Van vrijdagavond 19 tot en met zondag 21 januari 2024 kwamen niet 1,4 miljoen Duitsers op straat tegen extreemrechts, zoals eerst werd gezegd, maar meer dan 1,5 miljoen Duitsers. Vrijdagavond 142.200 mensen op 15 betogingen, zaterdag 398.200 mensen op 47 betogingen, en zondag 968.650 mensen op 29 betogingen. Samen 1.509.050 mensen op 91 betogingen verspreid over heel Duitsland. Voor het voorbije weekend, van vrijdagavond 26 tot en met zondag 28 januari 2024, werden meer dan driemaal zoveel betogingen tegen extreemrechts aangekondigd. Vrijdagavond 55, zaterdag 195 en zondag nog eens 68 betogingen. Samen 318 betogingen. Waarschijnlijk kennen ze in Oostenrijk een gelijkaardig gezegde als ‘Wanneer het in Parijs regent, druppelt het in Brussel’. Vrijdagavond waren er naargelang de bron 35.000 dan wel 80.000 betogers tegen extreemrechts in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, nog eens 3.000 in Salzburg en 1.400 in Innsbrück. Wanneer komt men in Vlaanderen in actie?

Het bekend worden van een geheime vergadering tussen kopstukken van Alternative für Deutschland (AfD) en Martin Sellner, boegbeeld van de Oostenrijkse en Europese identitairen, en nog eens volk uiteenlopend van de rand van de christendemocratische CDU tot neonazi’s als Mario Müller, die samen een remigratieplan voor 2.000.000 vreemdelingen en ‘niet-geassimileerde’ Duitse burgers bespreken, was de vonk die aanzette tot de betogingen. Later geraakten nog meer contacten bekend tussen AfD’ers en identitairen die door de Duitse staatsveiligheid als rechtsextremistisch worden beschouwd. In drie van de zestien Duitse deelstaten wordt de AfD zélf ook als rechtsextremistisch geklasseerd, in acht deelstaten als ‘verdacht’, terwijl in vier deelstaten niet mag bekendgemaakt worden hoe de plaatselijke staatsveiligheidsdienst de AfD inschat. Wat de zaak nog beangstigender maakt, is dat de AfD bij opiniepeilingen nationaal 20,7 % van de kiesintenties krijgt, en in de drie deelstaten waar er in september verkiezingen zijn respectievelijk 29,8 % (Brandenburg), 33,3 % (Thüringen) en 34 % (Saksen). Met dergelijke hoge percentages kan de AfD veel roet in het eten strooien.

De soep wordt bij ons niet zo heet gegeten als in Duitsland, maar de soep is toch ook behoorlijk warm. Sinds de eerste opiniepeilingen na de verkiezingen op 26 juni 2019 – nadat Bart De Wever (N-VA) het Vlaams Belang salonfähig maakte door twee maanden lang met die partij te spreken over de vorming van de Vlaamse regering – is het Vlaams Belang de grootste partij bij de kiesintenties. Met bij de laatste twee kiespeilingen nog altijd iets meer dan 25 % van de kiesintenties. De verstrengeling tussen het Vlaams Belang en de identitairen is groter dan bij de AfD. Bij Alternative für Deutschland is er een verbod om AfD-lid te zijn én lid te zijn van een extremistische groep zoals de identitaire beweging. Bij zusterpartij Vlaams Belang is er geen dergelijk verbod. Integendeel. Schild & Vrienden’ers bevolken allerlei jobs bij het Vlaams Belang: bij de communicatiedienst, als voorzitter van de partijafdeling in een stad met ruim 80.000 inwoners, als parlementsmedewerker… De uitspraak van de rechtbank voor de feiten waarvoor ze in Gent voor de correctionele rechtbank moesten verschijnen, volgt op 12 maart 2024.

Na de betogingen een week eerder waren er het voorbije weekend nog meer betogingen (afbeelding bovenaan: enkele van de affiches) en nog meer mensen op de been om te betogen tegen rechtsextremisme in Duitsland (foto’s © RV en Z13 Fotografie).

En het Vlaams Belang verdedigt nog altijd die Schild & Vrienden’ers. Op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang zondag 21 januari 2024 in Heusden-Zolder hekelde Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens dat “je voor het delen van memes in een besloten chatgroep naar de gevangenis zou moeten”, een duidelijke verwijzing naar de rechtszaak in Gent waar het Openbaar Ministerie evenwel uitdrukkelijk zei geen effectieve gevangenisstraffen te eisen, wel een sterk signaal van de rechtbank. Dat “je voor het delen van memes in een besloten chatgroep naar de gevangenis zou moeten” is bijgevolg een grove leugen van Chris Janssens. Zijn voorzitter Tom Van Grieken was evenmin te beroerd voor een smerige zin. Toen Van Grieken op diezelfde nieuwjaarsreceptie de voormalige voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad ter sprake bracht, Amir Bachrouri, moest Van Grieken er per se bij vertellen: “Ge kent hem nog wel van zijn drugsnonkel.” Hoe laag kan je zakken? Tom Van Grieken kan laag zakken om anderen te belasteren.

In dezelfde nieuwjaarstoespraak waarschuwde Tom Van Grieken: “Er voltrekt zich een heuse omvolking. Dat is helemaal geen theorie of een groot duister plan, dat is de keiharde realiteit en het resultaat van decennia lang ongecontroleerde massa-immigratie.” Het leidde tot een diarree aan bijdragen over “omvolking” op televisie, in kranten en online. Een volle week lang. Vaak goede bijdragen, maar het mag nu wel stoppen met het mainstream maken van een term uit de nazi-ideologie. Chris Janssens praatte voorbije zaterdag 27 januari 2024 zijn huidige partijvoorzitter na en zei in een interview bij Doorbraak dat hij binnen het Vlaams Belang geen mensen kent die “omvolking” als een sinister complot zien… terwijl éminence grise en vorige partijvoorzitter Gerolf Annemans op 14 januari 2024 in De Zondag nog zei dat migratie, en dus omvolking, voortkomt “uit het verlangen van de globalistische elite om het geboortetekort te compenseren, maar ook om onze cultuur en identiteit te vernietigen. De massale immigratie van de voorbije jaren is het bewijs dat men daar ook effectief op een industriële en blinde manier mee bezig is.” Waarna Annemans nog even doorgaat met zijn complottheorie: “De globalistische elite wil controle over de bevolking. Al wat ze niet kan controleren, zoals cultuur en identiteit, wil ze vernietigen. De elite zou liefst willen dat wij allemaal één taal spreken en in één richting marcheren. En wie niet luistert, moet uitgeschakeld worden.”

Na de klaagzangen over “omvolking” laten identitairen de geesten rijpen voor “remigratie” (foto’s: bij de betoging tegen extreemrechts voorbije vrijdag 26 januari 2024 in Wenen hingen identitairen hun ‘Für remigration”-spandoek hoog bovenaan een gebouw langs het parcours van de betoging © Instagram).

In De Morgen werd zaterdag de vraag gesteld: Hoe innig zijn de banden tussen de AfD en het VB? Innig, maar De Morgen had iets verder terug in de tijd kunnen gaan. De Alternative für Deutschland (AfD) werd in 2013 opgericht als een eurosceptische partij in de nasleep van de financiële crisis in Griekenland en de leningen die Duitse banken hadden verstrekt aan Griekenland. Aanvankelijk was het een eerder gematigde partij. Met Frauke Petry als één van de leiders naast oprichter Bernd Lucke, radicaliseerde de partij in extreemrechtse richting. In januari 2017 werd de AfD met Frauke Petry en haar echtgenoot, Europees parlementslid Marcus Pretzell, opgenomen in de Europa van de Naties en Vrijheid-fractie in het Europees Parlement waar ook het Vlaams Belang deel van uitmaakte. Toen de leiding van de AfD later datzelfde jaar nog verder radicaliseerde en Frauke Petry haar Die blaue Partei oprichtte, koos men bij de ENV-fractie en het Vlaams Belang partij voor Petry/Pretzell. Het heette dat de AfD te extremistisch was geworden om mee samen te werken. De AfD werd er niet minder extremistisch op, maar na de Europese Verkiezingen in 2019 werd ze toch opgenomen in de nieuwe Identiteit & Democratie-fractie in het Europees Parlement van partijen als het Vlaams Belang. Het is dus sinds 2019 met het extremistischer geworden AfD dat het Vlaams Belang solidariseert.

Toegegeven, er is een vonk nodig om mensen massaal op straat te krijgen. Tegen het Vlaams Belang en de N-VA die misschien toch een Vlaamse regering zou durven vormen met het Vlaams Belang. Bij Het Groot Verzet maakt men zich klaar. Laat ons hopen dat de naam het resultaat weerspiegelt. Maar we kunnen de krachtsverhoudingen stelselmatig opbouwen. Toen Het Laatste Nieuws vorige week bekend maakte wat het verkiezingsprogramma van Vooruit zou zijn tegen racisme, discriminatie, seksisme enzomeer, startte het Vlaams Belang op sociale media meteen een campagne tegen praktijktesten. Het Vlaams Belang niet racistisch? Minstens wil het Vlaams Belang niet dat racisme aangetoond wordt. Zet daarom je stapschoenen klaar voor de nationale betoging tegen racisme zondag 24 maart 2024, met start om 13 uur aan het Centraal Station in Brussel.

Bij het Vlaams Belang liegt men (zie de hierboven geciteerde uitspraak van Chris Janssens over de gevangenis in voor memes), doet men smerige uitspraken (zie de hierboven geciteerde uitspraak van Tom Van Grieken over Amir Bachrouri), en spreekt men met een dubbele tong (zie de hierboven geciteerde uitspraken over “omvolking”), en verspreidt men fakenews. Men wil doen geloven dat de Ander & Beter-affiche massaal opgehangen wordt bij mensen thuis, maar het is niets anders dan een aangekochte foto van een huizenrij uit Delft (Nederland) die men digitaal heeft bewerkt (foto’s, met dank aan Rien ‘©ArbiterOfTweets’ Emmery © Facebook en iStock).