Aanstaande zondag 21 maart 2021 is het wereldwijd ‘dag tegen racisme en discriminatie’. In een aantal landen wordt zaterdag 20 maart al actie gevoerd, in België is het zondag 21 maart (foto hierboven © RV). Voor het tweede jaar op rij kan de traditionele betoging in Brussel tegen racisme niet plaatsvinden omwille van de maatregelen tegen het coronavirus. Anders dan vorig jaar toen enkel digitaal actie werd gevoerd, wordt dit jaar in verschillende steden actie gevoerd. Soms zelfs op meerdere plaatsen tegelijk in dezelfde stad. Waar en wanneer vind je onderaan dit artikeltje. Intussen maakt het Vlaams Belang zich boos over een actie van de stad Antwerpen naar aanleiding van 21 maart.

Sinds maandag hangen in Antwerpen 25 portretten van Antwerpenaren met de slogan ‘Allemaal Anders. Allemaal Antwerpenaar’. Op de website Allemaal Antwerpenaar vind je positieve en negatieve ervaringen van diverse Antwerpenaren, word je opgeroepen om je te informeren en engageren, en om te reageren en discriminatie te melden. Vanaf zondag komen daar op verschillende plaatsen ook nog spiegels bij waar je een selfie kan nemen om die vervolgens te delen op sociale media met de boodschap “Discriminatie hoort niet thuis in onze stad. Werk jij mee aan een diverse stad waar iedereen zichzelf kan zijn?”.

Nog dezelfde dag als het nieuws over de campagne bekend werd, verstuurde het Vlaams Belang een vlammende persmededeling. Filip Dewinter: “Deze campagne wekt opnieuw verkeerdelijk de indruk dat Antwerpen vrijblijvend van iedereen is en dat iedereen zijn goesting mag doen al naargelang het hem of haar goed uitkomt. (…) Blijkbaar wil men van de ‘Antwerpse stadsgemeenschap’ (wat dat ook moge zijn) een soort van multi-etnische en multiculturele subcultuur maken waarbij iedereen los van elkaar en zonder éénduidig cultureel referentiepatroon zijn eigen ding doet. Het Vlaams Belang blijft pleiten voor een maatschappijmodel met een minimum aan gemeenschappelijke regels en afspraken,  ingebed in onze cultuur, beschaving en manier van leven.”

Schutting rond het Antwerps stadhuis-in-renovatie, kant Suikerrui, met een van de wisselende ‘Allemaal anders. Allemaal Antwerpenaar’-affiches (foto © AFF).

Omwille van hun bevoegdheden werd de campagne voorgesteld door de schepenen Claude Marinower (Open VLD, onder andere schepen voor marketing en communicatie) en Karim Bachar (sp.a, onder andere schepen voor integratie en gelijke kansen). Voor Filip Dewinter biedt dat de kans om uit te halen naar de N-VA “die zichzelf een Vlaams-nationale partij noemt (en) in alle talen zwijgt”. Voorts vindt Dewinter het opmerkelijk dat via een meldpunt “burgers andere burgers (kunnen) verklikken om discriminatie te melden”. Filip Dewinter die zich zorgen maakt over een meldpunt, dat is nieuw. Eerder opende hijzelf een meldpunt illegaliteit, een meldpunt nepracisme, een meldpunt overlast voor verhuurders, riep hij op om een meldpunt drugs te openen…

Bij de 25 portretten van Antwerpenaren in de campagne van het Antwerps stadsbestuur is er één van een vrouw met een hoofddoek en één van een man in vrouwenkleren. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken trad deze week nog Jef Elbers bij: “Ik vind mannen in een jurk ook niet normaal“. Als we Tom Van Grieken en Jef Elbers een goede raad mogen geven: “Blijf weg uit Antwerpen. Het is er erger dan in Sodom en Gomorra”.

Foto’s © Stad Antwerpen/Britt Guns.

Wie zondag 21 maart 2021 actie wil voeren tegen racisme en discriminatie kan terecht in Antwerpen (keuze uit Moorkensplein, Groenplaats en Kielpark, met telkens max. 100 aanwezigen), Brugge, Brussel, Charleroi, het Fort van Breendonk, Genk, Gent, Halle, Herentals, Ieper, Leuven, Luik, Namen en Oostende.