“Kwijlend kijkt Tom Van Grieken naar Nederlands akkoord, maar de kans is groot dat het in ons land anders zal uitdraaien”, zo becommentarieerde Gazet van Antwerpen het hoofdlijnenakkoorddat Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) vorige week in Nederland bereikten. Tom Van Grieken reageert enthousiast, maar verzwijgt wat de gevolgen zijn voor ‘onze mensen’. Op blz. 4 van het ‘hoofdlijnenakkoord’ lezen we: “Structureel intensiveren in mobiel toezicht veiligheid, grenscontroles en grensbewaking. Irreguliere migranten aangetroffen bij deze controles aan de landsgrenzen direct terugsturen naar Duitsland en België, onder meer bij het ontbreken van een geldig identiteitsbewijs.” Hopla, pushbacks richting ons land. Veel Vlamingen vertrekken op vakantie via een Nederlandse luchthaven, maar de vliegtuigtickets zullen er duurder worden. Nogal wat Vlamingen studeren in Nederland, maar de nieuwe regering wil de ‘studiemigratie’ inperken. Culturele activiteiten zoals een museumbezoek in Nederland spreken ook veel Vlamingen aan, maar worden duurder. Vakbond FNV ziet nog meer pijnpunten voor de gewone Nederlanders.

Intussen kende het Vlaams Belang vorige week drie gênante momenten. Een eerste kwam er maandag 13 mei 2024 met een artikel van Simon Andries in De Standaard onder de kop Vlaams Belang pusht vrouwen om kinderen te krijgen voor hun 30ste. In de aanloop naar de verkiezingen publiceerde Vlaams Belang een aantal brochures om bepaalde thema’s uit te diepen. In een brochure over het gezin zegt het Vlaams Belang dat het een “vrije keuze” is om al dan niet kinderen te krijgen, maar “ervoor kiezen kinderen te hebben, is een positieve daad, vol zelfvertrouwen. Wanneer men dit herhaalt, versterkt dit, naast het gezin, ook de natie.” In de brochure pleit Vlaams Belang voor een verdubbeling van de geboortepremie wanneer de moeder bij de geboorte van het kind jonger is dan 30 jaar. “Het stimuleren van vroegere geboortes is een legitieme doelstelling daar dit beantwoordt aan de biologische realiteit, en dus de gezondheid van de vrouw en het kind”, klinkt het. Die aandacht voor de gezondheid is wel selectief. Voor zo’n dubbele premie moeten de ouders al acht jaar voor de geboorte van het kind over een EU-nationaliteit beschikken en één van de ouders moet minstens drie jaar gewerkt hebben of een diploma gehaald hebben.

Na de publicatie van het artikel in De Standaard werd boos gereageerd vanuit het Vlaams Belang en aanverwante organisaties zoals V-Nieuws. Er werd verwezen naar het zinnetje in het verkiezingsprogramma “Of koppels kinderen willen, is uiteraard een vrije keuze”, maar zoals eerder al gezegd steekt het Vlaams Belang-verkiezingsprogramma, behalve inzake migratie en criminaliteit, vol met enerzijds’en en anderzijds’en. Wanneer iemand iets over het Vlaams Belang-programma beweert, kan het Vlaams Belang altijd afkomen met een zinnetje dat dat tegenspreekt, minstens nuanceert. Maar De Standaard heeft gelijk: in de gezinsbrochure van het Vlaams Belang wordt tot tweemaal toe, op blz. 20-21 en op blz. 31, het baren van kinderen vóór je 30ste gestimuleerd. Overigens zullen de verdubbelde geboortepremie en de andere voorstellen uit de Vlaams Belang-brochure geen moer helpen. Zelfs Viktor Orbán bereikt de doelstelling van 2,1 kind per vrouw niet met Hongaarse vrouwen levenslang vrij te stellen van belastingen als ze vóór hun 30ste bevallen van hun eerste kind.

De gezinsbrochure van het Vlaams Belang stimuleert vrouwen wel degelijk om vóór hun 30ste kinderen te baren (markering in geel door ons) (foto’s © RV).

Een tweede eye-opener kwam alweer van Simon Andries met een artikel zaterdag 11 mei 2024 in De Standaard over de nieuwe verkiezingskandidaten van het Vlaams Belang. Deze Vlaams Belangers staan klaar voor het parlement: “Tijd om als een stormram de aanval op de cultuursector in te zetten. Het citaat in de titel komt van Stijn Brouns, nr. 8 op de Vlaams Belang-lijst in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. In een interview met ’t Pallieterke van 18 april 2024 zegt hij “als een stormram” de aanval op de cultuursector te willen inzetten. “De cultuurwereld is een onverbeterlijk en zelfs gevaarlijk links bastion waarin liegen en bedriegen centraal staan.” Alle adviescommissies (“een uit de hand gelopen ziekte”) moeten onmiddellijk opgedoekt worden, en de cultuursector moet “doorgedreven” geprivatiseerd worden. Antifascista Siempre-lezers kennen Stijn Brouns als auteur van het voorwoord bij het boek van Filip Brusselmans De subsidieslurpers. Terwijl wij het boek lazen vanuit het oogpunt ‘wat wil het Vlaams Belang doen met de subsidiëring?’, las Walter Pauli voor Knack hetzelfde boek twee weken later vanuit het oogpunt ‘wat wil het Vlaams Belang doen met cultuur?’ Dezelfde dag, woensdag 15 mei 2024, mocht Chris Janssens het uitleggen in De afspraak.

Chris Janssens is ondervoorzitter van het Vlaams Belang, fractieleider van zijn partij in het Vlaams Parlement, gemeenteraadslid in Genk en naar eigen zeggen literatuurliefhebber. Zo’n grote literatuurliefhebber dat hij in 2011 ongevraagd het manifest van de Noorse extreemrechtse terrorist Anders Behring Breivik ontving. Toen de toenmalige blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) dit onthulde, was Chris Janssens boos. Hij is niet verantwoordelijk voor wat men hem toestuurt. Maar als het manifest van Breivik slechts naar een twintigtal adressen in België is verstuurd, is het toch wel straf dat uitgerekend Chris Janssens’ privé-adres erbij is.

Voor het Vlaams Belang moet bij de VRT alles verdwijnen wat evengoed door een privézender kan uitgezonden worden. Michael De Cock, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), kan zich niet vinden in de ideeën van Janssens. Michael De Cock: “Het staat in het (Vlaams Belang) programma dat kritische stemmen niet horen.” Chris Janssens: “Op welke pagina staat dat?” Michael De Cock: “Op blz. 76.” Chris Janssens: “Dat kritische stemmen niet horen, staat er niet. Ik trakteer u een bak Duvel als dat er staat.” (vanaf 1’10” in deze video). Hopelijk voor de KVS-bezoekers is de bak Duvel onderweg, want op blz. 76 van het Vlaams Belang-verkiezingsprogramma staat: “Sinterklaas mag geen Zwarte Pieten meer hebben en wordt ingeruild voor Queen Nikkolah. Moeder- en Vaderdag worden vervangen door een genderneutrale Ouderdag. Kerstmarkten worden Wintermarkten. En ga zo maar door. (…) Het Vlaams Belang is de enige partij in ons land die de absurditeiten van woke niet alleen wil benoemen, maar ook actief aanvechten.” “Aanvechten” betekent volgens van Dale: “Aanvallen, bestrijden”. Voor het Vlaams Belang is er geen plaats meer voor Queen Nikkolah naast Sinterklaas, moet het terug gaan over Kerstmarkten enzomeer.

Chris Janssens ontkent dat het Vlaams Belang in de cultuursector kritische stemmen wil weren, maar het staat wel degelijk in het Vlaams Belang-programma dat de partij ‘woke’-ideeën wil aanvechten (foto’s © VRT/De afspraak en RV).

Derde gênant moment voor het Vlaams Belang vorige week was er donderdag 16 mei 2024 met de uitzending van Het conclaaf bij VTM. Bart De Wever legt Tom Van Grieken op de rooster over de kliek rond Filip Dewinter. Bart De Wever: “Dewinter die nu bonnetjes van etentjes met Anke Van dermeersch laat betalen door de Chinezen. How low can you go?” en meer van dat. Over de Dewinter-vrienden Frank Creyelman, Jan Penris en Christian Verougstraete die in de Krim een Russisch referendum zijn gaan legitimeren, antwoordt Tom Van Grieken: “De Krim is 2014. Tien jaar geleden. (…) De drie betreffende figuren stonden niet meer op een nationale lijst.” Oh neen? Frank Creyelman was een paar maanden later in datzelfde jaar 2014 lijsttrekker van de Vlaams Belang-lijst in Henegouwen; Jan Penris mocht ook al in datzelfde jaar 2014 een paar maanden later Marijke Dillen opvolgen als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers; en Christian Verougstraete staat in West-Vlaanderen anno 2024 nog steeds op de Vlaams Belang-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers (foto’s helemaal bovenaan © AFF en RV).

Chris Janssens en Tom Van Grieken hebben het geluk dat naast Phara de Aguirre (De afspraak) en Eric Goens (Het conclaaf) geen factchecker zit die bij pertinente leugens meteen op een rode knop duwt , minstens aan het einde van de uitzending de pertinente leugens signaleert.

Bart De Wever: “Dewinter die nu bonnetjes van etentjes met Anke Van dermeersch laat betalen door de Chinezen. How low can you go?” (foto © VTM). Dat Tom Van Grieken en Filip Dewinter twee handen op één buik blijven, bleek voorbije zaterdag 18 mei 2024 nog in Gazet van Antwerpen. Omdat hij geen gaatje in zijn agenda vond voor een dubbelinterview met Justitieminister Paul Van Tigchelt liet Tom Van Grieken zich vervangen door… Filip Dewinter.