Zaterdag 27 november 2021 doken aan de historische Broeltorens in Kortrijk, overblijfselen van de middeleeuwse stadswallen rond de oude stad Kortrijk, enkele activisten op die twee spandoeken ontrolden: “Controleer de grenzen, niet het volk” en “Heimatschutz statt Mundschutz”, wat zoveel betekent als “Bescherming van het vaderland in plaats van mondmaskerplicht”. Tijdens de tien minuten durende actie werd ook gezwaaid met Bengaals vuurwerk. Woensdag 1 december 2021 werd op de sociale mediakanalen van Schild & Vrienden en van het Zwitserse Junge Tat een 1’15” durende flitsende video over de actie gepost (hierboven een screenshot). Schild & Vrienden in actie met Zwitsers? Wie zijn de nieuwe vrienden van Schild & Vrienden?

De video toont dat Schild & Vrienden en Junge Tat veel met elkaar gemeen hebben, en wie zich de video’s herinnert van het intussen in Frankrijk verboden Génération Identitaire zal ook daarmee gelijkenissen vinden. Ze hebben alle drie een voorliefde voor fysieke paraatheid en houden daarvoor trainingen, met nadruk op boksen. Génération Identitaire maakte naam en faam met bezetting van gebouwen en daarbij reuzegrote spandoeken ontrollen. Junge Tat haalde ook reuzegrote spandoeken boven. Schild & Vrienden onderscheidde zich op dat vlak eerder in negatieve zin met het op 3 maart 2018 verscheuren van een spandoek voor een humaner vluchtelingenbeleid aan het Gravensteen in Gent, en het op 1 mei 2018 stelen van een vakbondsvlag aan het ABVV-gebouw in Gent.

Vakbondsvlag die later door een gemaskerde groep verbrand werd, niet zonder daar een filmpje over te maken dat verspreid werd via de sociale media. Dat gemaskerd zijn vinden we ook terug bij Junge Tat waarvan leden vaak poseren het hele gezicht gemaskerd met een groene bivakmuts waarop een witte Tyr-rune (zie een volgende illustratie). De Tyr-rune werd gebruikt door de Hitlerjugend en de Sturmabteilung (SA, de knokploeg van Adolf Hitlers partij NSDAP), en symboliseert actie en oorlog. Een andere overeenkomst tussen Schild & Vrienden, Junge Tat en Génération Identitaire, naast het inhoudelijke, zijn de video’s die van acties gemaakt worden en internationaal verspreid worden.

Actie in Kortrijk van Schild & Vrienden en Junge Tat, 27 november 2021 (foto © Telegram).

Junge Tat is vorig jaar opgericht als voortzetting van Eisenjugend Schweiz (“IJzeren Jeugd Zwitserland”) die een homogeen wit Europa wil, en Nationalistische Jugend Schweiz (“Nationalistische Jeugd Zwitserland”) die een neonazistische organisatie is. Na huiszoekingen en in beslagname van meerdere wapens bij beide groepen werd Junge Tat opgericht. Het gemaskerd met een bivakmuts rondlopen, hebben ze bij Junge Tat overgehouden van de activiteiten bij Eisenjugend Schweiz en Nationalistische Jugend Schweiz. Junge Tat zegt dat het onderdeel is van Nationalen Aktionsfront (NAF) dat “onvoorwaardelijk strijdt tegen alle vormen van buitenlandse infiltratie”.

In een filmpje presenteert Junge Tat zich als “jonge mensen die dromen van aloude waarden en deugden, en die leven volgens deze tijdloze principes”. Om bij Junge Tat aan te sluiten moet je “een gedisciplineerde geest” hebben, maar ook de nodige vechtlust. “Wij waren de jeugd die opstaat, uitgaat, zijn vuist opheft. Zelfs als ze ons groen en blauw slaan.” Op 9 november 2020 postte Junge Tat een eerste filmpje op Telegram. Het filmpje toont jonge mannen die gevechtssporten beoefenen, gewichtheffen, boeken lezen van oud en nieuw extreemrechts, trainen in paramilitaire overlevingstechnieken en wandelen door bergen en bossen. In het filmpje ontvouwen de jonge mannen tot slot een spandoek met de naam van hun groep en steken ze vuurwerk af.

Na een eerste filmpje van Junge Tat volgde een tweede op 28 november, een derde op 30 november en een vierde op 12 december 2020. De filmpjes verheerlijken de ‘voorouders’, geven een mystieke kijk op de natuur, en demoniseren de publieke media. Een vijfde filmpje zou op 19 januari 2021 online gaan, maar er gebeurde niets. Twee dagen later meldde de Neue Zürcher Zeitung dat in het Zwitserse kanton Zürich vijf mannen waren aangehouden, en in het kanton Luzern nog één. Ze werden beschuldigd van aanzetten tot haat en discriminatie. De zes, tussen 18 en 20 jaar oud, zouden de feiten toegegeven hebben waarvan ze beschuldigd werden, en werden op 22 januari 2021 voorlopig vrijgelaten. Ze zouden een online evenement van de Joodse Liberale Gemeenschap van Zürich verstoord hebben met het vertonen van antisemitische en pornografische beelden.

Commentaar van Junge Tat bij deze foto: “Midden in Zürich, omringd door aloude cultuur en een snel veranderende tijdgeest, waren onze activisten zeer actief!” (foto © Telegram).

Zelfklevers, T-shirts en Junge Tat-bivakmutsen worden verkocht via een Duitse online winkel die ook nationaalsocialistische literatuur en aanverwante artikelen aanbiedt. Het kantoor van de online winkel is gevestigd in een voormalig café annex muziekzaal in de Duitse deelstaat Thüringen, eigendom van de Duitse neonazi Tommy Frenck. In 2017 organiseerde Frenck een ‘Rock Tegen Buitenlandse Immigratie’-festival dat met 6.000 bezoekers het grootste neonazistische muziekevenement dat jaar in Duitsland was. Junge Tat heeft nog een link met neonazistisch Duitsland door haar contacten met Junge Revolution. In de zomer van 2020 maakten ze samen een flinke wandeling in de Zwitserse bergen en beoefenden ze er samen gevechtsporten.

Eén van de leiders van Junge Tat zou Manuel Corchia zijn die de twee organisaties leidde waaruit Junge Tat is voortgekomen. Hij werd aan de Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK) buitengezet omdat hij er extreemrechtse ideeën verspreidde. Bij een huiszoeking vond de politie meerdere vuurwapens. Tweeduizend studenten tekenden een petitie ten gunste van het uit de universiteit verwijderen van Corchia.

Verbaast het nu nog dat Schild & Vrienden in Kortrijk samen met het Zwitserse Junge Tat actie voerde? Dat de actie in Kortrijk plaatsvond, heeft allicht te maken met dat ‘Son of Dietsland’, die dik bevriend is met Dries Van Langenhove, in Kortrijk woont. Over de ware identiteit van ‘Son of Dietsland’ verschillen de meningen, maar hij is alleszins een wapenfreak.

Manuel Corchia zoals hij zich toonde in een promotiefilmpje voor Eisenjugend Schweiz, en campagnemateriaal om het buitenzetten van Corchia aan de Zürcher Hochschule der Künste te ondersteunen (foto’s © RV).