maand later al afgeblazen. Bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen steunt Thaïs d’Escufon actief de campagne van Éric Zemmour (foto helemaal bovenaan: Thaïs d’Escufon op een meeting van Éric Zemmour © Instagram).  

Wat is dat toch met dat gepronk met wapens bij identitaire jongerengroepen zoals Schild & Vrienden (foto’s links) en andere? Op de foto rechts toont Thaïs d’Escufon één van de vier vuurwapens waarmee ze in Zwitserland heeft leren schieten. Instructeur is Baptiste Marchais: katholieke fundamentalist, bewonderaar van maarschalk Pétain die collaboreerde met de nazi’s, en aanhanger van de omvolkingstheorie (foto’s © RV en Telegram).

In een interview met ’t Pallieterke van 14 april 2022 verdedigt Thaïs d’Escufon nog altijd vurig Éric Zemmour: “De kandidaatstelling van Éric Zemmour was gewoon dringend nodig. We zaten al een tijdje in een impasse bij de Franse patriotten die verdeeld waren tussen het Rassemblement National van Marine Le Pen en Les Républicains van vroeger François Fillon en nu Valérie Pécresse. (…) Hij (Zemmour, AS) heeft op zijn eentje nieuwe politieke en ideologische lijnen uitgelegd. Het identitaire is nu ook een thema in de Franse politiek. Hij durft onverbloemd te spreken over de omvolking, de massamigratie, islamisering, onveiligheid, en hij durft ook oplossingen naar voren te brengen zoals remigratie of het recht op zelfverdediging. Dat zijn allemaal zaken die beetje bij beetje losgelaten zijn geweest door Marine Le Pen (…) Het is jammer om te zien dat Le Pen zich zo vasthoudt aan haar postje als partijvoorzitter, terwijl ze niet denkt aan wat het beste is voor Frankrijk. Je moet alle patriotten verbinden, ze had beter Zemmour gesteund.” De Fransen hebben wel een ander idee dan Thaïs d’Escufon over “wat het beste is voor Frankrijk”: slechts 7 % stemde voor Éric Zemmour tegen 23,2 % voor Marine Le Pen – maar dat komt niet aan bod in het interview in ’t Pallieterke. In Toulouse, de thuisbasis van Thaïs d’Escufon, haalt Jean-Luc Mélenchon 37,0 % van de stemmen, Marine Le Pen slechts 9,6 % en Éric Zemmour met 6,4 % nog minder.

Thaïs d’Escufon klaagt dat ze verbannen is van Twitter en Facebook, op Instagram regelmatig geschorst wordt en YouTube soms video’s offline zet omdat ze zouden aanzetten tot haat. ’t Pallieterke vraagt of ze “veel van die linkse haat in het echte leven voelt”? Thaïs d’Escufon: “Als ik op straat wordt herkend, is 90 procent van de mensen positief. Het zijn vooral jongeren. Zij steunen me en moedigen me aan. Dat geeft wel veel hoop. De jongeren zijn duidelijk veel rechtser geworden in Frankrijk. Onze ideeën zijn wat subversief, wat rebels, en dat is aantrekkelijk voor jonge mensen. Soms krijg ik wel bedreigingen vanop links, maar dat is eerder zeldzaam.” Ook hier spreken de cijfers tegen de winkel van Thaïs d’Escufon. De radicaal linkse Jean-Luc Mélenchon haalt met 31 % de meeste stemmen bij de min 25-jarigen, en met 34 % van de stemmen de meeste stemmen bij de 25 tot 34-jarigen. Naargelang welke opiniepeiling staat op de tweede plaats bij de jongeren Emmanuel Macron dan wel Marine Le Pen. Over Éric Zemmour wordt nergens iets gezegd in de mediaberichten over het stemmen naargelang de leeftijd.

Thaïs d’Escufon stelt zich politiek rechts van Marine Le Pen op, is geen onaardige figuur om naar te kijken, en kan zonder verpinken sommige zaken naargelang positiever of negatiever voorstellen dan het is. Dat is het ideale profiel dachten ze bij NSV-Leuven en ze nodigden de Française uit als spreekster. Om volk te trekken werd voor de zekerheid op de affiche toegevoegd dat er na afloop een gratis vat bier is. Dat de lezing en het vat plezier doorgaat op de verjaardag van Adolf Hitler is louter toeval.

Foto © Facebook.