Federaal parlementslid Dries Van Langenhove en Europarlementslid Tom Vandendriessche zijn door het Vlaams Belang uitgestuurd naar het grensgebied van Griekenland met Turkije. “De Grieken beschermen nu onze buitengrenzen, maar we willen ze daarbij niet alleen laten staan”, zo laat Dries Van Langenhove in een persbericht weten. “Met deze reis gaan we onze steun uitdrukken, maar ook polsen naar welke hulp er nodig is.“ Van Langenhove en Vandendriessche reizen er naartoe samen met de Europarlementsleden Jordan Bardella en Jérôme Rivière van het Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen. Jordan Bardella is tevens vicevoorzitter van het RN. Samen met leden van het Griekse nationalistische-conservatieve en extreemrechtse Nea Dexia (“Nieuw Rechts”) zullen ze de Griekse grens met Turkije verkennen tussen Pheres en Orestiada, en onder andere de vice-burgemeester van Pheres, Dimitris Kolgionis, ontmoeten die een burgerwacht organiseerde aan de grens met Turkije.

Dries Van Langenhove dankt zijn bekendheid aan zijn “eindbaas” zijn van Schild & Vrienden, een identitaire beweging naar het voorbeeld van Génération Identitaire in Frankrijk en gelijkaardige initiatieven in Duitsland, Oostenrijk enzomeer. Tegelijk met Van Langenhove zouden een honderdtal militante nationalisten, studenten en voormalige soldaten, onderweg zijn naar Griekenland. De meesten worden verwacht op de eilanden Lesbos en Chios, evenals in de Griekse hoofdstad Athene en aan de Grieks-Bulgaarse grens. Sommige van deze activisten zouden al gevochten hebben in Bosnië, Kroatië, Libanon en Oekraïne. De Griekse website Sto Nisi publiceerde alvast een foto van vier mensen die reeds ter plaatse zijn, waarvan twee zich duidelijk bekennen als lid van het neonazistische Oekraïense Azovbataljon.

Links en rechts op de foto: mensen die zich laten kennen als lid van het Oekraïense neonazistische Azovbataljon en nu aan de grens van Griekenland met Turkije zijn (foto © Sto Nisi).

Nog anderen die reeds ter plaatse zijn, zijn de Duitsers Mario Müller, lid van de Identitäre Bewegung (de Duitse versie van Génération Identitaire en Schild & Vrienden), en Jonathan Stumpf, lid van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In Mytilini, hoofdstad en havenstad van het Griekse eiland Lesbos, waren ze samen met twee geestesgenoten uit Oostenrijk als ‘tijdschriftjournalisten’ op stap om contacten te leggen met de “patriottische krachten”. Maar het verging hun slecht. In het midden van de Ermoustraat in Mytilini werden ze vorige vrijdag tot bloedens toe aangevallen. Een vergelding voor de racistische aanvallen op vluchtelingen, journalisten en medewerkers van niet-gouvermentele hulporganisaties de voorbije dagen.

Eén van de toegetakelde vrienden van Mario Müller (foto’s © Sto Nisi en AlfaVita). Een vergelding voor de racistische aanvallen op vluchtelingen, journalisten en medewerkers van niet-gouvermentele hulporganisaties de voorbije dagen.

Mario Müller deed hierna een oproep aan de “Griekse kameraden”: “Er zijn antifa ratten op de eilanden. Kom en pak ze. #VijandenVanEuropa” (foto helemaal bovenaan). De vraag stelt zich of Dries Van Langenhove zich zal beperken tot zijn ‘diplomatieke’ opdracht, dan wel zich als zelf uitgeroepen heraut van de fysieke paraatheid ter plaatse zal engageren. Ofwel is hij een zetelklever en watje, ofwel maakt hij waar wat hij in zijn Schild & Vrienden-tijd verkondigde: “De dag van het geweld komt nog hoor. Ik weet welke kant er op voorbereid zal zijn en welke niet.”

Het is onmiskenbaar dat de ‘opvang’ van de vluchtelingen op de Griekse eilanden uit de hand loopt. Voor de vluchtelingen en voor de bewoners van die eilanden. Maar met de ‘hulp’ van de identitairen, extreemrechts en neonazi’s wordt het er niet beter op.