Consternatie en verontwaardiging volgden na het Vlaams Belang draagt homofobe oud-scenarist voor als VAF-bestuurder-artikel in De Standaard voorbije zaterdag. Op 3 maart 2021 stelde de Vlaamse regering een reeks nieuwe bestuurders voor culturele instellingen aan, maar toen viel vooral de naam van Siegfried Bracke op die door de Vlaamse regering werd aangesteld als nieuw lid van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en deze week hoogstwaarschijnlijk meteen ook voorzitter van het VAF wordt. De naam van Jef Elbers (kleine foto hierboven © YouTube) werd in een paar kranten terloops vermeld als collega nieuwbakken VAF-bestuurder, maar pas toen zaterdag bleek dat de man nog altijd vasthoudt aan rabiate standpunten uit de vorige eeuw kwam er verontwaardiging. Jef Elbers is niet de enige Vlaams Belanger die naar cultuurhuizen wordt afgevaardigd.
Bij het cultuurhuis Flagey, gevestigd in het iconisch art deco gebouw in Elsene waar de NIR met radio- en televisie-uitzendingen begon, krijgen ze zelfs twee afgevaardigden van het Vlaams Belang in hun algemene vergadering: Filip Brusselmans en Bob De Brabandere. Filip Brusselmans is het jongste lid van het Vlaams Parlement. Zijn weg naar de roem begon als praeses van de Antwerpse afdeling van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), zijn uithaal naar de geslachtsverandering van VTM-journalist Bo(udewijn) Van Spilbeeck en het woordvoerderschap voor de ‘Mars tegen Marrakesh’. In het Vlaams Parlement viel Brusselmans op door zijn kritiek op Jan Jambon omdat die als minister van Cultuur in bijberoep de besparingen op de projectsubsidies voor kunstenaars in grote mate terugschroefde. Voorts is Filip Brusselmans bekend om fake news over geweld door allochtone jongeren te verspreiden.
Brusselmans viel ook op door zijn gretigheid om Vlaams Belangers in bestuursfuncties in een aantal culturele instellingen te loodsen. Die bestuursmandaten worden ingevolge het cultuurpact verdeeld volgens de verschillende ideologische strekkingen. Met een voorstel van decreet wilde Brusselmans de aanpassing van de bestuursmandaten sneller laten volgen op de politieke verkiezingen. Volgens de tekst van het voorstel zou een verandering voor vzw Flagey pas in juli 2023 kunnen. Het voorstel van decreet was echter niet nodig opdat de Vlaamse regering Filip Brusselmans nu al een zitje in de algemene vergadering van vzw Flagey bezorgt. De logica om iemand die in Sint-Niklaas woont in het bestuur te droppen van een Brusselse instelling, met een belangrijke maar louter plaatselijke uitstraling, ontgaat ons.

De tweede die het Vlaams Belang afvaardigt voor de algemene vergadering van vzw Flagey is Bob De Brabandere die na zijn jeugd- en studentenjaren in Gent naar Brussel verhuisde. Tot aan de verkiezingen in 2019 was hij politiek secretaris van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Zijn sofa diende meermaals als slaapplek wanneer de jonge Tom Van Grieken tot laat in de nacht op stap was in Brussel. Ten huize De Brabandere werd dan ook een tandenborstel apart gehouden voor Tom Van Grieken. Spijts hij ettelijke keren kandidaat was bij verkiezingen (gemeenteraadsverkiezingen in 2012 en 2018, verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement in 2014 en 2019) geraakte Bob De Brabandere nooit verkozen. Na de verkiezingen in 2019 werd hij gecoöpteerd senator. Hij is tevens voorzitter van de Brusselse Vlaams Belang-afdeling.
De bekende concertzaal Ancienne Belgique krijgt Frédéric Erens als lid van de algemene vergadering. Hij begon zijn politieke loopbaan bij het Front National in Brussel, een extreemrechts partijtje dat het vooral moest hebben van de naambekendheid van haar Franse naamgenoot en voorbeeld. Midden jaren negentig stapt Erens over naar het Vlaams Blok en van 2001 tot 2004 is hij voorzitter van de Vlaams Blok Jongeren. Van 2004 tot 2009 zetelt Erens in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, en van 2009 tot 2012 is hij gemeenteraadslid in Brussel. Zowel in 2014 als in 2019 is Erens lijsttrekker voor het Vlaams Belang op de lijst voor het Vlaams Parlement, maar even zoveel keren geraakt hij niet verkozen. Tijdens de verkiezingscampagne in 2019 beweert Erens dat 60 % van de mensen van buitenlandse origine die in Brussel een sociale woning huren, een eigendom in het buitenland bezitten. Dat klopt niet.
Een andere cultuurtempel, Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, mag Dimitri Hoegaerts verwelkomen als lid van het bestuur. Hij is Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Brasschaat maar verdiende zijn strepen bij het Vlaams Belang vooral als jarenlange medewerker van Gerolf Annemans in het Europees Parlement. Wat hij nog altijd is in tegenstelling tot zijn echtgenote Ellen Samyn die in 2019 de job van medewerkster van Gerolf Annemans in het Europees Parlement ruilde met een zitje als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hoegaerts en Samyn zijn intimi van Tom Van Grieken. Toen Tom Van Grieken in 2019 trouwde met zijn Nederlandse vriendin Félice Palmen waren Dimitri Hoegaerts en Ellen Samyn, samen met Tommy Van Look, die enige Vlaams Belangers die aanwezig waren op het burgerlijk huwelijk op het Schotense gemeentehuis.

We blijven bij de Vlaams-Nederlandse relaties als het gaat over het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren in Brussel. In de algemene vergadering daar is nu een plaatsje voorbehouden voor Paul Meeus. Hij was 22 jaar lang Vlaams Belang-personeelslid, waarvan 19 jaar voor Gerolf Annemans. Daarnaast was hij bijna een kwart eeuw gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Turnhout. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd Meeus andermaal verkozen, maar hij nam zijn mandaat niet op. Bij het Vlaams Belang is men hem niet vergeten en wordt hij nu afgevaardigd naar de algemene vergadering van deBuren in hartje Brussel.
De minst bekende én de bekendste Vlaams Belanger bij de jongste benoemingsronde van de Vlaamse regering wonen allebei aan de kust. Eddy Scheldeman is voorzitter van het Vlaams Belang in de kustgemeente De Haan en Vlaams Belang-fractiemedewerker in het Vlaams Parlement voor de thema’s gezondheidszorg en welzijn. Hij mag nu zetelen in de algemene vergadering van het museum voor moderne en hedendaagse beeldende kunst Mu.ZEE in Oostende.
Bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) krijgt Siegfried Bracke het gezelschap van Jef Elbers. Jef Elbers wordt als zestienjarige lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) en tien jaar later wint hij een talentenjacht van Omroep Brabant omdat hij de enige deelnemer is met een eigen liedje. Beide passies verbindt hij in 1983 als hij de lp In ’t midden van ’t gewoel uitbrengt waarvan het titelnummer volgende oproep bevat: “(…) Ook al ben je bang / toch krijg je kloppen op je smoel / werp je dus maar zonder vrees / in ’t midden van ’t gewoel / ga je op de vuist / zorg dan dat je als eerste klopt / kan je niet goed boksen / dat je toch nog keihard schopt / (…)”.
Daags na de gemeenteraadsverkiezingen in 1988 leest BRT-journalist Gui Polspoel voor uit een in Schaarbeek verspreid pamflet waarin migranten omschreven worden als “Boegnoels”, “Kamelendrijvers”, “Tchoek-Tchoeken” en “Makaken”. Gerolf Annemans ontkent dat het een Vlaams Blok-pamflet is. Als blijkt dat Jef Elbers erbij betrokken is, zegt Annemans dat Elbers niet langer lid kan blijven van het Vlaams Blok. Maar daar komt uiteindelijk niets van in huis. Vanaf de jaren tachtig is Jef Elbers actief als medewerker van de BRT (nu VRT). Onder het pseudoniem Dick Durver schrijft hij de scenario’s voor de jeugdreeksen Merlina, Postbus X, Interfix, en Mik, Mak en Mon. In 1992 wordt Jef Elbers de eerste afgevaardigde van het Vlaams Blok in de raad van bestuur van de BRTN. Een jaar later verhuist Elbers van Schaarbeek naar Knokke-Heist.
Na jaren niet meer te hebben gezongen, brengt Jef Elbers op een Vlaams Blok-congres in 1998 het lied Mohammed Ambras. Als het lied op de website van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) wordt gezet, leidt het tot een rechtszaak omwille van racisme die eindigt op een sisser. In 2008 publiceert Jef Elbers het boek De poorters van Babel en in 2015 (bij de met het Vlaams Belang verbonden uitgeverij Egmont) en in 2016 (bij de Nederlandse uitgeverij De Blauwe Tijger) de Nederlandstalige vertaling van het boek Le camp des saints van de Franse schrijver Jean Raspail. Twee romans over wat extreemrechts tegenwoordig de “omvolking” noemt, het bewust vervangen van de blanke bevolking door een andere.

In De Standaard van voorbije zaterdag 13 maart 2021 bevestigt Jef Elbers dat hij niet hoog oploopt met de vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Jef Elbers: “Ik zou ze bij de VRT niet te eten willen geven, al die canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen. Die dames hebben zich interessant gemaakt met #MeToo en hopen nu vast een standbeeld te krijgen. Ik ben tegen dat militante feminisme.” Feministen krijgen ook de schuld van “de gekketransgenderziekte die nu ook Vlaanderen in de greep heeft gekregen”. Elbers vindt de Gay Pride (foto helemaal bovenaan © cc. Unsplash/Toni Reed) “echt vies. Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir. Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn…”. Ook op Ketnet zag Elbers dingen “die echt vunzig waren. Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld.”
Fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement Chris Janssens zegt in een reactie: “Wij distantiëren ons met klem van zijn (Jef Elbers’, AS) platte bewoordingen. Binnen onze partij heeft hij geen enkele politieke functie, wij hebben absoluut niks met homofobie te maken.” Jef Elbers heeft inderdaad geen politieke functie meer bij het Vlaams Belang nadat hij even voorzitter was van de Vlaams Blok-afdeling in Knokke-Heist, maar krijgt nu wél een mandaat van het Vlaams Belang nu die partij hem afvaardigt naar de raad van bestuur van het VAF. En over dat niets met homofobie te maken hebben. Nog maar vorige week donderdag 11 maart 2021 onthielden de Europarlementsleden van het Vlaams Belang Gerolf Annemans, Filip De Man en Tom Vandendriessche zich als enige Vlamingen bij een resolutie die de hele Europese Unie uitroept tot een vrije zone voor iedereen ongeacht seksuele geaardheid.
In De Standaard zegt Jef Elbers dat hij niet eens lid is van het Vlaams Belang. “Ze sturen me elk jaar een partijkaart op, maar ik weiger die te betalen.” Blijkbaar is de kennissenkring van het Vlaams Belang in de audiovisuele wereld zo klein dat ze dan maar uitkomt op Jef Elbers om af te vaardigen naar het VAF. Maar er is nog een reden: Jef Elbers wordt nog altijd op handen gedragen binnen het Vlaams Belang en haar directe omgeving die in overgrote meerderheid uit het Vlaams Blok-tijdperk stamt. Op de begrafenisplechtigheid voor voormalig Vlaams Belang-boegbeeld Francis Van den Eynde, voorbije zaterdag in Gent, was het eerste lied dat men na een muzikale intro door een familielid liet horen Eer Vlaanderen vergaat van Jef Elbers.

Naschrift: In een gesprek vanmorgen, maandag 16 maart 2021, op Radio 1 zei partijvoorzitter Tom Van Grieken “met gemengde gevoelens” de kandidatuur van Jef Elbers voor het VAF in te trekken. Er komt een andere Vlaams Belang-afgevaardigde in het VAF, maar wie moet nog besproken worden op het partijbureau. Van Grieken kwam af met het gemakkelijk argument dat niet al zijn 800.000 kiezers homofoob zijn, maar meerdere kopstukken van zijn partij hebben wél een probleem met homo’s, transgenders…