Dries Van Langenhove is werkelijk voor niets verlegen. Nadat de Kamer van Inbeschuldigingstelling donderdag 23 februari 2023 Dries Van Langenhove ook naar de rechtbank verwees voor het tolereren van negationisme op de geheime discussiefora waarvan Dries Van Langenhove de ‘eindbaas’ was, zag Dries Van Langenhove toch nog een lichtpunt. De klacht van voormalig VRT-medewerkster sociale media Jihad Van Puymbroeck (foto hierboven © Zwijgen is geen optie) tegen Dries Van Langenhove werd om juridisch-technische redenen afgewezen waardoor Jihad moet opdraaien voor 8.100 euro gerechtskosten, waarvan 1.800 euro te betalen aan Dries Van Langenhove. Reactie van de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden: “Ik ben blij dat zij en haar bende, die ons op kosten van de belastingbetaler bleven lastigvallen met belachelijke aantijgingen, het deksel op de neus krijgen en moeten opdraaien voor de kosten.”

Die “belachelijke aantijgingen” begonnen wel met een trollencampagne vanuit de omgeving van Dries Van Langenhove en Sceptr (de voorganger van PALNWS, met toen Jonas Naeyaert als hoofdredacteur die bij hem thuis vergaderingen belegde met Dries Van Langenhove en anderen over de uitbouw van Schild & Vrienden) waarbij jaren oude tweets van de jonge Jihad Van Puymbroeck werden bovengehaald (die dan weer verder getweet werden door onder andere Antwerps N-VA-kabinetsmedewerker Michaël Lescroart) en memes waarin onder andere de eerste werkdag van Jihad Van Puymbroeck bij de VRT eindigde met een bomaanslag op de VRT-gebouwen. Volgens Jihad Van Puymbroeck zit in het Schild & Vrienden-dossier een 200 bladzijden tellende map met chatberichten over haar: ellenlange gesprekken waar een heimelijke en doelbewuste aanval gepland wordt tegen haar, gericht op haar gender, religie en afkomst. De afwijzing van de klacht van Jihad Van Puymbroeck door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) is juridische spitstechnologie, maar diezelfde KI biedt wel de weg aan dat Jihad Van Puymbroeck zich burgerlijke partij stelt bij de weerhouden aanklacht voor het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld – aantijgingen waarvoor Dries Van Langenhove zijn parlementaire onschendbaarheid verloor.

De wetgeving is in principe voor iedereen gelijk, maar de toegang tot justitie is dat niet. Bouwpromotoren bijvoorbeeld hebben veel meer financiële middelen dan buurtbewoners die zich verzetten tegen een bouwproject. Eerstgenoemden kunnen dan ook veel gemakkelijker een financiële uitputtingsslag aan dan laatstgenoemden. Jihad Van Puymbroeck heeft nooit dezelfde inkomsten gekregen als Dries Van Langenhove kreeg via het Vlaams Belang die Briesje de lijsttrekkersplaats voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Vlaams-Brabant aanbood én het merendeel van zijn verkiezingscampagne betaalde. Vandaar dat vanuit Kif Kif en Hand in Hand voorbije vrijdag op sociale media “de vraag om jullie steun en solidariteit in de juridische strijd die onze collega en co-voorzitter Jihad van Puymbroeck momenteel voert tegen Dries van Langenhove en Schild en Vrienden” gelanceerd werd.

Dries Van Langenhove minimaliseert in een tweet de grap over de ‘Joodse Rolex’. In plaats van een wijzerplaat staat er op het uurwerk de afbeelding van een gasmeter (foto in de achtergrond hierboven). Bovendien is het niet de enige meme op de geheime discussiefora van Schild & Vrienden die de Holocaust minimaliseert. Zo is er een foto van een lijk dat in een verbrandingsoven wordt gestoken in een van de concentratie- en vernietigingskampen met als begeleidende tekst: “Dingen verbranden die niets voor jou betekenen” (foto linksonder) en een foto van het opscheppen van as, met als commentaar: “Hoe Joodse meisjes versieren” (foto rechtsonder) (foto’s © Twitter en VRT/Pano).

KifKif en Hand in Hand: “In januari 2018 ging Jihad Van Puymbroeck als jonge vrouw met migratieachtergrond aan de slag bij VRT NWS. Het was een moment dat ze had moeten vieren, waar ze fier op haar zelf kon zijn. Maar het werd haar afgenomen, en zelfs meer dan dat. Na de onthullende Pano-reportage is Jihad Van Puymbroeck betrokken bij de rechtszaak tegen Dries Van Langenhove. Ze stelt haar burgerlijke partij. Waarom? Voor de psychologische terreur die ze de voorbije jaren via sociale media heeft moeten doorstaan om wie ze is: een vrouw, een moslima, van Marokkaanse en Belgische origine, geëngageerd en ambitieus. Kennelijk de grootste nachtmerrie voor extreemrechts, voor Schild & Vrienden en voor Dries Van Langenhove. De inzage van het onderzoeksdossier als burgerlijke partij was onthutsend en maakte duidelijk dat er tegen Jihad Van Puymbroeck een heimelijke en doelbewuste aanval gevoerd werd. Er bestaat een 200 pagina’s tellende map met chatberichten over haar: ellenlange gesprekken waar een heimelijke en doelbewuste aanval gepland werd tegen Jihad, gericht op haar gender, religie en afkomst.”

“Ondertussen zijn we enkele jaren verder. Het Hof van Beroep volgt haar verzoek niet om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen naar aanleiding van haar persoonlijke klacht. Daarom moet ze dus verschillende rechtsplegingsvergoedingen betalen, voor een totaal van 8.100 euro. Dat bedrag is heel aanzienlijk, zeker voor een jong iemand die aan het begin van haar carrière staat. Het komt ook bovenop het eerdere leed en kosten die veroorzaakt werd door Van Langenhove: trauma, kosten voor psychologische ondersteuning, energie en tijd die in de rechtszaak kruipen. Nochtans is de burgerlijke partijstelling een keuze die Jihad niet enkel maakt om haar persoonlijke situatie recht te zetten, maar ook een manier om extreem rechts te bestrijden en aan te tonen dat onze rechtsstaat nog steeds een dijk is tegen haat, racisme, misogynie en islamofobie. Kortom, Jihad voert deze strijd voor ons allen, en niet alleen voor zichzelf. Nu Van Langenhove afgetreden is als parlementslid en zijn haatzaaierij verder zet als ‘activist’ is hij nog gevaarlijker, en is een veroordeling voor de rechtbank nog belangrijker. De prijs die Jihad daarvoor betaalt is ondertussen, letterlijk en figuurlijk, erg hoog. Daarvoor vragen wij uw financiële steun.”

“Er is ook goed nieuws: Jihad zal zich na al die jaren dan uiteindelijk toch, na veel juridische omwegen, burgerlijke partij kunnen stellen tegen Van Langenhove voor de correctionele rechtbank. Hier zijn de tenlasteleggingen tegen Van Langenhove als volgt: ‘aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, of nationale of etnische afstamming en dat op basis van bepaalde door racisme en xenofobie ingegeven daden’. Jihad stuurde deze week hierover een statement rond. Uw bijdrage, klein of groot, mag gestort worden via GoFundMe. Wij, en Jihad natuurlijk ook, zijn jullie daarvoor heel dankbaar. Samen met haar zullen wij de komende jaren het gevecht verder zetten. Mocht er meer ingezameld worden dan het vooropgestelde bedrag zal dit geld gaan naar de kosten voor haar psycholoog.”

KifKif en Hand in Hand besluiten: “In zijn reactie op het arrest laat Van Langenhove weten dat hij ‘blij is dat Jihad van Puymbroeck en haar bende nu moeten opdraaien voor de rechtsplegingskosten’. Vandaar onze oproep: laten we tonen aan Van Langenhove dat Jihad inderdaad een bende achter zich heeft staan!” En wat voor een bende! Amper een dag na het lanceren van de actie is het streefgetal van 8.500 euro reeds bereikt met, naast drie grote giften, vele kleine bijdragen. Het geld dat daar bovenop gestort wordt, zal gebruikt worden voor de psychologische ondersteuning van Jihad en om het vervolg van de rechtszaak te bekostigen. De strijd tegen Dries Van Langenhove en zijn bende moet verder gezet worden.

Dries Van Langenhove kondigt een digitale detox voor hemzelf aan, en het finaliseren van een boek dat hij aan het schrijven is. Voor de mentale gezondheid van Dries Van Langenhove had hij natuurlijk al veel vroeger moeten beginnen aan die digitale detox (foto © YouTube).