Op de V-meeting van het Vlaams Belang, voorbije zondag 2 juni 2024 in Antwerpen, zagen we een beter beeld van het Vlaams Belang dan in de talloze televisiedebatten. Deze keer geen uitgestoken hand of keurig aandoende redeneringen, maar regelrechte oorlogstaal. En dat terwijl men wist dat er journalisten in de zaal waren, en er een live streaming was. Vergelijk maar eens de schreeuwerige en vileine opmerkingen van Britt Huybrechts, Vlaams Belang-lijsttrekster in Vlaams-Brabant, op de V-meeting voorbije zondag (vanaf 37’ in deze video) en haar aantreden in het VRT-programma Laat ’s anderendaags (vanaf 23’20” in deze video). Het standpunt, in dit geval over migratie, blijft hetzelfde maar is bij Laat door Huybrechts verpakt in een fluwelen handschoen. In Laat doet niets vermoeden dat Britt Huybrechts zo lelijk kan uithalen als op de V-meeting. Verder op de V-meeting: Anuna De Wever, Marc Dutroux en Zuhal Demir die als referenties worden gebruikt, de geur van fritten en bier, T-shirts ‘Vlaanderen weer van ons’ aan 5 euro/stuk (in menswaardige omstandigheden gemaakt voor zo’n prijs?) en selfies met Dries Van Langenhove.

Chris Janssens, die eerder in De afspraak uithaalde naar de “piemelzwaaiende” acteurs op de culturele podia, zorgde voor de culturele noot met een gedicht ‘van Bart Dewever’ over Bart De Wever. Chris Janssens: “Dankzij De Slimste Mens werd ik nummer één. Want zo intelligent als ik is er geen een. Van Limburg over Antwerpen tot Gent, ooit scoorde ik meer dan dertig procent. Van teveel Duvel kreeg ik een kater, daarom leef ik nu op groenten en water. Iedereen weet dat ik frieten en bier echt begeerde, het is de enige verandering die ik realiseerde. (Applaus van de aanwezigen.) Kiezers zijn gekomen, kiezers zijn gegaan. Ik had nog zoveel dromen, maar het Vlaams Belang komt eraan!” Wauw! Vergeet Herman De Coninck, Hugo Claus en Leonard Nolens, Chris Janssens is de man die Vlaanderen naar ongekende culturele hoogtes brengt.

Maar de Vlaams Belang-ondervoorzitter en fractieleider in het Vlaams Parlement was ook kwaad. Hij opende zijn toespraak met: “Onze partij werd de voorbije weken ongezien belasterd. Er werd door onze tegenstanders en een hele resem journalisten op een nooit eerder geziene manier leugens over het Vlaams Belang verspreid. Er werd met modder gegooid. Er werd aan manifeste desinformatie gedaan, ook door al die politici die anders rondbazuinen dat ze tegen fake news zijn, dat ze tegen polarisatie zijn. (…) Rousseau, Rutten, De Sutter, De Croo & Co, en jullie bevriende krantenjournalisten: schaam u voor uw haat- en leugencampagnes. Schaam u, verdorie.” Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vervolgens: “Er wordt al weken een hetze tegen het Vlaams Belang gevoerd, van een omvang en een hevigheid die nog nooit vertoond zijn. Het lijkt wel een tapijtbombardement van halve waarheden en hele leugens, van verdachtmakingen en insinuaties, van laster en eerroof tot regelrechte karaktermoorden. Kosten noch moeite worden gespaard: gratis 505-concerten, anonieme online fakecampagnes… (…)”

Chris Janssens is boos (foto © Facebook).

Het leidde tot een striemend commentaar voorbije maandag in Het Laatste Nieuws: “Het is bijna lachwekkend. Een partij die de voorbije jaren weinig anders gedaan heeft dan haar politieke rivalen demoniseren met groteske slogans, schreeuwt vandaag moord en brand over politieke framing. Dat Vlaams Belang plots problemen heeft met een venijnige campagne en dat mensen als Dewinter pleiten voor meer inhoud en minder modder, is de ironie voorbij. De waarheid is dat de campagne voor VB niet van een leien dakje loopt. Het gaat te weinig over migratie, sakkert de partij. En te veel over holebirechten. Uiteraard ziet men daarin een complot. Terwijl ze bij VB beter in de spiegel zouden kijken. Voorzitter Van Grieken liet geen geweldige indruk na in een paar zeer goed bekeken verkiezingsprogramma’s. Honderdduizenden Vlamingen zagen een houterige man die moeilijk menselijke connectie maakt en zelfs tieners verbaal bekampt alsof het doorwinterde politici zijn. Van Grieken komt soms weinig empathisch over. In een lang en diepgaand gesprek met HLN-lezers slaagde hij er zelfs in om een man (het was geen man maar een vrouw, A.S.) die van plan was om voor hem te stemmen tóch te doen twijfelen.”

Vandaar dat het Vlaams Belang nu iedere assertieve tegenstander of kritische journalist van leugens of vooringenomenheid beschuldigt. Er werd zelfs een website op poten gezet: Leugens over Vlaams Belang. We nemen er vijf voorbeelden uit. Soms heeft het Vlaams Belang een punt. Als Louis Ide, lid van het dagelijks bestuur van de N-VA, beweert dat Vlaams Belang en PVDA socio-economisch “perfect inwisselbaar” zijn en een “ultra-linkse economische agenda” delen, dan is dat een leugen. De PVDA wil bijvoorbeeld een vermogensbelasting, en het Vlaams Belang wil niet raken aan de grote fortuinen. Het Vlaams Belang wil rechtspersoonlijkheid aan de vakbonden opleggen, waardoor de vakbonden in hun bewegingsvrijheid ingeperkt worden. De PVDA wil dat niet. Maar meestal zijn de weerleggingen van de ‘leugens’ zélf halve waarheden en hele leugens.

Het Vlaams Belang bestrijdt een uitspraak van Melissa Depraetere (Vooruit) dat “omvolking” een “fascistische complottheorie” is. Maar (1) “omvolking” is de letterlijke vertaling van het door de nazi’s gebruikte “Umvolkung” en (2) niemand minder dan Gerolf Annemans legde in De Zondag uit: “(wikt zijn woorden) “Ik weet dat die term vroeger door de nazi’s gebruikt werd. Maar ik ga daarom niet wegkijken van de realiteit. Dat is dus geen vieze theorie voor mij. Méér migratie staat wel degelijk bovenaan de agenda van de EU. Men wil 50 miljoen migranten tegen 2030. Dat komt voort uit het verlangen van de globalistische elite om het geboortetekort te compenseren, maar ook om onze cultuur en identiteit te vernietigen. De massale immigratie van de voorbije jaren is het bewijs dat men daar ook effectief op een industriële en blinde manier mee bezig is.”

Screenshot van de website Leugens over Vlaams Belang.

Conner Rousseau (Vooruit) zei in De Zevende Dag dat het Vlaams Belang doelbewust de Vlaamse begroting wil laten ontsporen, en dan zal België wel splitsen. Maar Tom Vandendriessche, als hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst en intimi van Tom Van Grieken toch niet de minste, heeft dat wel degelijk gezegd op een boekvoorstelling in Aarschot. In antwoord op een vraag vanuit het publiek zegt Vandendriessche: “Als de Franstaligen weigeren te onderhandelen, dan is het eenvoudig. Dan beginnen we met de Vlaamse regering volop bijkomende investeringen te doen, bijvoorbeeld in onderwijs en nieuwe wegen. Daardoor zullen we in Vlaanderen misschien een beetje extra schuld opbouwen, maar vooral: dan zal er automatisch federaal bespaard moeten worden. En dan zijn we er. Want dan zal de PS moeten gaan uitleggen waarom ze op de sociale zekerheid van haar achterban bespaart.”

Alexander De Croo (Open VLD) zei in Het Belang van Limburg dat het Vlaams Belang kliklijnen voor leerkrachten wil installeren. Het Vlaams Belang betwist dat, maar in de podcast van Het Nieuwsblad einde mei 2024 verdedigde Tom Van Grieken himself nog kliklijnen voor “te linkse” leerkrachten. Dat het Vlaams Belang zélf ronduit durft liegen, blijkt wanneer ze een uitspraak van Miranda Ulens (ABVV) op de korrel neemt. De vakbondsvrouw hekelde dat het Vlaams Belang in het Europees Parlement tegen een verhoging van de minimumlonen stemde. Het Vlaams Belang ontkent dit, maar heeft minstens twee keer tegen een verhoging van de minimumlonen gestemd. Overigens telkens samen met de N-VA. Op 10 februari 2021 en op 14 september 2022, zoals Vlaams Belang en N-VA op 23 november 2023 eveneens stemden tegen een betere bescherming van de werknemers bij het vergroenen van de economie.

Het verhaal gaat dat Pinokkio een korte neus had die langer werd als hij nerveus werd, en zeker als hij loog (foto helemaal bovenaan © cc. Wikimedia/Hatarais). Naargelang de verkiezingscampagne vordert, worden de neuzen bij het Vlaams Belang alsmaar langer.

Eén van de ‘leugens’ die het Vlaams  Belang bestrijdt met een nieuwe website, is dat het Vlaams Belang kliklijnen voor leraars wil installeren. Maar een paar weken terug zie partijvoorzitter Tom Van Grieken in een podcast van Het Nieuwsblad nog dat hij kliklijnen wil voor “te linkse” leerkrachten (foto © screenshot Het Nieuwsblad).