De volgende twee weken zijn het drukke dagen voor extreemrechtse conservatieven. Aanstaande dinsdag 16 en woensdag 17 april 2024 komen ze in Brussel bijeen voor “het behoud van de natiestaten in Europa”. Als sprekers voor de National Conservatism-conferentie worden onder andere aangekondigd: de Hongaarse minister-president Victor Orbán, Nigel Farage die de Britten in de Brexit-miserie stortte, en Vlaams Belang-Europarlementslid en hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst Tom Vandendriessche. Donderdag 25 en vrijdag 26 april 2024 wordt in Boedapest (Hongarije) andermaal een Conservative Political Action Conference (CPAC) gehouden, met deze keer als sprekers naast gastheer Victor Orbán onder andere Geert Wilders, de voorzitter van het Spaanse extreemrechtse Vox, Santiago Abascal, en Tom Van Grieken. Zaterdag 27 en zondag 28 april 2024 volgt in Boekarest (Roemenië) nog een Make Europe Great Again-conferentie met als sprekers uitgenodigd door Mihai Eminescuonder onder andere het Poolse PiS-Europarlementslid Ryszard Czarnecki die in 2021 verplicht werd 100.000 euro terug te storten wegens gesjoemel met Europees geld en voorzitter is van de groep parlementsleden die goede relaties betrachten tussen de Europese Unie en Rusland, het Franse Europarlementslid Nicolas Bay, ex-Rassemblement National en nu actief bij de partij Reconquête van Éric Zemmour, en Filip Dewinter.

De Conservative Political Action Conference (CPAC) is de meest prestigieuze van de drie bijeenkomsten. Een initiatief dat sinds 1974 elk jaar conservatieve activisten en politici bijeenbrengt in de Verenigde Staten van Amerika, en sinds 2022 een Europees broertje kreeg. Uiteraard in het Hongarije van Victor Orbán. De eerste CAPC-bijeenkomst in Hongarije bracht meer dan 1.500 mensen, waarvan bijna 200 uit het buitenland, naar de conferentie onder het thema God, Vaderland, Familie. Bij die eerste bijeenkomst kregen de aanwezigen meteen een videoboodschap mee van ex-president Donald Trump. Sprekers ter plaatse waren uiteraard de Hongaarse minister-president Victor Orbán die de ‘omvolking’ hekelde, en onder andere de al genoemde Nigel Farage en Santiago Abascal, naast de voorzitter van de Oostenrijkse extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) Herbert Kickl en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Vorig jaar moest Tom Van Grieken zich beperken tot een videoboodschap, maar was Gerolf Annemans ter plaatse. Dit jaar zal Van Grieken er opnieuw zelf bij zijn en kan hij er onder andere kennismaken met mede-spreker Jack Posobiec (affiche rechts hierboven © CPAC).

Jack Posobiec wordt aangekondigd als redacteur van de Amerikaanse conservatieve politieke nieuws- en analysewebsite Human Events. Zijn boek 4D Warfare: A Doctrine for a New Generation of Politics verscheen bij een uitgeverij waar de blanke supremacist Theodore ‘Vox Day’ Beale de hoofdredacteur van is. In mei 2017 verspreiden Posobiec en de neonazi Andrew ‘Weev’ Auernheimer, met hulp vanuit Rusland, de #MacronLeaks. Meer dan 20.000 e-mails van de Franse president Emmanuel Macron, die twee dagen vóór de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, waarbij Marine Le Pen Macrons tegenkandidaat is, worden vrijgegeven. Rond dezelfde tijd werkt Posobiec voor Rebel News samen met Jeffrey en Edward Clark, broers die actief zijn in online neonazikringen. Posobiec is meerdere keren te gast bij de anti-gouvernementele samenzweringswebsite Infowars. Hij poseert ook lachend met de Amerikaanse neofascistische Proud Boys. De samenzweringstheorieën die hij verspreidt zijn te talrijk om op te sommen. Bekendste is Pizzagate. Posobiec verspreidt ook een deepfake-video waarin hij de Amerikaanse president Joe Biden een militaire dienstplicht laat aankondigen als reactie op een vermeende nationale veiligheidscrisis. Met een variant op het Dewinter-excuus “Het had waar kunnen zijn” zei Posobiec nadien dat het een “precreatie is van wat zou kunnen gebeuren”. Er is geen gebrek aan onderwerpen om te bespreken als Van Grieken en Posobiec samen een koffie gaan drinken.

Ambiance op de CPAC-bijeenkomst (foto, zoals ook de foto’s bovenaan © CPAC).

De CPAC-bijeenkomst heeft een traditie in het weren van journalisten die ze ‘woke’ vinden. Omdat het in 2022 de eerste Europese versie was van een jarenoud Amerikaans evenement en er veel Amerikaanse sprekers waren uitgenodigd, wilden nogal wat Amerikaanse journalisten de eerste CPAC-bijeenkomst in Hongarije bijwonen. Journalisten van Amerikaanse mediakanalen werden evenwel de toegang geweigerd, waaronder gerenommeerde media als Rolling Stone, The New Yorker en Associated Press. Gezien de jongste verkiezingsuitslag en de regeringsvorming in Nederland willen veel Nederlandse media dit jaar de CPAC-bijeenkomst in Hongarije met Geert Wilders als spreker volgen, maar journalisten van de Volkskrant, De Groene en andere Nederlandse media worden er niet toegelaten. Zelfs de brave VRT wordt geweerd omdat de CPAC-bijeenkomst een “no-woke zone” is. Zowel Geert Wilders als Tom Van Grieken zeggen dat de inrichters bepalen wie er welkom is en wie niet. “Die beslissing ligt volledig bij hen, daar hebben wij niets mee te maken”, luidt het. Het klinkt en is hypocriet. Zelf verhinderen beiden dat Antifascista Siempre hun tweets kan lezen. Nochtans hebben wij nooit rechtstreeks gereageerd op hun tweets. Van ‘belaging’ of zo via Twitter of X is geen sprake.

Zowel Van Grieken als Wilders zeggen er niets aan te kunnen doen dat de CPAC-inrichters journalisten niet toelaten, maar intussen verhinderen ze zelf dat wij hun tweets kunnen lezen. En Van Grieken dan maar in zijn verkiezingsprogramma zeggen: “Ook wie woke is, moet zich in alle vrijheid kunnen uitdrukken, maar zonder anderen te censureren.” (foto’s © AFF).