“Morgen zal ik de premier zijn die onwrikbaar elk meisje en elke vrouw in Frankrijk zijn rechten en vrijheden zal garanderen. Gelijkheid tussen vrouwen en mannen, de vrijheid om je te kleden zoals je wilt, het fundamentele recht om over je lichaam te beschikken, zijn principes waarover niet kan worden onderhandeld ”, verzekert Jordan Bardella, voorzitter van het Rassemblement National (RN) en boegbeeld van die partij naast Marine Le Pen (foto hierboven: Bardella en Le Pen © Instagram). Voor de Franse parlementsverkiezingen, met volgende zondag 30 juni 2024 de eerste stemronde, ligt het RN volgens de jongste kiespeiling ruim op kop met 36 % van de kiesintenties, tegen 28,5 % voor het linkse eenheidsfront Nouveau Front populaire en 21 % voor de aanhangers van president Emmanuel Macron verzamelt onder de naam Ensemble.

Men kan de verkiezingsprogramma’s met elkaar vergelijken. Het programma van het Rassemblement National, het programma van het Nouveau Front populaire en het programma van Ensemble. Maar nog belangrijker is hoe de partijen stemmen als bepaalde thema’s voorgelegd worden. En dan blijkt bijvoorbeeld dat het Rassemblement National helemaal niet zo vrouwvriendelijk is als haar jongste posterboy beweert. “Omdat geen enkele vrouw bang hoeft te zijn dat ook maar één van deze rechten in twijfel wordt getrokken, steunde Marine Le Pen de opname van abortus in de grondwet”, zegt Jordan Bardella. Marine Le Pen: ja, maar de andere RN-verkozenen? Op 4 maart 2024 werd in het Franse parlement gestemd over het opnemen in de grondwet van de “gegarandeerde vrijheid” om toevlucht te nemen tot abortus. Bijna de helft van de RN-parlementsleden stemde niet voor dit nieuwe grondwetsartikel: 11 stemden tegen, 20 onthielden zich en 14 bleven afwezig, waaronder de zeer katholieke Laure Lavalette waarvan bekend is dat ze tegen dit grondwetsartikel is.

Toen in 2022 het Franse parlement stemde om de termijn voor abortus te verlengen van 12 naar 14 weken zwangerschap keurde geen enkel van de toen zeven RN-parlementsleden dit goed. Drie stemden tegen, vier bleven afwezig. Dezelfde trend zien we in het Europees Parlement. Als in 2020 Polen zich voorbereidt om de toegang tot abortus vrijwel volledig te verbieden, wordt in het Europees Parlement een resolutie voorgesteld om dit te veroordelen en steun te verlenen aan de duizenden betogers die zich verzetten tegen de wetswijziging. Het RN onthoudt zich bij de stemming van de resolutie met als excuus dat elk volk het recht heeft om zelf te beslissen en in Polen abortus niet verboden is. Terwijl abortus daar enkel nog kan in geval van verkrachting, incest of bedreiging van het leven van de moeder. En terwijl Marine Le Pen in maart 2024 stemde voor de opname van het recht op abortus in de Franse grondwet, onthielden de RN-Europarlementsleden zich in april 2024 bij een voorstel om het recht op abortus op te nemen in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Jordan Bardella (r.), voorzitter van het Rassemblement National (RN), heeft de ambitie de volgende Franse premier te worden, maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat het RN na de tweede stemronde op 7 juli over een meerderheid in het Franse parlement beschikt (foto © Instagram).

Ook voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen heb je niets aan het RN. In 2020 onthield het RN zich bij een stemming in het Europees Parlement over de ratificatie van het Verdrag van Istanbul dat de ondertekenende staten verplicht in hun wetgeving aandacht te hebben voor een aantal misdrijven zoals psychisch geweld, intimidatie, gedwongen huwelijken, genitale verminking enzovoort. In december 2021 stemden de RN-Europarlementsleden tegen een resolutie over de gevolgen van MeToo en intimidatie voor de instellingen van de Europese Unie, en in juni 2023 onthielden ze zich bij de stemming over een tekst waarin een evaluatie van seksuele intimidatie in de Europese Unie na #MeToo werd voorgesteld.

“We zullen een meedogenloze strijd voeren tegen de onveiligheid die de vrijheid van elke vrouw in Frankrijk om zich op straat en in de openbare ruimte te bewegen beperkt”, belooft Jordan Bardella in zijn videoboodschap. Alvorens te specificeren: “We zullen de controle over ons migratiebeleid herwinnen door buitenlandse delinquenten en criminelen uit te zetten, door minimumstraffen in te voeren, door de sancties tegen geweld tegen vrouwen ernstig te versterken.” Bardella schept daarmee de indruk dat het voldoende zou zijn om buitenlandse mannen uit te zetten om het probleem op te lossen, terwijl 1 op 3 van de Franse vrouwen wordt lastiggevallen op het werk, 87 % van de verkrachtingen wordt gepleegd door Fransen en 45 % door een echtgenoot of ex-echtgenoot.

Voor geweld tegen vrouwen hebben vrouwen geen goede partner aan het Rassemblement National (foto © cc. Pixabay).

Op het gebied van gendergelijkheid heeft het RN zich alleen maar onthouden bij stemmingen, zich verzet of niet deelgenomen stemmingen. Zo namen de RN-verkozenen in het Franse parlement in 2021 niet deel aan de stemming over de Rixain-wet inzake gelijke beloning. In het Europees Parlement stemden de RN-verkozenen in 2022 tegen een Europees minimumloon dat gebaseerd is op een fatsoenlijke levensstandaard voor elke lidstaat, wat vooral vrouwen treft, die het talrijkst zijn onder de lage en zeer lage lonen. In datzelfde jaar verzette het RN zich ook tegen een actieplan van de Europese Unie voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, en in 2023 tegen een richtlijn die transparantie oplegt aan bedrijven om loonverschillen te bestrijden.

De lijst vrouwonvriendelijke stemmingen is nog langer, maar tot slot nog dit. In 2022 kondigde Marine Le Pen aan dat als het RN aan de macht zou komen, er geen ministerie voor vrouwenrechten meer zou zijn. Het RN wil ook de subsidies voor feministische organisaties verlagen. “Het overheidsbeleid (de strijd tegen seksistisch en seksueel geweld, voorlichting over het seksuele en emotionele leven, enzovoort) is vrijwel uitsluitend afhankelijk van onze verenigingen. Het einde van de subsidies betekent enkele honderdduizenden vrouwen die we niet langer kunnen ondersteunen, vrouwelijke slachtoffers van geweld, buitenlandse vrouwen, LGBT-vrouwen”, zegt Clémence Pajot, algemeen directeur van de Federatie van Informatiecentra voor de Rechten van Vrouwen en Families. Intussen worden lokalen voor familiale planning aangevallen door extreemrechtse groupuscules, waarbij de slachtoffers een parallel zien met de toename van het aantal RN-leden in het Franse parlement.

Zondag 23 juni 2024 werd in meer dan vijftig steden en gemeenten door feministen actie gevoerd om extreemrechts te blokkeren (foto © Instagram).
Vanavond, donderdag 27 juni 2024, is er in Parijs een manifestatie tegen extreemrechts ingericht door onafhankelijke media, vakbonden, mensenrechtenorganisaties en burgerbewegingen. Hoe rechtse media intussen extreemrechts normaliseren en aansturen op samenwerking tussen klassiek en extreem rechts, lees je bij onze collega’s van Uitpers (illustratie © RV).