De pers in Vlaanderen is unaniem in het veroordelen van de poging van burgemeester Emir Kir om de National Conservatism-conferentie (foto hierboven © RésistanceS) stil te leggen en te verbieden. Ook de pers die extreemrechts niet gunstig gezind is. Brussel gaat met billen bloot in strijd tegen uiterst rechts kopte De Morgen; ‘Een gigantische owngoal’: hoe burgemeester Emir Kir een omstreden conferentie tot wereldnieuws bombardeerde luidde het bij Knack online. Mia – spreekster op de Winteracademie van de Vlaams Belang Jongeren – Doornaert jammerde in De Standaard: “Het nieuwe fascisme noemt zich antifascisme”. Een slogan die we al oneindig veel keren hebben gelezen bij extreemrechts. Laat ons voor de barones maar toepassen wat de Vlaamse pers aanraadt voor de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node: we zwijgen er best over om er niet meer publiciteit aan te geven.

De enige dissidente stem bij de opiniemakers tot nu toe is Tuly Salumu, auteur van de roman Bintje. In De Morgen schrijft ze dat ze van premier Alexander De Croo meer had verwacht: “Vanop zijn dienstreis naar Marokko tweette hij dat politieke bijeenkomsten bannen ongrondwettelijk en onaanvaardbaar is. Een stevige tik op de vingers voor Kir, dus. Over de ideologie die op NatCon gepromoot, wordt zei de premier dan weer geen woord. Een gevaarlijke stilte, want hebben politici geen morele rol te spelen? Hoe meer vrije baan we geven aan extremistische ideeën, hoe sterker extremisten worden. Kijk maar naar Orbán in Hongarije en Meloni in Italië: hun fascistisch en populistisch gedachtegoed is mainstream geworden. Op een boogscheut van de verkiezingen zitten we er in België slapend naar te kijken.”

En over de NatCon-conferentie: “Mijns inziens versterken dergelijke evenementen uiteindelijk ook altijd de radicalisering van de mensen op straat en weergalmen hun holle leuzen voort op sociale media. Feit is dat de polarisatie tussen rechts en, laten we eerlijk zijn, zieltogend links zich ook voordeed in het interbellum. En dat daaruit de Tweede Wereldoorlog is voortgevloeid. En daaruit dan weer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Niet toevallig werd net die hoeksteen van onze unie op de conferentie aangevallen door Suella Braverman. ‘We kunnen nog zo onze grenzen beschermen tegen migratie en pedofielen’, zei ze. ‘Het mensenrechtenverdrag bindt onze handen en verstikt ons.’ (…) Volgens de wetenschapper Peter Turchin kun je de herinneringen aan een catastrofe niet meer dan drie generaties levend houden. We zijn drie generaties verwijderd van WO II. Daarom is de kans op oorlogen weer groter geworden. Met die kennis in gedachten is het toch onbegrijpelijk dat politici de rode loper voor extreemrechts blijven uitrollen?”

Europarlementslid Tom  Vandendriessche (Vlaams Belang) als spreker op de NatCon-conferentie (foto © Facebook). Zijn misprijzen voor verdedigers van mensenrechten bleek in de Terzake-uitzending van woensdag 17 juni 2024. Op aangeven van Filip Brusselmans verspreidde het Vlaams Belang omstreeks 9u30 ‘s morgens een persmededeling waarin de Liga voor Mensenrechten werd voorgesteld als aanstoker van het verzet tegen de NatCon-conferentie. De Liga belde naar Vlaams Belang-perswoordvoerder Alexander Van Hoecke om dit te ontkennen en een rechtzetting te vragen. Het Vlaams Belang verwijderde hierna het persbericht van haar website, maar in plaats van een rechtzetting te versturen, herhaalde hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst Tom Vandendriessche omstreeks 20u50 ’s avonds in Terzake dat de Liga aanstoker is van het verzet tegen de NatCon-conferentie, en intimidatie en straatgeweld organiseerde, en daarom de subsidiëring van de Liga voor Mensenrechten met “meer dan 200.000 euro” moet afgenomen worden. “Moedwillige desinformatie ondergraaft het recht op vrije meningsuiting en de democratie”, stelt de Liga voor Mensenrechten terecht. 

Al die zogenaamde vrijheidsstrijders op de NatCon-conferentie geven geen krimp om de vrijheid, tenzij om de vrijheid voor zichzelf. Victor Orbán zei woensdag in Brussel: “We staan op de scheiding tussen vrijheid en onderdrukking overal in Europa. Dus dit (de poging om de NatCon-conferentie stil te leggen en te verbieden, A.S.) is een goed voorbeeld dat we voor vrijheid moeten strijden.” Maar wat dan, om maar één voorbeeld te citeren, met Ilaria Salis in Hongarije? Een Italiaanse antifasciste die al meer dan een jaar in onmenswaardige omstandigheden wordt gevangen gehouden nadat ze opgepakt werd in de rand van een jaarlijkse bijeenkomst van neonazi’s, en aan handen en voeten geboeid moet verschijnen voor de rechtbank? De eerste rechtbankzitting voor vermeende feiten op 11 februari 2023 vond plaats op 29 januari 2024, de volgende is gepland op 24 mei 2024. Dát is de ‘vrijheid’ waar Orbán voor strijdt.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni jammerde: “Wie hiervoor (de poging om de NatCon-conferentie stil te leggen en te verbieden, A.S.) verantwoordelijk is, is de culturele erfgenaam van een tijdperk van totalitarisme en vrijheidsberoving.” Is het in Italië dan zoveel beter waar deze week nog de 81-jarige historicus Luciano Canfora voor de rechtbank moest verschijnen voor het politiek bekritiseren van Meloni, onlangs een nieuwe klacht voor smaad aan zijn broek kreeg omdat waarschuwde voor de antirechtsstatelijke en antidemocratische agenda van Meloni, en een auteur een boete van 1.000 euro kreeg omdat hij Giorgia Meloni en Matteo Salvini “klootzakken” noemde? Als alle mensen die de Vivaldi- of de Vlaams regeringsleden “klootzakken” noemen een boete van 1.000 euro zouden krijgen, zou het gat in de staatsbegroting meteen gevuld zijn.

Uiteraard dook ook Filip Dewinter op de NatCon-conferentie op. Hij heeft een fijne neus om aan te voelen als er een rel op komst is en hij zich manhaftig en verontwaardigd kan tonen tussen politieagenten die de vrije meningsuiting inperken. Maar is Dewinter daarvoor goedgeplaatst? Deze week bleek nog dat zijn goede vriend en spion voor de Chinezen Changchun Shao een ongeziene cyberaanval op de Belgische overheidsdiensten losliet op 4 mei 2021, in coronatijd toen vooral digitaal vergaderd werd, om te verhinderen dat Qelbinur Sidiq bij de Belgische parlementsleden zou kunnen getuigen over de kampen voor Oeigoeren. Meteen werd ook een stemming over een resolutie naar aanleiding van die zaak uitgesteld. Die grootste cyberaanval op de Belgische overheidsdiensten ooit is nog wat anders dan een conferentie in een zaaltje in het Brusselse stil te leggen. Volgende week en de week nadien zijn er in Hongarije en Roemenië trouwens nog dergelijke conferenties waar er ongehinderd free speech is. In Hongarije wel niet voor Ilaria Salis en nog vele anderen, incluis buitenlandse journalisten die CPAC-bijeenkomst willen observeren.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken profiteerde van de NatCon-conferentie voor een ontmoeting met zijn “goede vriend” voormalige Poolse premier Mateusz Morawiecki, als premier in Polen intussen opgevolgd door de meer Europagezinde Donald Tusk (foto © Facebook).

Naschrift: De reactie van de Belgische Antifascistische Coördinatie vind je hier.