In de zaak rond Schild & Vrienden, die normaal op 12 september 2023 behandeld wordt door de correctionele rechtbank in Gent, trekt de verdediging van hoofdverdachte Dries Van Langenhove de onpartijdigheid van de rechtbankvoorzitter in twijfel. De advocaat van Van Langenhove, Hans Rieder die bekend staat als zeurder over procedures, probeerde eerder al zonder succes rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe te wraken in de rechtszaak tegen de plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Hans Rieder verwijst naar die zaak en andere aanvaringen met de rechter zoals tijdens het dioxineproces. Als het conflict leidt tot een nieuw wrakingsverzoek, zou de zaak rond Schild & Vrienden opnieuw uitgesteld kunnen worden. Vraag is natuurlijk of er nog een rechter in Gent overblijft waarmee Hans Rieder niet in de clinch heeft gelegen.

Intussen starten de vrienden van Jihad Van Puymbroeck met een petitie. Jihad Van Puymbroeck kreeg een massa negatieve en racistische commentaren over zich heen toen ze in 2018 aankondigde dat ze aan de slag ging al social mediamedewerker bij de VRT (waar ze intussen niet meer werkt, A.S.). Het trollenleger van Dries Van Langenhove haalde jarenoude kritische uitlatingen over de N-VA van Van Puymbroeck op Twitter uit de vergeetput, en vulde dat aan met kwaadwillige memes over Jihad Van Puymbroeck. De reputatie van Van Puymbroeck werd in twaalf uur tijd aan flarden geschoten. Van Puymbroeck stelde zich hiervoor burgerlijke partij, verwijzend naar een document bovengehaald tijdens het onderzoek naar Schild & Vrienden waaruit het planmatige van de aanval bleek. Maar de raadkamer besliste om Van Langenhove niet door te verwijzen voor de beschuldigingen van Van Puymbroeck omdat die kwestie gebeurde tijdens Van Langenhoves parlementaire onschendbaarheid. Van Puymbroeck moest hiervoor 8.100 euro gerechtskosten, waarvan 1.800 euro aan Dries Van Langenhove, terugbetalen. Met een crowdfundingactie werd dat bedrag echter vlug ingezameld. De raadkamer gaf als suggestie mee om zich aan te sluiten bij de algemene klacht wegens racisme, wat Jihad Van Puymbroeck dan ook deed.

Dries Van Langenhove klaar voor de strijd, maar misschien toch nog uitstellen? En één van de hatelijke memes (foto’s © Facebook).

Met een nieuwe actie roepen Hand in Hand tegen racisme en een aantal partners, zoals KifKif en Ella, op tot solidariteit met de doelwitten van extreemrechts via een petitie én wijzen ze tegelijk op het gewelddadig karakter van extreemrechts met zowel online- als offlinegeweld. Volgens de initiatiefnemers zal de rechtszaak tegen Schild & Vrienden “moeten aantonen of onze rechtsstaat de juridische instrumenten in huis heeft om dit soort dreigingen in te dijken, of op zijn minst te veroordelen”.

Dries Van Langenhove en drie andere leden van Schild & Vrienden moeten zich verantwoorden voor “aangezet te hebben tot discriminatie, segregatie, haat of geweld”; Van Langenhove en vijf andere leden van Schild & Vrienden moeten zich verantwoorden voor “denkbeelden te hebben verspreid die zijn gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat”; Van Langenhove en zes andere leden van Schild & Vrienden moeten zich verantwoorden voor het behoren tot “een groep of een vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie verkondigt”; Van Langenhove en vijf andere leden van Schild & Vrienden moeten zich verantwoorden voor negationisme (het minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de Holocaust); en Van Langenhove moet zich ook nog verantwoorden voor een verboden wapen (pepperspray, A.S.) “via het internet te hebben verkocht of te koop aangeboden”. Het Openbaar Ministerie heeft goed nagedacht over wie zich voor wat moet verantwoorden. Dries Van Langenhove moet zich verantwoorden voor vijf mogelijke wetsovertredingen; de voorzitter van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas en een tweede man voor vier; drie Schild & Vriend’ers voor drie en één Schild & Vriend’er voor twee mogelijke wetsovertredingen. We herhalen het: er is goed over nagedacht.

“Maar Justitie kan nooit de enige oplossing zijn voor politieke malaise”, stellen de initiatiefnemers van de petitie. “De laatste jaren is, gelijklopend met hun electorale groei, onze omgang met extreemrechts in snel tempo veranderd. De geschiedenis kan zich herhalen, maar niet op dezelfde manier. Een doorbraak van extreemrechts tegenhouden is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.” Het kan beginnen met een petitie te ondertekenen en te verspreiden, maar er volgen nog acties waarvoor opgeroepen wordt.

Het beperkt zich niet tot online haat. CD&V-voorzitter Sammy Madhi voorbije zaterdag 19 augustus 2023 in De Tijd: “Toen ik nog jongerenvoorzitter was, heb ik een doodsbedreiging gekregen van Dries Van Langenhove. Ik kwam hem tegen in Gent en hij zei: ‘Ik hoop dat jij de eerstvolgende bent die omkomt bij een terreuraanslag.’” (foto © cc. Wikimedia/Anton Vandenbulcke)

En hoe is het intussen gesteld met Schild & Vrienden? Na protest van Dries Van Langenhove eerder dit jaar tegen een voorleesuurtje door een drag queen in Brugge op 12 maart en in Rotterdam op 16 april, en een filmpje op sociale media half mei over een Progress Pride vlag in Brugge die volgens Van Langenhove een “pedofielenvlag” is, waren Dries Van Langenhove einde mei/begin juni gastheer voor een delegatie van het Italiaanse neofascistische Azione Cultura Tradizione (ACT). Op het programma stond een bezoek aan Guldensporenslagstad Kortrijk en een partij kickboksen. Einde juli trok een delegatie van Schild & Vrienden, deze keer zonder Dries Van Langenhove, naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Op 29 juli 2023 werd daar betoogd op initiatief van Martin Sellner en de Oostenrijkse identitairen. Martin Sellner is naast kopstuk van de Oostenrijkse identitairen informeel ook de leider van de identitairen in Europa. Op de spandoek die vooraan gedragen werd in Wenen, stond “Für remigration” en een vliegtuig om duidelijk te maken dat de migranten terug naar hun land van oorsprong moeten. Op T-shirts werd duidelijk gemaakt dat het land uitzetten ook met autobussen kan.

“De afgelopen decennia hebben nationalistische activisten uit heel Europa onze volkeren wakkergeschud over de gevaren van de massamigratie. Onze kritiek op de globalistische multiculturele wensdroom is mede dankzij ons activisme mainstream geworden. Nu gaan we naar de volgende stap en reiken we de oplossing aan: remigratie van alles en iedereen die vijandig staat tegenover de Europese volkeren”, aldus Schild & Vrienden. Maar “remigratie” is geen nieuw idee. Het Vlaams Blok en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) zaliger wilden al alle vreemdelingen buiten (foto © Twitter).

Manuel Corchia, van het Zwitserse Junge Tat, mocht in een trui van Schild & Vrienden vanop het podiumpje op een camion enthousiast de menigte toespreken. Een échte Schild & Vrienden’er was er ook, net zoals een delegatie van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) die op 19 april 2023 in Leuven een lezing mochten organiseren met Martin Sellner. Van het ene komt het andere. Voorts waren er ook de Italiaanse vrienden van het neofascistische ACT waarmee de Schild & Vrienden’er terug verbroederde, en delegaties uit Duitsland en Zwitserland. Toch bracht de betoging maar 500 mensen op de been. Volgens de kranten moest vanwege een sit-in van antifascisten de route gewijzigd en ingekort worden. Identitairen bekogelden de politie met vlaggen en flessen. Ook iemand van de Oostenrijkse openbare televisieomroep werd aangevallen. Tenslotte waren er ook nog confrontaties met antifascisten. Op foto’s die Schild & Vrienden op Facebook en Telegram verspreidt, lijkt het een massale, ordentelijke en vrolijke betoging te zijn. De werkelijkheid is anders. Foto’s tonen aan dat er ook neonazi’s meeliepen in de betoging. Voor Schild & Vrienden en de inrichters van de betoging in Wenen was dat geen probleem.

De Zwitser Nicolas A. Rimoldi, die een van de sprekers was in Wenen, bracht – ô toeval – op de terugweg naar huis de rest van het weekend door in Adolf Hitlers geboorteplaats Braunau am Inn. Dat Schild & Vrienden en neonazi’s zich op dezelfde plaats vertonen, begon op 27 november 2021 toen Schild & Vrienden samen met de Zwitserse neonazi’s van Junge Tat actievoerden in Kortrijk.

NSV’ers en Schild & Vrienden-leden (zoals de man achter Martin Sellner in een wit T-shirt) verdringen zich om samen met organisator van de betoging Martin Sellner op de foto te kunnen staan (foto © cc. Flickr/Thomas Witzzgall).
Links een betoger met in zijn nek een tatoeage waarop “28” staat, naar de tweede en de achtste letter van het alfabet een verwijzing naar het neonazistisch netwerk Blood & Honour; rechts een betoogster met een T-shirt van de Zwitsers-Duitse neonazistische muziekgroep Erschießungskommando die oproept politieke tegenstanders te vermoorden. Het zijn niet de enige neonazi’s in de betoging (foto’s © cc. Flickr/Thomas Witzzgall en Twitter).
Martin Sellner (met zonnebril) in gesprek met de Zwitserse tegenstander van de maatregelen tegen het coronavirus Nicolas A. Rimoldi die daarna vanaf het podiumpje de aanwezigen mag toespreken, vooraleer te vertrekken naar het geboortedorp van Adolf Hitler, en de hartelijke begroeting van een lid van het Italiaanse neofascistische Azione Cultura Tradizione en Martin Sellner (foto’s © Twitter en cc. Flickr/Thomas Witzzgal).