Voor de derde maal op rij organiseerde het ABVV-Antwerpen gisteren, donderdag 23 mei 2024, een herdenking voor Albert Pot en Theo Grijp. Twee vakbondsmilitanten die bij de verkiezingscampagne in 1936 vermoord werden door Jean Awouters, lid van het fascistisch partijtje Realisten dat later zou opgaan in het succesvollere Rex van Léon Degrelle. Deze keer viel de herdenking te midden van de syndicale verkiezingen en in de aanloop naar de Vlaamse, Belgische en Europese Verkiezingen op 9 juni 2024.

Tegenwoordig worden in ons land geen vakbondsmensen vermoord door extreemrechtse stoottroepen, maar in Latijns-Amerika moeten vakbondsmensen wel vrezen voor hun leven. Een vakbondssecretaris getuigde gisteren dat toen hij onlangs van een vakbondsmeeting in Argentinië terug naar zijn hotel wilde gaan, hij vier gewapende mannen als escorte meekreeg – omdat het nodig is. Bij ons is er toch ook een reeks ‘incidenten’. Van een neonazi die het socialistisch Britse parlementslid Jo Cox, prominente antifasciste en tegenstandster van de Brexit, in 2016 vermoordt met schoten én meerdere messteken, tot Duits socialistisch Europarlementslid Matthias Ecke die begin deze maand mei in Dresden door vier gemaskerde mannen in elkaar wordt geslagen. Met tussendoor leden van Schild & Vrienden die op 1 mei 2018 het Gentse vakbondsgebouw Ons Huis binnendringen en er een vakbondsvlag stelen – uiteraard gefilmd en op sociale media gedeeld, zoals ook het nadien ritueel verbranden van de vakbondsvlag gefilmd en op sociale media gedeeld werd. Met het verwachte verkiezingssucces van het Vlaams Belang vrezen veiligheidsdiensten dat sommige mensen het recht in eigen handen nemen en mensen met een andere huidskleur, geaardheid of gedachten gaan lastig vallen.

Bruno Verlaeckt, voorzitter ABVV-Antwerpen, op de herdenking gisteren: “Het is nooit te laat om te strijden. Na de moord op Albert Pot en Theo Grijp volgde een verkiezingssucces voor de fascisten. Maar daarna volgde een algemene staking in heel het land, met nooit eerder geziene resultaten voor de opbouw van de sociale zekerheid in ons land.” (foto © AFF)
Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Apache: “Het enige verschil met de jaren dertig is dat we nu de sociale zekerheid hebben. Maar sommige partijen willen de sociale zekerheidsrechten inperken.” (foto © AFF)
Karl van den Broeck: “Wat als Vlaanderen bestuurd wordt door de achterkleinkinderen van de moordenaar van Albert Pot en Theo Grijp? Als extreemrechts in de regering zit, kunnen we niet meer rekenen op de staat en moeten we ons zelf organiseren en beschermen.” (foto © AFF)
Muzikale én strijdvaardige ondersteuning door Oscar Bohnen en Bart Vanistendael (foto © AFF).  
Van het Operaplein in Antwerpen met een tweehonderdtal militanten naar de Paardenmarkt… (foto © AFF).
…waar bloemen gestoken worden aan een herdenkingsplaat voor Albert Pot en Theo Grijp (foto: Ellen De Soete © AFF).
Frank Moreels, voorzitter van de Belgische en de Europese Transportarbeidersbond: “Men zegt wel eens: ‘Laat ze het eens proberen. Dan zakken ze door het ijs’. In Finland zit extreemrechts in de regering. Het eerste wat ze gedaan hebben, is het openbreken van de collectieve arbeidsovereenkomsten. Het volgende dat ze willen doen, is het afbreken van het stakingsrecht.” (foto © AFF).

Intussen, en om bij extreemrechts te blijven… Het relativeren van het crimineel gedrag van SS’ers door Duits AfD-Europarlementslid en -lijsttrekker Maximilian Krah veroorzaakte verontwaardiging in meerdere landen. Bij ons werd de kat de bel aangebonden met een onafhankelijk van elkaar maar gelijktijdige publicatie in De Standaard en Antifascista Siempre. Vlaams Belang-boegbeeld en voorzitter van de Identiteit en Democratie-fractie in het Europees Parlement Gerolf Annemans vond het eerst niet nodig om meteen te beslissen of de AfD nog in de ID-fractie kan blijven, en was niet principieel tegen verdere samenwerking met AfD. Maar ID-parlementsfractieleider Marco Zanni (Lega) belegde woensdag een vergadering over het lidmaatschap van het AfD. De Italiaanse Lega, het Franse Rassemblement National, Freedom and Direct Democracy (Tsjechië) en Vlaams Belang stemden voor de uitsluiting, schrijft Die Welt. De Deense Volkspartij was niet aanwezig. Haar stem werd geteld als voor de uitsluiting. Het AfD, de Oostenrijkse FPÖ en de Estse Conservatieve Volkspartij stemden tegen de uitsluiting. Er volgde een persmededeling over het verwijderen van de AfD uit de ID-fractie, maar korter kon die niet geformuleerd worden. Het is natuurlijk niet omdat de AfD uit de ID-fractie werd gezet, dat de andere ID-partijen wél proper zouden zijn. Hun retoriek tegen bijvoorbeeld de vakbonden en voor het schenden van mensenrechten voor migranten en vluchtelingen blijven ze aanhouden.

De Standaard en Antifascista Siempre, woensdag 22 mei 2024 (foto © RV).