Dag na dag berichten de media over het vermeend racisme van Tom Meeuws (foto hierboven links © AFF), tot aanstaande maandag in Antwerpen nog schepen voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu… Ja, de ‘grappige’ Meeuws gebruikt al eens politiek niet-correcte termen. Niet alleen over huidskleur of afkomst. Neen, Meeuws hebben we niet kunnen betrappen op echt racisme. En we kennen hem al vele jaren, in drie verschillende functies. Als Tom Meeuws een conflict heeft met schepen Nabilla Ait Daoud over de toepassing van een instructie van de Dienst Vreemdelingenzaken om de Belgische nationaliteit af te nemen van hier geboren kinderen met Palestijnse roots – een onwettelijke instructie volgens de federale ombudsman – dan vragen wij ons af waar Vooruit-boegbeeld en schepen voor jeugd Jinnih Beels en Vooruit-schepen voor gelijke kansen Karim Bachar waren om hun collega schepen Nabilla Ait Daoud mee terecht te wijzen. Zwijgend aan de zijkant? Als er in het Antwerpse schepencollege nog ene rode was, met een scheut groen maar helaas ook een scheut blauw, dan is het wel Tom Meeuws. Hij werd lid van de sp.a (nu: Vooruit) omwille van de aanvallen van de N-VA op de sociale zekerheid, en de sociale zekerheid is een monument van de socialisten. De enige echte tegenstander van Bart De Wever, Koen Kennis en andere N-VA’ers verlaat moegestreden het schip, in de steek gelaten door zijn eigen club.

Nu iets over echt racisme, dat niet dag na dag de krant haalt. Het voorval speelde zich vorige week dinsdag 6 februari 2024 af. Singer-songwriter Morane Miangue zit op een bus van De Lijn (foto hierboven in het midden  © cc. Flickr/Vitaly Volkov). Ze vertelde aan Gazet van Antwerpen: “Het was druk op de lijn tussen Hoboken en Antwerpen-Zuid. Passagiers stapten ook vooraan af. Dat was geen probleem. Maar toen een vrouw met een hoofddoek rond 15.00 uur aanstalten maakte om vooraan af te stappen, weigerde de chauffeur de deur te openen. Omdat de achterdeur al open was, klonk het. Daarop riep ze: ‘Doe uw hoofddoek af, we zijn in België’. Toen de vrouw de halte verliet, deed de chauffeur nog alsof ze de vrouw ging aanrijden. Ik heb die vrouwelijke chauffeur daarop aangesproken en haar duidelijk gemaakt dat zoiets niet kan, dat het racistisch was. Er was helemaal geen reden om zo uit te halen en om ook nog eens een ‘fuck you’-gebaar te maken.”

Welk gevolg De Lijn hieraan zal geven, wil De Lijn niet zeggen. De Lijn zegt wel dat ze “grote waarde hecht aan diversiteit en respect” en ze van al haar medewerkers verwacht “dat ze te allen tijde respectvol omgaan met reizigers en collega’s”. Maar welk gevolg er komt na een gesprek met de bewuste buschauffeur wil De Lijn om redenen van privacy niet zeggen. Nochtans vraagt niemand de naam en het adres van de buschauffeur, noch of ze lang of kort haar heeft. Weten wat De Lijn doet met dit type van incidenten kan daarentegen een waarschuwing zijn. Of niet als De Lijn de zaak blauwblauw laat. Het privacy-argument is een slecht argument. We zijn benieuwd of de media de zaak ook blauwblauw laten of er nog op terugkomen.

Voor de bus gooien. Het gebeurt figuurlijk en sommigen willen het ook letterlijk doen (foto © cc. Flickr/Mike Licht).

Het toeval wil dat we in dezelfde periode vorige week een ander hoofddoekverhaal hoorden, een positief verhaal. Het Nederlandse vaktijdschrift Binnenlands Bestuur en adviesbureau Necker bekroonden Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder (= schepen) in Amersfoort, tot beste lokale bestuurder in 2023. Zoals je op de foto helemaal bovenaan rechts (foto © Facebook) ziet, draagt ze een hoofddoek. “Ik heb nu vijf wethouders meegemaakt, maar Aboyaakoub-Akkouh steekt er met kop en schouders bovenuit”, zegt coördinator van de voedselbank in Amersfoort Cieka Galenkamp aan De Volkskrant. “Het is de manier waarop ze met mensen praat, hoe ze mensen in de ogen kijkt en serieus neemt.” “Toen Aboyaakoub-Akkouh als eerste moslim wethouder werd in het christelijke Nijkerk twijfelden sommige bewoners aanvankelijk openlijk aan haar geschiktheid”, zegt Niels Staal, VVD-fractieleider in de gemeenteraad van Nijkerk. Twee jaar geleden verruilde Aboyaakoub-Akkouh Nijkerk voor Amersfoort, en daar werd ze voor het tweede jaar op rij genomineerd als ‘Beste Lokale Bestuurder’. Waarna vorige week woensdag 7 februari 2024 de landelijke erkenning volgde voor de vrouw mét een hoofddoek.

Nederland mag dan wel afstevenen op een rechtse regering met de PVV van Geert Wilders als grootste leverancier. Maar Nederland kan ook groot zijn, waar sommigen bij ons kleinzielig blijven.

Als een onafhankelijke jury het beleid van de schepenen Tom Meeuws en Nabilla Ait Daoud in Antwerpen zou evalueren, zou de eerste er met kop en schouders bovenuit steken. Toen de Antwerpse stadsdichters op 18 januari 2024 hun twintigjarig bestaan vierden in De Roma zei schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud dat ze verhinderd was om er bij te zijn. Achteraf bleek dat ze diezelfde avond naar de uitreiking van De Gouden Schoen ging, terwijl ze… geen enkele bevoegdheid heeft over sport. Nabilla – “Gala van de Gouden Schoen! Natúúrlijk houden we van het spelletje, but we equally love wearing a splendid dress !” – Ait Daoud, schepen voor cultuur en niet voor sport, maakt wel eens meer verkeerde keuzes (foto’s © AFF en Instagram).
Volgens Knack is het erger dan “in de steek gelaten door zijn eigen club”, gebruikten Jinih Beels (foto links) en lokaal Vooruit-voorzitter Sacha Luyckx een e-mail van Nabilla Ait Daoud om Tom Meeuws publiek schade toe te brengen. Eerder verzweeg Jinih Beels voor Tom Meeuws het nakend vertrek onder dwang van schepen Els Van Doesburg (N-VA) van Johan De Muynck, CEO van het Zorgbedrijf. Cartoonist Janksy voelt een en ander aan als een zoenoffer van Vooruit voor Bart De Wever (foto’s © AFF en Twitter).