Vandaag, woensdag 17 maart 2021, trekken de Nederlanders naar de stembus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer (te vergelijken met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers). Niet minder dan 37 partijen presenteren zich daarbij. De VVD van premier Mark Rutte lijkt de verkiezingen met een straatlengte voorsprong te gaan winnen, de PVV van Geert Wilders lijkt tweede te worden. Twee jaar geleden, bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019, was het nog Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet die de grootste partij was. Volgens de jongste kiespeiling is datzelfde Forum voor Democratie teruggezakt naar de negende plaats in de rangorde van grootste partijen, ex-aequo met de Partij voor de Dieren. Volgens die peiling zou Forum voor Democratie uitkomen op vijf parlementszetels. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond met een marge tot zeven zetels. Het echte verkiezingsresultaat kan hiervan natuurlijk nog verschillen. Zelf denkt Baudet 15 à 20 zetels te behalen (foto hierboven: banner Forum voor Democratie © RV).

De achteruitgang van Forum voor Democratie begon de avond van de Provinciale Statenverkiezingen toen Baudet zijn verkiezingsoverwinningstoespraak opende met: “De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij ’t vallen van de avond”. Waar had hij het over? En toen moest zijn uitspraak over “onze boreale wereld” nog komen. Volgens Baudet is “boreaal” gewoon een andere manier om “noordelijk” te zeggen, maar het is moeilijk om “boreaal” niet te interpreteren als een hondenfluitje naar extreemrechts voor wie “boreaal” een codewoord is voor “blank”. 

Vorig jaar implodeerde Forum voor Democratie. In WhatsApp-groepen van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie werden gore uitspraken en afbeeldingen gepost vergelijkbaar met wat in de gesloten Discord-groep van Schild & Vrienden gepost werd. In plaats van dit ernstig te onderzoeken, zette Baudet de klokkenluiders buiten. Toen andermaal dergelijke uitspraken de media haalden, trad Baudet af als partijvoorzitter, om er vervolgens op terug te komen en een partijreferendum te eisen. Een aantal prominente partijleden vertrokken, en zo won Baudet met groot gemak zijn eigen referendum. Terwijl er vroeger nog een paar partijleden waren die Baudet met de voetjes op de grond hielden, ging Baudet nu total loss en omarmde hij alle mensen die tegen de coronamaatregelen zijn tot en met de antivaxxers.

Met de ondergang van Baudet klom Geert Wilders weer in de peilingen, zodat hij ongeveer weer even sterk is als bij de verkiezingen in 2017. Het zijn echter verloren stemmen. Na het regeren van het kabinet-Rutte I met de gedoogsteun van Geert Wilders’ PVV wil niemand nog regeren samen met de PVV. Anderzijds heeft Mark Rutte om een meerderheid te vormen coalitiepartners nodig, en zowat alle coalitiepartners de voorbije jaren hebben zich verbrand aan het regeren samen met Mark Rutte.

Vlaams Belangers vanop de zijlijn: Dries Van Langenhove supportert voor Thierry Baudet, Sam Van Rooy houdt het bij Geert Wilders (foto’s © Twitter).

In ’t Pallieterke van vorige week donderdag 11 maart 2021 werd Thierry Baudet geïnterviewd door Alain Grootaers (voormalig hoofdredacteur van P-magazine, stem en gezicht in enkele humoristische radio- en televisieprogramma’s en sinds dit jaar columnist bij ’t Pallieterke). Een hele bladzijde lang mag Baudet zijn afkeer voor de maatregelen tegen het coronavirus uiten. Zijn alternatief? “Het land moet weer helemaal open. Alle restricties moeten per direct opgeheven worden.” Volgens Baudet heeft corona op dit moment dezelfde mortaliteit als een zware griep.

Het tweede deel van het interview eindigt met de vraag met welke Vlaamse partijen Baudet verwantschap voelt en contacten onderhoudt. Thierry Baudet: “In Vlaanderen heb ik affiniteit met het Vlaams Belang. Ik ken Tom Van Grieken en Sam Van Rooy en ik ben een voorstander van Vlaamse onafhankelijkheid. Ik geloof niet in België omdat ik niet in multinationale staten geloof. Ik ben voor natiestaten. En ik ben voor een hereniging van Nederland met Vlaanderen.” De Vlaamse onafhankelijkheid is voor Baudet een tussenstap voor het opnieuw aanhechten van Vlaanderen bij Nederland. Waardoor je andermaal een “multinationale staat” krijgt, of is er geen verschil tussen de Vlaamse en Nederlandse mentaliteit?

Baudet meent dat de wereld in het algemeen meer naar links evolueert. Thierry Baudet: “In een crisis zoals we die nu beleven, hebben veel mensen de neiging om steun te zoeken bij een sterke staat. In het algemeen beweegt de wereld ook meer naar links. Dat is een lange weg geweest, ze hebben de lange mars door de instituten gemaakt en hebben overal hun pionnen: bij de media, in de scholen en universiteiten, bij de administratie. Daar zijn veel mensen voor nodig en het is een lang proces. Die zogenaamde ‘zachte waarden’ zetten je ook in een goed daglicht. Veel mensen zijn daar gevoelig voor, ook ter rechterzijde.”

Als gevolg van de verwoestingen die het coronavirus aanricht, zijn overheden meer gaan reguleren en ondersteunen. Maar om daarom het beleid van Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte, Alexander De Croo… als links te beschouwen, dat zegt meer over hoe rechts de gedachten van Thierry Baudet zijn.

Baudet of Wilders? De winnaar van de verkiezingen vandaag wordt met een straatlengte voorsprong Mark Rutte. En toch. Bekijk het coronabeleid van Mark Rutte zoals neergezet in Zondag met Lubach (foto © NOS).

Spijts op de verkiezingsbijeenkomsten van Forum voor Democratie niets te zien was van maatregelen tegen het coronavirus, zoals 1,5 meter afstand houden, beklaagde Thierry Baudet zich dat de verkiezingscampagne niet als anders is kunnen doorgaan. De man die zegt affiniteit te hebben met het Vlaams Belang, en Tom Van Grieken en Sam Van Rooy te kennen, betreurde op het einde van de verkiezingscampagne: “Dat we niet normaal antifa’s op hun bek hebben kunnen slaan, weet je. Dat is gewoon raar. Zou Tom Van Grieken zich distantiëren van die uitspraak?

Voorbije donderdag 11 maart 2021 stapte Thierry Baudet op bij Jinek (RTL). Het programma sloot af met grappen van cabaretier Martijn Koning. “Zo meteen word je vader van Menachem of Sarah Baudet, en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet”, zei Koning verwijzend naar de Joodse achtergrond van Baudets verloofde Davide Heijmans. Vervolgens zinspeelde de cabaretier op de Indonesische roots van Baudet: “Als ik racist was, zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven en zo, maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch DNA. Racisten hebben misschien een mankement aan hun hersenen, maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, dan wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier.” En toen stond Baudet op en stapte de studio uit (videofragment). Freek de Jonge noemde de speech “onfris en onsmakelijk”, maar het punt is dat Baudet in een ander praatprogramma eerder zei dat typisch Nederlands is “dat je alles en iedereen mag bespotten en ridiculiseren”. Hij zei dit op een manier dat hij dat goed vindt. Freek Jansen, voorzitter van de jongeren van Forum voor Democratie en intimus van Baudet, zit op dezelfde lijn. Een maand geleden zei hij nog in een interview dat je alles mag zeggen behalve oproepen tot geweld. Ook beledigingen moeten kunnen. Maar als Baudet zélf het voorwerp is van bespotten en ridiculiseren, dan is Baudet verontwaardigd en biedt RTL excuses aan. “Baudet kreeg een koekje van eigen deeg (…) maar de manier waarop zelfs progressief Nederland zijn kant koos, verraadt de oppervlakkige volksaard”, besluit Sander Schimmelpenninck (de Volkskrant). Mogelijk levert het Baudet een paar extra zetels op (foto’s: Baudet ’s anderendaags bij een verkiezingsmeeting in Leeuwarden © YouTube).
Advertentie