Toen Dries Van Langenhove een account aanmaakte op Telegram waren de eerste twee Telegram’ers waarvan hij de berichten volgde: Martin Sellner, de informele leider van de identitaire jongerengroepen in Europa à la Schild & Vrienden (foto hierboven © Rumble), en Thaïs d’Escufon, woordvoerster van Génération Identitaire. Op 3 maart 2021 heeft de Franse regering Génération Identitaire ontbonden omdat de organisatie zich in de plaats van de politie begon te stellen. Het belette niet dat Thaïs d’Escufon een jaar later, op 20 april 2022, aan de KU Leuven een lezing mocht geven bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Dezelfde extreemrechtse studentenclub nodigde Martin Sellner uit voor een lezing op 19 april 2023, opnieuw in de Leuvense universiteitslokalen. De KU Leuven verzette zich tegen het misbruik van haar lokalen, maar had volgens de rechtbank slechte argumenten gebruikt waardoor de lezing aan de KU Leuven toch kon doorgaan. Achteraf maakten Martin Sellner en twee Schild & Vrienden’ers tevreden het White Power-handgebaar.

Recent haalde Martin Sellner de internationale pers na onthullingen van Correctiv over een vergadering in een villa in Potsdam (Duitsland) waar Martin Sellner aan kaderleden van Alternative für Deutschland (AfD), mensen aan de rechtse buitenrand van de Duitse christendemocraten en anderen een plan voorlegde om liefst 2.000.000 mensen te deporteren uit Duitsland: asielzoekers, vreemdelingen met nochtans het recht om in Duitsland te verblijven, en ‘niet-geassimileerde burgers’, zelfs als ze de Duitse nationaliteit hebben. Het lokte half januari massaal protest uit. Protest dat wekenlang aanhoudt. Eerder haalde Martin Sellner ook al de internationale pers toen bleek dat hij voor zijn identitaire beweging een gift van 1.500 euro kreeg van Brenton Tarrant, de man die in Christchurch (Nieuw-Zeeland) op 15 maart 2019 in twee moskeeën samen eenenvijftig moslims neerschoot en een veertigtal gewonden maakte. Tussen Tarrant en Sellner zijn zeven e-mails over en weer gegaan, waarbij Sellner uiteindelijk Tarrant uitnodigt om samen een koffie te gaan drinken in Wenen. Na het bekend worden van de banden tussen Tarrant en Sellner kreeg Sellner in maart 2019 een inreisverbod voor de Verenigde Staten van Amerika. In juni 2019 volgde, om een andere reden, een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk.

Vorige week werd Martin Sellner door de politie teruggestuurd toen hij in Zwitserland bleek te zijn. Sellner wilde zaterdagavond 16 maart 2024 in Tegerfelden, in het kanton Aargau, bij de extreemrechtse identitaire organisatie Junge Tat een lezing geven over ‘etnische keuze en remigratie’. Een woordvoerster van de politie van Aargau verklaarde dat het terugsturen niet alleen wegens de te verwachten tegenbetogers gebeurde, maar ook omdat je “met behulp van open source-onderzoek een verband kan vinden tussen deze persoon (Martin Sellner, A.S.) en gewelddadige rechtse terroristen”. Bovendien had de verhuurder van de zaal waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, de huurovereenkomst ingetrokken nadat de hij begreep wie er allemaal naar zijn zaal zou komen. De organisatie die Martin Sellner had uitgenodigd, Junge Tat, onderhoudt goede contacten met Schild & Vrienden. Op 27 november 2021 voerde Junge Tat in Kortrijk samen met Schild & Vrienden een actie voor het controleren van de landsgrenzen. Bij een betoging in Wenen pro remigratie op 29 juli 2023 gaf Junge Tat-kopstuk Manuel Corchia een toespraak in een Schild & Vrienden-truitje.

Martin Sellner bij de remigratie-betoging die hij in juli vorig jaar in Wenen inrichtte (foto © cc. Flickr/Martin Sellner).

Voorbije dinsdag 19 maart 2024 geraakte bekend dat Martin Sellner drie jaar lang niet meer Duitsland binnen mag. Martin Sellner maakte het zelf bekend op X… want daar is hij welkom nu Elon Musk het voormalige Twitter heeft overgenomen. Vier jaar geleden werden Martin Sellner en anderen omwille van hun blanke suprematie-uitspraken door de toenmalige eigenaars verbannen van Twitter. In ons land werden toen Schild & Vrienden en Voorpost van Twitter gegooid.

Bij een recent interview werd Elon Musk antisemitische en racistische memes op X getoond, en gevraagd waarom die niet worden verwijderd. Elon Musk: “Dus, Don (voormalig CNN-journalist Don Lemon, A.S.), jij houdt van censuur? Moderatie is een propagandawoord voor censuur.” Don Lemon even later: “Weet u wat de term woke echt betekent? Het betekende oorspronkelijk gewoon je bewust zijn van ongelijkheden in de samenleving, de feiten en de geschiedenis kennen.” Elon Musk: “Je bewust zijn van onrechtvaardigheden is natuurlijk prima, maar van alles een rassenkwestie maken, of gender of wat dan ook, verdeelt ons en schaadt de maatschappij.” X had een samenwerking opgezet met Don Lemon, maar na diens kritisch interview met Elon Musk heeft X de samenwerking opgezegd. Wat toch ook een vorm van censuur is.

de Volkskrant titelde deze week Grens op slot voor Oostenrijkse rechts-extremist Martin Sellner die graag over de grens pleit tegen open grenzen. Helaas is het enkel de fysieke grens, niet de digitale. Integendeel, met Elon Musk mag de vuilspuiterij weer onbegrensd. De op één na rijkste man ter wereld die zijn normen en waarden kan laten gelden, spijts de tegengestelde normen en waarden van democratisch verkozen regeringen.

Eerder deze maand trok Elon Musk partij voor Dries Van Langenhove nadat alt right-activiste Eva Vlaardingerbroek op X een foute voorstelling gaf van de veroordeling van Dries Van Langenhove. Vlaardingenbroek schreef dat Van Langenhove veroordeeld is tot een jaar gevangenisstraf “omdat er zogenaamd ‘racistische memes’ werden gedeeld in een privégroepschat waar hij deel van uitmaakte”. Maar de rechtbank heeft (a) duidelijk uitgelegd dat de gebruikte ‘humor’ bij S&V “doelbewust en systematisch (werd) ingezet om racisme toegankelijk en luchtig te maken”, en (b) dat Van Langenhove niet zomaar een lid was, maar de ‘eindbaas’ was. Hij bestelde memes, gaf commentaar op memes, en de opdracht om kwalijke memes te verwijderen toen de Pano-reportage ze in de openbaarheid zou brengen en gerechtelijke vervolging dreigde. Het was echt niet zo onschuldig als Vlaardingerbroek het voorstelt. Bij Elon Musk (177,7 miljoen volgers op X) en Joe Rogan (16 miljoen volgers van zijn podcast) gaat de versie-Vlaardingerbroek er echter in als zoete koek.

Martin Sellner in november vorig jaar in Schild & Vrienden-T-shirt, in het Weerbaar-centrum van Dries Van Langenhove in Opwijk (foto’s © Telegram).