In de extreemrechtse pers wordt het verslag van een bijeenkomst bij Potsdam over remigratie, niet alleen van vreemdelingen zonder geldige verblijfspapieren, ook van geldig verblijvende vreemdelingen én ‘niet geassimileerde burgers’, gerelativeerd en verdacht gemaakt. Broodjeaapverhaal om AfD te doen struikelen in verkiezingsjaar titelde ’t Pallieterke vorige week donderdag 18 januari 2024. Tja. Als er geen bijeenkomst van AfD’ers als Roland Hartwig, identitairen als Martin Sellner, en nog anderen, zou geweest zijn met zo’n beladen agenda, zou er ook geen ‘broodjeaapverhaal’ geweest zijn. ’t Pallieterke maakt dan maar Correctiv, die de zaak aan het licht bracht, verdacht omdat dit onderzoekcollectief financieel gesteund wordt door de Open Society-stichting van George Soros, de “censuurorganisatie” HateAid (HateAid strijdt tegen digitaal geweld, A.S.), de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, de federale Duitse overheid en Facebook waarvoor Correctiv sinds 2017 de factchecker is. ’t Pallieterke vertelt er niet bij dat HateAid en Meta, het moederbedrijf van Facebook, in een rechtszaak met elkaar zijn verwikkeld, want dat zou het beeld verstoren van een groot complot tegen Alternative für Deutschland (AfD) van een Joodse bankier, een niet-gouvernementele organisatie, de overheid én een multinational.

“Tot slot mailde een advocaat ons dat er in Duitsland wekelijks tientallen dergelijke vergaderingen plaatsvinden”, schrijft ’t Pallieterke. Alsof dat de zaak minder erg maakt. Over het aantal dergelijke vergaderingen kunnen wij ons niet uitspreken, maar dat er nog meer zijn, wordt bevestigd door Der Volksverpetzer, een factcheckerwebsite (illustratie hierboven © Der Volksverpetzer). Zo was er vrijdag 18 januari 2024 in Dortmund een bijeenkomst (minstens gepland) van de jeugdafdeling van de AfD en AfD-Bondsdagparlementslid Matthias Helferich met ‘Nieuw Rechts’-boegbeeld Götz Kubitschek die door de Duitse staatsveiligheid als rechtsextremistisch wordt beschouwd. De uitnodigingen voor de bijeenkomst moesten vertrouwelijk blijven. Op de agenda: de tien strijdpunten van Götz Kubitschek waaronder de omverwerping van de huidige samenleving en de deportatieplannen.

Een paar dagen eerder, zaterdag 13 januari 2024, was er in Greding een congres van de AfD Beieren. Na afloop trok een grote groep AfD’ers naar een dancing waar Duitsland voor de Duitsers, buitenlanders eruit werd gescandeerd. Een slogan die al tientallen jaren in neonazistische kringen wordt gebruikt, zoals bij de racistische aanslagen in Rostock-Lichtenhagen in 1992 en bij betogingen van neonazi’s. Bij de aanwezigen waren minstens drie mensen van de Identitären Bewegung Schwaben, een groep identitairen uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en het zuidwesten van de Duitse deelstaat Beieren. Voorts was er onder andere Robert Mengele (what’s in a name) die eerder gezien werd op een concert met een neonazimuziekgroep en bij vechtsporttrainingen met neonazi’s. Nadat een video circuleerde van de in de dancing gescandeerde neonazislogan, startte de Duitse staatsveiligheidsdienst een onderzoek naar opruiing.

AfD’ers mogen geen lid zijn van een extremistische organisatie zoals de identitaire beweging, maar gaan wel samen met hen feesten (in rood bekende identitairen tussen AfD’ers) om dan samen een neonazislogan te scanderen (op de foto ook nog eens met meerderen het White Power-handgebaar makend © Recherche ULM).

Om zich een proper imago aan te meten staat in de statuten van de AfD dat AfD-leden geen lid mogen zijn van een extremistische organisatie, en de identitairen worden door de Duitse staatsveiligheid omschreven als rechtsextremistisch. Maar contacten met die identitaire beweging zijn er volop. In een gelekt audiobericht noemt Martin Sellner, de leider van de Identitäre Bewegung Österreich en de informele leider van de Europese identitairen, de AfD’ers die meer dan anderen openstaan voor de ideeën en voorstellen van de identitairen. Onder hen Björn Höcke, boegbeeld van de AfD in de Duitse deelstaat Thüringen die vele uitspraken deed die volkomen passen in de neonazistische retoriek, AfD-Bondsdagparlementslid Roger Beckamp uit Keulen die de annexatie van de Oekraïense Krim door Rusland goedkeurt, en Maximilian Krah, topkandidaat van de AfD voor de Europese Verkiezingen in juni eerstkomend.

Op 7 december 2023 zou Krah een lezing geven bij de Oostenrijkse identitairen in Wenen, maar wegens ziekte is dat verschoven naar later dit jaar. Maximilian Krah en nog twee andere Europese AfD-parlementsleden, Markus Buchheit en Joachim Kuhs, adverteerden in het tijdschrift Info Direkt dat beschouwd wordt als een fanblad voor Martin Sellner. Via deze AfD-politici vloeit dus Europees geld naar de identitairen die ronduit tegen de Europese Unie zijn. Boeken van Martin Sellner en Maximilian Krah worden in een dubbelpakket aangeboden door uitgeverij Antaios. Boeken van deze uitgeverij zijn herhaaldelijk aangetroffen bij aanhangers van en/of inspiratiebronnen voor terroristen.

De contacten tussen AfD’ers en identitairen zijn niet iets van de laatste maanden. Ze waren er minstens in juli vorig jaar en de daaropvolgende maanden (bij een ontmoeting met Martin Sellner, bij een interview voor Info Direkt, bij een bijeenkomst van identitairen, bij een panelgesprek met Martin Sellner, bij de inhuldiging van een nieuw lokaal voor identitairen…). Het toezicht op de staatsgevaarlijke activiteiten is gecompliceerd in Duitsland met een federale staatsveiligheidsdienst en een staatsveiligheidsdienst per deelstaat die elk een andere inschatting kan maken. In drie van de zestien Duitse deelstaten (Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen) is de AfD-afdeling door de staatsveiligheid geklasseerd als rechtsextremistisch; in zeven Duitse deelstaten heeft de AfD de status ‘verdacht’; in vier deelstaten mag de status van de AfD niet medegedeeld worden; in twee deelstaten wordt de AfD niet gecontroleerd, al dan niet omdat er al federaal toezicht is.

Maximilian Krah, topkandidaat van de AfD bij de komende Europese Verkiezingen en ideologisch dicht bij identitairen als Martin Sellner, en affiche voor een AfD-meeting met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die er het Duitse oorlogsverleden vergoelijkt (foto’s © Facebook).