Na de nieuwkomers en terug-van-weggeweest’en in het Europees Parlement en de Kamer van Volksvertegenwoordigers, vandaag de nieuwe gezichten bij het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. De Vlaams Belang-fractie telt er eenendertig leden, waaronder Roosmarijn Beckers, Adeline Blancquaert, Filip Brusselmans, Yves Buysse, Bart Claes, Guy D’haeseleer, Immanuel De Reuse, Johan Deckmyn, Filip Dewinter, Frédéric Erens, Chris Janssens, Jan Laeremans, Dominiek Lootens-Stael, Ilse Malfroot, Leo Pieters, Carmen Ryheul, Stefaan Sintobin, Kristof Slagmulders, Klaas Slootmans, Els Sterckx, Anke Van dermeersch, Tom Van Grieken, Wim Verheyden en Suzy Wouters. Daarnaast zijn er nog zeven nieuwkomers. De parlementsleden die switchen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers of het Brussels Hoofdstedelijk Parlement naar het Vlaams Parlement, zoals Tom Van Grieken en Dominiek Lootens-Stael, beschouwen we niet als ‘nieuwe gezichten’.

Vooreerst is er jeugdvriend van Tom Van Grieken Dries Devillé (35 j., het nieuwe Vlaams Belang-boegbeeld in Mechelen die Frank Creyelman moet doen vergeten en op 9 juni 2024 goed was voor 7.539 voorkeurstemmen). Devillé is bedrijfsjurist en noemt zichzelf een van de “trouwe honden” bij het Vlaams Belang. Als scholier voerde hij aan schoolpoorten actie tegen “linkse leerkrachten die hun gedachtegoed opdrongen”. Naar hijzelf zegt, gaat zijn interesse nu vooral uit naar “justitie, jeugddelinquentie, vastgoed, betaalbaar wonen en ruimtelijke ordening.” Hij zal echter vooral werk hebben om zich bekend te maken in de Dijlestad waar hij pas sinds einde vorig jaar woont en in oktober de Vlaams Belang-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen zal trekken. Van zijn 7.539 voorkeurstemmen komen slechts 418 uit Mechelen.

Tom Lamont (29 j.) kreeg op de vijfde plaats op de Vlaams Belang-lijst in West-Vlaanderen 10.168 voorkeurstemmen, een 1.000-tal voorkeurstemmen meer dan de vóór hem op de kandidatenlijst geplaatste Yves Buysse die al meedraait sinds de tijd van Frank Vanhecke. Tom Lamont was actief bij Schild & Vrienden en werkt sinds een viertal jaar bij het Vlaams Belang. Van opleiding leraar economie en lichamelijke opvoeding flirtte hij even met de lokale N-VA, maar stapte snel over naar het Vlaams Belang. Als adjunct-nationaal secretaris hielp hij de lokale en provinciale Vlaams Belang-afdelingen te stroomlijnen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wordt hij uitgespeeld in Oostende.

Sarah T’Joens (32 j., uit Wervik, 13.103 voorkeurstemmen) stond op de tweede plaats op de West-Vlaamse Vlaams Belang-lijst. Ze heeft een diploma toerisme en recreatiemanagement, en werkte twaalf jaar als vertegenwoordiger in de bouwsector. Toen einde vorig jaar in haar regio tijdelijke opvang voor respectievelijk 40 en 80 asielzoekers ingericht werd, trok Sarah T’Joens met een groep Vlaams Belang’ers de straat op. “Onaanvaardbaar”, zei T’Joens. “Dit is opnieuw een slag in het gezicht van de West-Vlaamse kiezer die hun buik meer dan vol heeft van de massamigratie. Er is maar één oplossing voor deze nooit geziene asielcrisis en dat is niet het creëren van meer opvangplaatsen, maar wel om minder asielzoekers binnen te laten.” Nog maar drie jaar actief bij het Vlaams Belang, maar ze kent de riedels daar.

Tom Lamont (r.) samen met Matteo Salvini (l., Lega) die bij de jongste Europese Verkiezingen in Italië door de pletwals Giorgia Meloni met 9 % van de stemmen nog maar acht parlementszetels overhoudt, een verlies van veertien parlementszetels (foto © Facebook).

Freija Van den Driessche (35 j., uit Sint-Lievens-Houtem) vergaarde op de Oost-Vlaamse Vlaams Belang-lijst achter Guy D’haeseleer 15.995 voorkeurstemmen. Een 1.100 voorkeurstemmen meer dan de nr. 3 op die lijst, de toch wel bekender Filip Brusselmans. Als studente sloot Freija Van den Driessche zich aan bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) waar ze naast Tom Van Grieken ook haar echtgenoot Matthias leerde kennen, zoon van voormalig Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers. Van den Driessche werkte even in de farma-industrie, maar werd vier jaar geleden aangeworven als parlementsmedewerker Volksgezondheid voor het Vlaams Belang.

Bart Van Opstal (foto helemaal bovenaan © Facebook, 49 j., uit Olen, 7.993 voorkeurstemmen) werd in 2000 in heel Vlaanderen bekend als politieagent die de finale haalde van het tv-programma Big Brother. Daarna werd hij café-uitbater en in 2012 wereldkampioen bier tappen. Hij is al sinds de jaren negentig lid van het Vlaams Belang (toen nog: Vlaams Blok), maar kwam er pas in 2020 voor uit. Intussen is hij regiovoorzitter van het Vlaams Belang in de Kempen. Hij behoort tot de stal van Filip Dewinter en in navolging van zijn leermeester deelt hij op sociale media wel eens nieuws ‘dat waar had kunnen zijn’. Vanop de achtste plaats op de Antwerpse kandidatenlijst springt Van Opstal met zijn voorkeurstemmen over de 26-jarige Pajak Kinga. Zij is van Poolse afkomst, was actief bij het KVHV en is zeer bedrijvig op sociale media. Toen Tom Van Grieken zijn partij mocht voorstellen in De Zevende Dag bracht hij Kinga mee als nieuw gezicht bij het Vlaams Belang.

Tot slot nog twee nieuwkomers uit Limburg. Vooreerst Michiel Awouters (29, uit Halen, 11.018 voorkeurstemmen). Met diploma’s maatschappelijk werk en vergelijkende & internationale politiek op zak, was Michiel Awouters al enige tijd aan de slag als Vlaams Belang-medewerker Sociale Zaken, Werk en Pensioenen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Nu stapt hij dus over naar het Vlaams Parlement. Volgens Awouters hebben we nood aan een kerntakendebat. “Voorzieningen zoals rusthuizen, openbaar vervoer en instellingen voor personen met een handicap zijn duidelijke kerntaken en moeten prioriteit krijgen. Subsidies om linkse organisaties als Kif Kif, het frauduleuze Let’s Go Urban en consorten kunstmatig in leven te houden, zijn dat bijvoorbeeld niet.”

Mercina Claesen (22 j., uit Bilzen, 9.729 voorkeurstemmen) geraakt door de rest aan lijststemmen nog net verkozen in Limburg. Ze is de jongste verkozene in het Vlaams Parlement, studeert sociaal werk en beleid in Leuven en is actief bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en bij de NSV. In totaal zouden er 39 NSV’ers op de Vlaams Belang-lijsten voor 9 juni 2024 staan. Bij de NSV verzorgt Mercina Claesen de public relations en was ze de eerste van drie sprekers op de nationale NSV-betoging op 25 april 2024. Verwijzend naar transgenders vroeg ze zich in haar toespraak af wat het nog betekent om vrouw te zijn. Volgens haar kunnen vrouwen zich enkel veilig voelen in een onafhankelijk Vlaanderen waar er geen plaats is voor de “linkse open grenzen-politiek”. Tijdens de NSV-betoging en bij haar toespraak hield Mercina Claesen een bordje omhoog met daarop “Buitenlandse verkrachters buiten”.

Uiteraard houden wij dat ‘nieuw bloed’ verder in de gaten. Voorbije dinsdag waren er acties van antifascisten in Brussel (circa 1.000 mensen) en Luik (circa 4.000 mensen). Aanstaande zondag 16 juni 2024 wordt opnieuw verzamelen geblazen.

Oproep van de Coördinatie van Antifascisten in België (foto © RV).